-+=
Olvasási idő: 4 perc

peak_man_feherjefogyasztasZavart tekintetek árulkodnak arról, amikor a fehérjeporok hozzáadott aminosav tartalmáról beszélek. Két alapfogalmat kell megkülönböztetned:
– a fehérjeporok saját, kötött aminosav tartalmát, és a
– a fehérjeporokhoz adagolt, szabad, kötetlen formában lévő aminosav tartalmat
Miért van szabad L-leucin adagolva a fehérjeporodhoz?

A fehérjealkotó aminosavak közül a leucin az egyik legismertebb. Az izoleucinnal és valinnal együtt a BCAA (elágazó láncú aminosavak) közé tartozik, melyek létfontosságúak a szervezeted számára.

Aminosav

Bcaa aminosavak nélkül meghalunk: nem képes a szervezeted előállítani őket, tehát külső forrásból, az ételeiddel mindenképp el kell fogyasztanod őket.

A tudományos vizsgálatok szerint a leucin a korod előrehaladtával fokozódó, izomzati gyengeséget is megelőzheti.

A felnőttekben az izomzat folyamatosan épül fel és le. Amikor fiatal vagy, a tested ezeket a folyamatokat egyensúlyban tartja. Ahogy öregszel, a mérleged eltolódik az izomzatod leépítő anyagcsere folyamatok felé. Azonban számtalan vizsgálat kimutatta, hogy aminosavak használata a diétádban – különösen a leucin – akár vissza is fordíthatják ezt a folyamatot.

Vizsgálatok eredményei szerint:
peak_izomepites_leucin_aminosav

  • A leucin stimulálja az izomtömeg-növekedést
  • Az aminosavak közül a leucin a leginkább felelős azért, hogy tested az élelmiszerekből izmot tudjon építeni
  • Az étkezéseidhez pluszban hozzáadott leucin 50-70%-al növeli az izomtömeg-építést
  • A maximális hatás érdekében fogyassz plusz leucint a fehérje-és szénhidráttartalmú étkezésedhez
  • A leucin nem működik olyan jól, ha csak fehérjével, vagy csak szénhidráttal együtt juttatod a szervezetedbe

peak_leucin_aminosavA véred leucin szintjének változása sokkal fontosabb, mint a teljes értéké, ezért a legjobb, ha inkább kis mennyiségű leucint fogyasztasz az étkezéseid mellé, vársz pár órát, hogy visszaessen a szintje a véredben, majd ismét fogyasztasz egy keveset a következő fogás mellé.

 

Leucin aminosav

Egy friss tanulmány, mely a The American Journal of Clinical Nutrition című szakmai folyóiratban jelent meg, érdekes eredményeket vonultat fel a tejsavó proteinben található leucin aminosav izomfehérje szintézisben játszott szerepével összefüggésben.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Milyen hatással van a leucin az izomfehérje szintézisre, azaz miért működik jobban egy ilyen fehérjepor? 

A vizsgálatban különféle tejsavó fehérjéket teszteltek, melyek eltérő arányban tartalmaztak leucint. A kutatás fókusza pedig a leucin mennyisége és az izomfehérje szintézis közötti kapcsolat volt.

Leucin a fehérjeporban

peak_leucin_fogyasztas_etkezes_mellettKiválasztottak negyven fiatal férfit, 21 éves átlagéletkorral. A feladatuk az volt, hogy az egyik lábukkal végezzenek lábnyújtást és emellett a következő fehérjekeverékeket adták nekik:

– 25 g tejsavó fehérje (W25) (3,0 g leucin tartalom);
– 6,25 g tejsavó fehérje (W6) (0,75 g leucin);
– 6,25 g tejsavó fehérje, kiegészítve leucinnal, olyan módon, hogy a leucin elérje a 3,0 g mennyiséget (W6+Low-Leu);
– 6,25 g tejsavó fehérje, kiegészítve leucinnal, hogy a leucin mennyiség 5,0 g legyen (W6+High-Leu);
– 6,25 g tejsavó fehérje, melyet BCAA aminosavakkal (leucin, izoleucin, valin) egészítettek ki, úgy, hogy 5,0 g legyen a leucin összmennyisége.

A fehérjekeverék izomfehérje szintézisre gyakorolt hatását mind az edzett láb (melynél összeadódik a fehérjebevitel és az edzés hatása), mind pedig a nem edzett láb (kizárólag a fehérjebevitel hatása) vonatkozásában nyomon követték.

Abban az összehasonlításban, ahol a (W6+Low-Leu) csoportot hasonlították össze a (W6+High-Leu) csoporttal, a (W6+High-Leu) mutatta a legjobb eredményt az izomfehérje szintézis tekintetében.

Az edzés utáni 1-1,5 órában valamennyi beadott mennyiség esetén nőtt az izomfehérje szintézis, sőt akár még 4,5 órával az edzés után is emelkedett maradt. A legjobb eredményeket azonban a (W25) (267%) és a (W6+High-Leu) (220%) csoportban tapasztalták.

peak_whey_fusion_tejsavo_feherjeA tanulmány tehát arra a következtetésre jutott, hogy a kis mennyiségű tejsavó fehérje (6,25 g) 5,0 g leucinnal hasonlóan hatékony az izomfehérje szintézis serkentésében, mint a magas dózisú tejsavó fehérje (25 g) 3,0 g leucin tartalommal.

Forrás: The American Journal of Clinical Nutrition February 2014 vol. 99 no. 2 276-286

Szabad állapotú leucin aminosavat szinte az összes Peak fehérjeporban találsz!

Próbáltad már őket? Van kérdésed, kommentálj és azonnal segítünk!

Kattints a képre, ha tovább olvasnál a témában!

peak_mezo_monika_david_kornel

Mező Mónika – Peak Hungary

Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!

A peakshop.hu oldalain található információk, szolgáltatások, cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend helyett alkalmazni őket.

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!