-+=
Olvasási idő: 4 perc

A köles az egyik legősibb termesztésű gabonaféle. Kínából származik, közel 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kivételesek: nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalom elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását, így fogyókúrázóknak is gyakran javasolják.

Fogyasztásának jótékony, tisztító hatása miatt böjtöléskor is ajánlott. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint például a fogakat védő fluor, valamint a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.

A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosító hatású. A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök, a fogak és a szem állapotára. Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, valamint értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag.

A köles hasznos tulajdonságai

A kölesben valójában szinte minden megvan, amire a szervezetnek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B­-vitaminok.

Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza. Megtalálható még benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és egyben a legkevésbé allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért érzékeny gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.

Vegyél 2-őt, a 3-ik INGYEN van a Peakshopban + vidd el a cukimentes ROLÓDAT IS!

Általános erősítő hatású, és segít kijuttatni szervezetből a méreganyagokat, a gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét. Jó hatású a cukorbetegek és a májbetegek számára is.

Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása jó minőségű szénhidrátforrás révén nagyszerű lehetőség. Egyrészt fogyasztásával nem gyarapítja tovább a túlsúlyod, másrészt gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetből, fokozva ezáltal a zsírégetést.

Szép lesz a bőröd, hajad, körmöd, ha rendszeresen fogyasztasz kölest. Milyen pozitív hatásai vannak még?

  • Késlelteti az öregedési folyamatokat,
  • rákmegelőző,
  • gyulladáscsökkentő,
  • erősíti az immunrendszert ­ ellenállóvá teszi a szervezetet,
  • ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre,
  • szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
  • erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert és a látást,
  • megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot,
  • javítja a kollagénanyagcserét, a fogak, a haj, a kötőszövetek állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.

Elég meggyőző ajánlólevél a kölesről ahhoz, hogy kipróbáld? Tegyél egy próbát!

Példának okáért kiváló köret készíthető belőle, azonban édesen is nagyon finom, finom és egészséges desszert készíthető a kölesből.

Mindamellett, hogy gluténmentes gabonáról beszélünk, emellett még lényegesen magasabb is a fehérje-és rosttartalma, mint a rizsnek. De ugye előbbinek már kultusza van a testépítők, sportolók körében, a köles meg csak vár a kitörésre – mindenesetre én drukkolok neki!

A népszerűsítés kedvéért a klasszik rizskoch helyett most köleskoch-ra váltottam – méghozzá mandulatejjel elkészítve. És mivel maradunk az allergénmentes vonalon – mi mással is ízesíthetnénk, mint a Peak étcsoki krémmel? Ami cukor, glutén és tejMENTES is, sőt a gyomorbántó maltitol sincs benne – helyette eritrittel lett édesítve! (EZ A TERMÉK megszűnt – ha kattintasz egy MÁSIK hasonló, krémre visz az url.)

Érdekel még milyen sok MENTES ÉS FITT FINOMSÁG van Neked? Gyere, lesd meg őket itt 🙂

Hozzávalók:  

Elkészítés:

1. A kölest alaposan öblítsd át forró vízzel, hogy az esetleges szennyeződések ne főjenek bele. Öntsd fel a tejjel, és kb. ugyanennyi vízzel, majd édesítsd kedved szerint. Mehet bele a vanília, és a kókuszreszelék is.
2. Főzés közben folyamatosan pótold a vizet, és néha kavarj egyet-kettőt rajta. Kár lenne, ha lekapná… Amikor megfőtt, igyekezz langyosra hűteni. Hála Istennek, a téli teraszom, most épp kapóra jött… Ha ez megvan, jöhet a folyamat második része.
3. A tojásokat válaszd ketté, majd verd fel a sárgáját habosra, a fehérjét pedig kemény habbá.
4. A félig kihűlt kölest öntsd át egy keverőtálba, majd add hozzá a proteint, a tojások sárgáját, szódabikarbónát és a citrom héját, valamint levét. Utóbbi a szódabikarbónát fogja életre kelteni, viszont ha nincs kezeletlen citromod, úgy jól figyelj!
5. Mivel mérget nem eszünk, így te se tedd! BIO citrom recept következik: alaposan dörzsöld át a citromot szódabikarbónával, majd meleg vízzel öblítsd le és tádááám!
6. Jól keverd össze, és ha úgy érzed (én úgy éreztem) kell még egy kis folyadék, akkor egy minimális tej még mehet hozzá. A lényeg, hogy egy sűrű masszát kapjál, de ne legyen folyós, hiszen még hátravan a tojáshab.
7. Ezt óvatosan forgasd hozzá, lazítsd el vele, és öntsd bele egy jénaiba, amit 170 fokon kb. 35-40 perc alatt süss aranybarnára! A tetejét PEAK csokikrémmel, és kivivel díszítettem!

Több diétás recept ITT!

köles

jótékony diétás köles

 

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!

Referenciák:

Truswell, A. S. Cereal grains and coronary heart disease. Eur J Clin Nutr. 56(1):1-14, 2002.
Anderson, J. W. Whole grains and coronary heart disease: the whole kernel of truth. American Journal of Clinical Nutrition. 80(6):1459-1460, 2004.