-+=
Olvasási idő: 2 perc

Nem elég, hogy mézeskalácsunk tésztáját igen rövid idő alatt el lehet készíteni, igen könnyű vele bánni, finom, fehérjében gazdag és alakbarát. Gyorsan meg is sül, és ami még jobb, rohanós napokra akár egy napra is előre össze lehet készíteni. Sőt, mi több mind bekeverten, mind formára szaggatottan fagyasztható, így az ünnepi időszak előtt jó előre el lehet készíteni. Nem csak nyers formában tárolható. Lezárható dobozban akár egy hét múlva is ugyanolyan finom, mint frissen.

A recept, apuka és nagymama által is hitelesített, gluténmentes, laktózmentes és IR barát!

Hozzávalók (25-30 darab közepes méretű mézeskalács):

  • 10 dkg zabpehelyliszt (gluténérzékenyek ügyeljenek, hogy ellenőrzött terméket használjanak)
  • 5 dkg fehérjepor (én most mogyorós ízű Peak Delicious Whey-t használtam, de mással is nagyon finom)
  • 1 tojássárgája
  • 6 dkg eritrit (elhagyható, vagy kicserélhető más édesítőre is)
  • 9 dkg kókuszolaj
  • ízlés és igény szerint: 1-2 teáskanál fűszer.
    Én a saját, házi karácsonyi fűszerkeverékem használtam, ami fahéj: szegfűszeg: gyömbér: kardamon: szegfűbors: szerecsendió 8:2:2:2:1:1 arányban vegyítve; a fűszerkeverékemhez még 1 kávéskanálnyi reszelt friss citromhéjjal bolondítottam meg. Ha valaki más ízesítésre vágyik, csak a képzelet szab határt, lehet csak fahéjjal, kakaóval, karob porral vagy akár szárított citrushéjakkal, aszalt gyümölcsökkel, magokkal is ízesíteni.

Elkészítés:

1. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban.

2. A kókuszolajat felolvasztva a masszához adagoljuk.

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

3. Belekeverjük a tojássárgáját.

4. Amennyiben megkívánja, a tésztához 1-2 ml vizet adagolunk (attól függ, hogy kell-e bele víz, hogy milyen fehérjeport használunk)

5. Puha, de nem szétmorzsolódó tésztát kell kapnunk, aminek az állaga olyan, mint a hagyományos verzióé (Kezdő sütögetők ez azt jelenti, hogy úgy lehet belőle hurkát sodorni, mint a gyurmából, belenyomva az ujjunkat megmarad a mélyedés).

6. Minimum 1-2 órára (vagy egy éjszakára) behűtjük, amíg a felolvasztott kókuszzsír visszakeményedik.

7. Pihentetés után szilikonos nyújtólapon ízlésünk szerint ujjnyi- félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk

8. Szilikonos sütőpapírra rendezzük a formákat.

9. 200 °C-ra előmelegített sütőben vastagságtól függően 10-12 perc alatt megsül (Akkor jó, ha még halvány a teteje, de már száraznak látjuk az egész felületét).

FONTOS: Melegen nagyon törékeny, mozgatás előtt hagyjuk a sütőlapon vagy a tepsiben teljesen kihűlni. Mire szobahőmérsékletű lesz, újra megkeményedik.

Miután kihűlt, ugyanúgy lehet dekorálni, akár a hagyományos változatot.

feherjes-mezeskalacs-suti

Mézeskalács

Fehérjés mézeskalács

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!