-+=
Olvasási idő: 2 perc

gyogynovenyekA fűszerek megfelelő kiválasztásával nem csupán ételeidet teheted ízletesebbé, de az egészségedre is igen jótékony hatást gyakorolnak. Elősegítik a méregtelenítést, gyorsítják az anyagcserét, fertőtlenítik az emésztőrendszert. Melyiket mire használd?

Fűszerek gyógyhatása

Fűszerek és pozitív hatásaik

Főzés közben eszedbe sem jut egy-egy fűszerről, hogy nem csupán íze, illata, aromája az, ami hozzájárul az egészséges táplálék zamatához, igaz? Kétségtelenül ez nagyon fontos, de emellett az egészséged megőrzésében, sőt a betegséged javításában is a segítségedre lehet.

Nem árt, ha tudod mi mire jó, mit mire érdemes használni a megfelelő hatékonyság érdekében.

Fűszerek a házipatikában

Fahéj

A fahéj gyorsítja az anyagcserét, segíti a zsír lebontását. Vírus- és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik, így megfázás vagy bármilyen fertőzés esetén segítségedre lehet. Csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet, sőt, a vérnyomásodra is jó hatással van.

Szegfűszeg

A szegfűszeg gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Megoldást nyújthat íny- és fogfájdalom esetén, remekül frissíti a leheletet. Az emésztés serkentésére, valamint a gyomor erősítésére is használhatod.

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

Fokhagyma

A fokhagyma antibiotikus hatású, kiváló vírusölő. Segíthet megfázás esetén, csökkenti a koleszterinszintet, illetve rákmegelőző hatással is rendelkezik. Jótékonyan hat a szívre, nagy szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében.

Petrezselyem

A-, C- és E-vitaminokban gazdag, jelentős kálcium- és káliumtartalommal rendelkezik. Utóbbinak köszönhetően remek vízhajtó és méregtelenítő, serkenti a vesék működését. Rákmegelőző, gátolja a tumorképződést, s ez különösen a tüdő tekintetében igaz.

Fűszerpaprika

A fűszerpaprikában megtalálható likopin nevű antioxidáns elsősorban öregedésgátló hatásáról ismert. A csípős változatban lévő kapszicin pedig remek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír.

Fekete bors

A fekete bors segíti az emésztőrendszer működését, a létfontosságú tápanyagok felszívódását. Zsírégető, izzasztó és vizelethajtó hatású. Hála magas káliumtartalmának, a vérnyomásodra is jó hatással van.

Borsikafű

Amennyiben érzékeny a gyomrod, ételeidet bors helyett ízesítsd borsikafűvel. Megkönnyíti az emésztést, hatásos puffadás ellen, ezért nehezebb étkek esetén is bátran használhatod. Ráadásul étvágygerjesztő hatása is igencsak említésre méltó.

Oregánó

Az oregánó enyhíti a megfázásos tüneteket, csillapítja a köhögést. Eredményesen alkalmazható különböző gombás fertőzések, így candida diéta esetén is. Amennyiben gyomorrontással vagy puffadással küzdesz, szintén jó szolgálatot tehet.

Bazsalikom

A bazsalikom baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik, remek torokfertőtlenítő, sőt, az ételeket is könnyebben emészthetővé teszi. Enyhíti a puffadást, segíti az emésztést, a népi gyógyászatban pedig étvágygerjesztőként is használják.

Neked melyik a kedvenc fűszered?

gyogyfuszerek

Peak Girls, olvasói bejegyzés, Zsoldos Ágnes

Tudj meg többet arról hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!