-+=
Olvasási idő: 5 perc

Magát a tejsavó fehérjét, mint kifejezést már biztosan hallottad. Ha nem vagy jártas a fehérjeporokban, akkor valószínűleg azt sem tudod, hogy eszik-e vagy isszák! Íme 9 alapvető kérdés, hogy Te is választ kapj a kérdéseidre!

1. Mi a tejsavó fehérje?

A tejsavó fehérjére egy darabig csak a sajtgyártás melléktermékeként, ipari hulladékként tekintettek. Pedig már az ókori görögök és rómaiak is használták gyógyításra. Kleopátra pedig tejsavós fürdőt vett, ezzel őrizve meg legendás szépségét. Ma már hozzátartozik az egészséges életmódot követők étrendjéhez, többek között azért, mert a benne található értékes aminosavak és ásványok a szervezetünkre jótékony hatást gyakorolnak. A tejsavó lehet savanyú vagy édes. Az utóbbi a keményebb sajtok készítésének „maradéka”, ekkor a tejbe enzimes oltóanyagot tesznek. A savanyú akkor jön létre, amikor a lágyabb sajtokat állítják elő, az erjedésben résztvevő baktériumok segítségével. Savanykás ízéből eredő frissítő jellege miatt üdítő italok feldúsítására is használják.

2. Hogyan készül a savófehérje?

Azt már tudod, hogy a tejsavó fehérje a tejkészítmények előállításának mellékterméke. Ugye Te is szereted tudni, hogyan készül, amit beviszel a szervezetedbe? A tej kétféle fehérjét tartalmaz: kazeint (körülbelül 80%) és savófehérjét (körülbelül 20%). Ezeket egy különleges eljárással választják szét. De kezdjük az elején! A bevizsgált, ellenőrzött friss tejet pasztörizálják.

A tej másik alkotó elemét, a kazeint és a tej egy részét szétválasztják. A megmaradt folyadékból speciális szűrőkkel elszeparálják a tejsavó fehérjét a laktóztól és egyéb alkotó részektől. A még folyékony savó koncentrálásra illetve tisztításra került a megfelelő berendezésben, ahol ioncsere zajlik. Ez egy gyengéd eljárás, ami nem bontja le a savófehérjét. Ezután követően a végtermék egy szárító toronyba kerül, ahol kivonják a vizet, így jön létre a por forma. Már csak a tiszta tejsavó fehérje por becsomagolása marad hátra.

3. Mi a hatása, mire jó?

Mivel a savófehérje az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, ráadásul leggazdagabb forrása az elágazó láncú aminosavaknak, más néven BCAA-knak (leucin, izoleucin és valin) is, ezért nagyon fontos sportolók, rendszeresen edzésmunkát végzők számára. Tudnod kell, hogy az alacsony BCAA-szint negatív kihatással van a sportteljesítményedre, ezért edzés, vagy verseny után rövid idővel pótolnod kell. Erre pedig legmegfelelőbb a savó fehérje.

A tejsavó fehérje ideális tápanyagforrás egy szénhidrát szegény diéta esetén. Érdemes kiemelni még, hogy telítettségérzetet okoz, így kevésbé leszel éhes egy szigorú étrend betartásakor. Ez pedig segít célod elérésében, csökkenti a „bűnözés” esélyét. A tejsavó nem csak a jóllakottság érzetet biztosítja. Nagy előnye, hogy könnyen oldódik, ezáltal könnyebben felszívódik. Ráadásul az összes fehérje közül ez a fajta tartalmazza a legtöbb esszenciális aminosavat grammonként! Ha a kalóriaszámolás híve vagy, ideális választás a tejsavó fehérje, mert a savóval bevitt kalóriák a lehető legideálisabb arányban tartalmazzák a szervezet működéséhez elengedhetetlen anyagokat,alacsony zsír és szénhidrát tartalom mellett, koleszterin nélkül!

33% OFF a stressz elleni termékekre!

4. Van különbség a tejsavó fehérjék között?

Bizony, hogy van! A minőséget például nagyban befolyásolják a következők:

  • a tej származási helye, vagyis forrása
  • a gyártás során elkészítendő tejtermék típusa
  • a gyártás körülményei, az egyéni jellegzetességek
  • a termék előállításának módja és a hozzá felhasznált anyagok

A minőségen túl az sem mindegy, hogy tejsavó koncentrátumot vagy izolátumot választasz!

Hogy mi a különbség a tejsavó koncentrátum és az izolátum között?

Az, hogy amíg az izolátum a savó fehérje legtisztább formája, így legalább 90% fehérjét, de csak kevés zsírt tartalmaz, laktózt pedig egyáltalán nem vagy csak minimális mennyiségben. A koncentrátum fehérjetartalma 30% és 89% között mozog és nagyobb a zsír, illetve a laktózból származó szénhidráttartalma.

5. Kiknek ajánlott a tejsavó fehérje fogyasztása?

A savófehérje átlag embereknek is hasznos, de az izomszövet megtartásában játszott fontos szerepe miatt különösen hasznos lehet idős emberek esetében (akiknek a kor előre haladtával egyre nehezebb megtartani izomtömegüket), vagy azoknál, akik fogyni szeretnének, esetleg meg akarják tartani a testsúlyukat. Mivel a tejsavó fehérje magas minőségű fehérjeforrás, várandósoknak is ideális. Gyermekek is biztonságosan fogyaszthatják, ha nem allergiásak a tejfehérjére. Talán eddig nem tudtad, de a csecsemőtápszerek és a speciális orvosi tápszerep is gyakran tartalmaznak savófehérjét. Egyszóval mindenkinek ajánlott, aki egészségesen igyekszik élni!

6. Van-e mellékhatása a tejsavó fehérjének?

Nem, nincs ismert mellékhatása. Probléma akkor adódhat, ha a fogyasztó személy allergiás a tejfehérjékre, vagy valamilyen betegség okán mérsékelni kell a fehérjét tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Ha nem vagy biztos a dolgodban, konzultálj az orvosoddal!

7. Laktóz érzékenyek fogyaszthatják-e?

A tejsavó fehérje, ahogy azt a neve is elárulja, nem más, mint tejtermék. Az egyik fő probléma, hogy az emberek jó része többé-kevésbé érzékeny a laktózra, vagy tejfehérjére – így a tejsavó számukra egy kilőve, hiszen az adott allergén jelen van benne. Az ilyen esetekben felfúvódás, hasmenés és hasi görcsök is jelentkezhetnek, de a hányinger és a kiütések is jellemző, kellemetlen tünet lehet.

Akinek csak a latózra van érzékenysége és nem nagyon-nagyon durván reagál rá a teste – nekik a tejsavó izolátumot tudom javasolni. A Whey Isolat zsír és szénhidrát tartalma 1% alatt van, ezért diétában, laktóz intoleranciában szenvedőknek vagy akár a átlagembereknek is kitűnő választás, hiszen kitűnő az íze.

Komolyabb intolerancia?

Ezen túl az állati fehérjék felszívódása bizony nem olyan jó, ezért gyakran tapasztalhatjuk a puffasztó diszkomfort érzést a hasunkban – ha gyakran és nagy mennyiségeket fogyasztunk… ami ugye a fitt étrendnél ez nem ritka…

A megoldás itt is kézenfekvő: az állati eredetű fehérjék lecserélése növényi fehérjékre. A növényi fehérjék nem tartalmaznak tejszármazékokat, így a fenti diszkomfort érzéseket kivédhetjük. Másfelől a növényi fehérjék a tejsavóval ellentétben rostban gazdagok – így az emésztőrendszerünket is támogatják!

8. Gluténérzékenyek fogyaszthatják a tejsavó fehérjét?

Igen, mert a savófehérjében nincs glutén. De ebben az esetben fokozottan figyelned kell, mert a fehérjeszeletek és más készítmények viszont már tartalmazhatnak glutént! Ezért vásárlás előtt mindig ellenőrizd a termék címkéjét!

9. Mennyi tejsavó fehérjét kell fogyasztanom naponta?

A szervezet fehérjeszükséglete nagyban függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől, az egyén fizikai aktivitásától és az általános egészségi állapotától. Vagyis a rendszeresen sportolóknak az ajánlott napi mennyiségnél több fehérjére lehet szüksége. Azt azonban elmondhatjuk, hogy egy egészséges embernek átlagosan napi 20-25 gramm tejsavó fehérjét kell bevinnie a szervezetébe. Ehhez viszont nem elég egy pohár tejet meginni, mivel a tejnek csupán 1 százaléka a savófehérje, így szükség van koncentrált savófehérje porra!

Reméljük a tejsavó fehérjével kapcsolatos alapvető kérdéseidre választ kaptál – ha mégsem, írd meg nekünk!

Mindenmentes recept ITT!

tejsavó fehérje

Tejsavó fehérje

Tejsavó fehérje alapvető kérdések

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!