-+=
Olvasási idő: 2 perc

Nem tudom, Te hogy vagy ezzel, de én alig várom, hogy a zöldségesnél szezonális zöldséget-gyümölcsöt lássak, találjak. Főleg ilyenkor, kora tavasszal. Mindig szeretek válogatni, de valahogy az idényzöldségek és gyümölcsök mindig nagyobb „izgalommal” töltenek el.

Elérkezett a tavasz, s vele az első vitaminnal teli zöldségek. Már maga a tudat felvidít, hogy vége a télnek, újra „beindul az élet”. Az pedig már hab a tortán, hogy egy csomó vitaminhoz juttathatod a szervezetedet

Tavaszi zöldségek

Mi a sláger, így a tavasz elején?

Hónapos retek

Nekem nagy kedvencem a maga pici, pirosas és friss mivoltával. Bár nincs benne sok tápanyag, a retek kiváló B- és C-vitaminforrás és rendkívül magas víztartalmú. Számos ásványi anyagot is tartalmaz és megtalálható benne a mustárecet (ettől csípős). A benne lévő illóolajak pedig serkentik az epe termelődését, kiürülését. A mustárolaj-glikozid tartalmának köszönhetően remek a köhögéscsillapító hatása, és ha sűrűn fogyasztod, megelőzheted az epekőképződést. Kalóriatartalma nagyon alacsony, ezért diétás étrendbe is szuperül beleillik. Tudtad, hogy valójában a retek levelei is fogyaszthatók?

33% OFF a stressz elleni termékekre!

Spenót

Kiemelkedően sok folsav, kálcium, A- és B9-vitamin található benne. Magas vastartalma mellett a spenót tartalmaz C- és E-vitamint, béta-karotint, káliumot és kálciumot. Fogyasztásával javíthatod az emésztést, csökkennek az ízületi gyulladások, a csontritkulás, a vastagbélrák kockázatai. Magas oxálsav-tartalma miatt, nem szabad nagyon gyakran fogyasztani, és a pajzsmirigy-problémával küzdőknek is érdemes óvatosan bánni vele. Nyersen salátába keverve nagyon ízletes. Természetesen ugyanolyan jótékony, ha főzeléket, mártást készítesz belőle, vagy ha esetleg reggeli zöldturmix alapjaként használod.

Tavaszi zöldségek vitamintartalma

Medvehagyma

A tavasz legnagyobb sztárja a medvehagyma. Méregtelenítő hatása mellett tisztítja a vért, a veséket, kordában tartja a koleszterinszintet és a vérnyomást, és legalább tizenkétszer hatékonyabb a fokhagymánál. Figyelem! Levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirág levelével, ami erősen toxikus, mérgező!. Mielőtt leszeded, morzsold meg a levelét, és ha fokhagymaillatot érzel, akkor medvehagyma van a kezedben.  Fogyaszd kedved szerint salátába, ételekhez, valamint szendvicskrémet és medvehagyma krémlevest is készíthetsz belőle. A medvehagymás pogácsa valami isteni finom! Recept: https://peakshop.hu/girl/dietas-medvehagymas-pogacsa/

Újhagyma

Nem más, mint a vöröshagyma gyerekkori megfelelője. Bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban: B1-, B2-, C-vitamin-tartalma magas, emellett tartalmaz folsavat, vasat, ként, szelént, kalciumot, káliumot, cinket, foszfort és illóolajokat is. Kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, és az emésztést is javítja. Vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szembeni harcban, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, vizelethajtó, bélféregűző hatású. Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk, de készíthetsz belőle salátát, és különböző ételeket ízesíthetsz vele.

Sóska

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is találhatók benne. C-vitamin tartalma jelentős. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként használják. A mezei sóskának vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága van, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő. A népi gyógyászatban vértisztító szerként szerepel. Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz.

Irány a zöldséges, vértezd fel magad ezekkel az apró, de mégis hatalmas vitaminbombákkal!

tavaszi-zoldsegek-husveti-menu

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!