-+=
Olvasási idő: 3 perc

Ha máshol nem is, a médiában biztosan találkoztál már ezzel a mostanában nagyon népszerű és hangzatos “ördögnyelv” kifejezéssel. Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről, hogy mit takar ez az izgalmas név, na és persze, mit tud?!

Ördögnyelv

Az ördögnyelv (Amorphophallus konjac) egy Ázsiában őshonos növény. Közismert nevén konnyaku vagy elefánttalp, de sokan ismerik konjakgyökérként, ördögnyelvként. Az ördögnyelv az ázsiai konyhában több mint 2000 éve van jelen, különféle egészséges ételeket készítenek belőle, mint például a shirataki tésztát. Az ördögnyelvből tiszta kivonatokat is készítenek, ami vízben oldva egy gélt képez. Legfontosabb alkotóeleme és hatóanyaga a glükomannán.

Glükomannán élettani hatása

A glükomannán nem más, mint a növény vízben oldódó élelmi rostjai, amelyek egyedülállóan fantasztikus tulajdonságokkal rendelkeznek:

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

  • Molekuláik képesek saját tömegüknél akár 300-szor több vizet megkötni! A konjac liszt élelmi rostjai a legkiválóbbak a vízben oldható élelmi rostok közül.
  • A konjac lisztben található glükomannán nincs hidrolizálva, az emésztőenzimek és az emésztőszervek, ezért nem tudnak kalóriát előállítani belőle, de képes elnyelni/megkötni a koleszterint és az epesavat.
  • Ugyanakkor a növényi rostok serkentő hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják, kitisztítják és megkönnyítik az emésztést/ürítést.
  • Ezen diétás rostoknak pótolhatatlan hatása van az emberi szervezetre, számos betegség kialakulását gátolják meg. Ez a sajátossága annak tulajdonítható, hogy a konjac nagy részét egy vizet nagyon jól megkötő, jól duzzadó poliszacharid (összetételét tekintve glükomannán) teszi ki.

Ördögnyelv fogyasztószer

Miként támogatja a konjac liszt a diétádat?

A konjac liszt, vagy konjac-glükomannán az ördögnyelv gyökeréből készül. A gyomorban vizet megkötve megduzzad, teltségérzetet okoz, ezáltal némileg csökkenhet az étvágy. A szervezet emésztőenzimei nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben képesek lebontani, így nem emeli a vércukorszintet, nem hizlal. Kiválóan alkalmas a fogyni vágyók étrendjébe, ugyanis rendkívül alacsony a kalória tartalma és csaknem szénhidrát és zsírmentes. Glikémiás indexe szintén alacsony, ezért nincs befolyással a vércukor szintjére sem. Élelmiszer analitikai vizsgálatok bizonyítják, hogy  100 grammonként közel 83 gramm rostot/glükomannánt tartalmaz.

Hogyan használd a konjac lisztet?

Liszt formájában sokoldalúbb a felhasználása és könnyebben beilleszthető az étrendbe is: főzelékek, szószok, levesek sűrítésére, pudingnak, gyümölcszselének, salátaöntetnek, stb. Nagyszerű alternatíva a búzaliszt helyett. Amennyiben sűrítőanyagként ezt használod, a hagyományos keményítők és lisztek helyett, máris sokat tettél az egészségedért! Emellett a fogyásod sikereiben is közben járhat, ugyanis elkerülheted a visszahízást, jojó effektust is. A NoCarb szénhidrátmentes tészta alapja is a konjac gyökér, így akár nem is kell bajlódnod az elkészítésével, egyszerűen fogyaszthatod bármilyen tészta helyett. Kevesebb étellel is jóllakottsági érzetet kelt, ugyanakkor a rostokat a gyomor szeretné megemészteni, és sokáig „dolgozik” vele – amíg ez a folyamat tart, addig nincs éhségérzet.

  • Sűrítésnél fontos arra odafigyelned, hogy a lisztet előbb hideg vízben keverd el, aztán add közvetlenül a forró ételhez. Így nem fog összecsomósodni.
  • Puding főzőséhez: 4-5 g 500-600 ml folyadékhoz
  • Maglisztekből történő sütéshez: itt is csak 1-2 g mennyiségű lisztet használunk, nyilván kicsivel (50-100 ml) több folyadékkal. A hagyományos gabonalisztekből készülő sütemények, kenyérfélék csaknem teljesen azonos állagát lehet a konjac liszt használatával elérni.
  • A konjac liszt alkalmas arra is, hogy sütésnél helyettesítse a tojást.

Ha fogyni szeretnél étkezés (ebéd és vacsora) előtt fél órával 2 dl cukormentes üdítőbe, folyadékba keverj el 1 csapott teáskanál lisztet. Ezt akár azonnal is elfogyaszthatod, vagy 5- 10 perc után, miután már zselés állagúvá vált, bekanalazhatod.  Fogyás érdekében napi legalább 4 g liszt, vagy ebből készült étel fogyasztása javasolt (egy csapott teáskanál kb. 2 g). Naponta többször is fogyaszthatod, de egy alkalommal ne fogyassz többet 4 g-nál! Fontos! A konjac lisztet soha ne vedd szárazon a szádba, mert fulladást okozhat! Amennyiben konjac lisztből készült ételt fogyasztasz, igyál sok folyadékot, hogy a glükomannán elérje maximális hatóerejét és segítse az tápcsatorna egészséges működését.

konjac_liszt_ordognyelv_fogyokura

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!