-+=
Olvasási idő: 3 perc

Ha meg kéne neveznünk egy betegséget, pontosabban betegség csoportot, amitől az egész társadalom retteg, az majdnem biztosan a rák lenne. Sajnos igen sok esetben halálos, számtalan formájával találkozunk, és szinte soha nincs tökéletes garancia arra, hogy sose fogunk benne szenvedni.

A rák maga egy olyan kóros állapot, amikor valamilyen beteg sejt kontrollálatlanul szaporodni kezd. Amennyiben az immunrendszerünk nem képes megakadályozni a hibás működésű sejt további szaporodását, kezdetben belignus (jóindulatú daganat), majd a későbbiekben malignus (áttétet is képző, rosszindulatú daganat) alakulhat ki. A malignusok terjedésével egyre több szövet és szerv sejtjei kezdenek kóros működésbe, amíg végül a szerv vagy szövet nem lesz képes kellő mértékben betölteni a feladatát. Összességében tehát, a rák egy immunrendszeri gyengeség miatt felszaporodni képes kóros működésű sejtcsoport miatt jön létre. Ezt a kórost működést a sejtosztódáskor bekövetkező természetes hibák mellett, külső tényezők is kiválthatják. A tényező lehet fizikai (például: UV, mikrohullám), kémiai (egyes növényvédőszerek, ipari anyagok, légszennyező anyagok, azbeszt, de a nikotin vagy a ciklamát) és biológiaiak is (HPV vírus).

Aggódni azért mégsem kell! A fent leírtak tükrében én a rákmegelőzés legfontosabb elemének az egészséges immunrendszer és egy egészséges szervezet megőrzését tartom, ennek érdekében bizonyos egyszerű életmód és táplálkozástani változtatások szokássá tételével jelentősen mérsékelhetőkké válnak a kockázatok.

Mit tehetsz, hogy csökkentsd a rák kialakulásának kockázatát?

1. Ne dohányozz, ritkán fogyassz alkoholt, kerüld a túlzott napozást és szoláriumozást… – Tehát az összes olyan tényezőt, amely jelentősen növeli a kockázatokat és amelyekről tudsz dönteni.

2. Amennyire lehetséges csökkentsd a feldolgozott és az import élelmiszerek mennyiségét az étrendedben! A külföldi, elsősorban a fejlődő országokból behozott termékek néhány esetben jelentősen magasabb kockázattal járnak, mivel az ottani élelmiszer biztonsági szabályozások jóval kevésbé szigorúak, mint az Európai Unió normái. Ugyan, a behozott élelmiszerek közül számos esetben még időben felfedezik a tiltott vagy határértéket meghaladó mennyiségű anyagokat, mégis rendszeresen vannak példák termékvisszahívásokra. Habár ezek közül nem minden szennyezés okozhat rákot, ám az immunrendszerünk károsításával közvetve hozzájárul annak kialakulásához.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

3. Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt! Táplálkozz kiegyensúlyozottan és kerüld az elhízást! – A kóros elhízást már számtalan esetben összefüggésbe hozták a rák kockázatának növekedésével. Szinte minden ebből fakadó betegséget (magas vérnyomás, II. típusú diabétesz… stb.) rák-hajlamosító tényezőként is leírtak. Amellett, hogy a megfelelő vitamin és rost- mennyiség bejuttatásához elengedhetetlen a növényi élelmiszerek rendszeres fogyasztása, számtalan olyan mikroanyagot, úgynevezett antioxidánsokat és más az egészséges testműködést elősegítő jótékony nyomelemeket tartalmaznak, amelyek segítik a sejtek egészséges működését.

4. Fogyassz kevesebb füstölt árucikket, figyelj, hogy az ételeidet ne égesd oda! – Ilyen esetekben PAH (Poliaromás Szénhidrogén) és nitrózamin származékokkal szennyeződnek az ételek, amelyek potenciális humán karcinogén anyagok.

5. Mozogj rendszeresen! – Már számos kutatás bizonyította, hogy a rendszeres testmozgás milyen jótékony hatással van a védekező szervrendszerünk működésére. A megnövekedett légzésintenzitás segít a tüdőben rekedt levegőrész átmozgatásában. Növeli a mobilizálható vérsejtek számát. Részben gyorsítja az anyagcserét, részben pedig a verejtékezés, segíti a káros anyagok kiürülését.

6. Ne félj, csak csökkentsd a stresszt, aludj eleget! – Még, ha nem is fogadod el, hogy létezik az önszuggeszció jelensége, azt mindenkinek el kell ismerni, hogy a tartós stressz és az alváshiány által okozott legyengülése a szervezetnek, csökkenti a természetes védekező-, ezért a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket is!

7. Egészségvédelem! – Sose sajnáld a pénzt egy jó multivitamin készítményre, mivel napjainkra a sok esetben kifejezetten kizsákmányoló mezőgazdasági művelés miatt, a napi vitaminszükséglet csupán élelmiszerekből történő fedezése igen nehéz lehet. A vitamin, nyomelem és más mikrotápanyagok pótlása még nagyobb jelentőségű a fizikailag- vagy szellemileg leterhelt illetve a már beteg, vagy más okok miatt igénybe vett immunrendszerű emberek (például: kismamák, idősek) esetén. Arról, hogy milyen típusú készítményeket szedjünk kérjük ki szakember véleményét, legalábbis biztosan bevizsgált termékre essen a választásunk.

8. Immungyenge állapot esetén, fogyassz kiegészítésként aminosavat! – Az aminosavak, különösen a glutamin fokozza az immunrendszer aktivitás, mivel a szénhidrátokkal ellentétben olyan elsődleges tápanyagokat biztosít a védekező rendszer sejtjeinek működéséhez, amelyet a kórosan működő sejtek sokkal rosszabb mértékben képesek hasznosítani, mint a saját immunrendszerünk fehérvérsejtjei.

9. Szűrővizsgálatok! – Manapság számos ingyenes, azonban csak kevés esetben kötelező lehetőség és vizsgálat áll rendelkezésre, hogy időben megtudjuk, valamely szervünkben elkezdett-e már kialakulni az állapot. Szánj rá időt, és rendszeresen vedd igénybe őket!

A jelenlegi statisztikai adatok szerint, Magyarországon minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, amennyiben az emberek jobban figyelnének az egészségük megőrzésre. Csak egy kicsit jobban ügyelj magadra és a környezetedben élőkre. Élj sokáig egészségesen!

fruzsi_egeszseges_elet_szep

Rák

Rák megelőzése

Források:

Ádány R. (2007): Megelőző orvostan és népegészségtan, Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest

Darvas B. és Székács Á. (2010): Mezőgazdasági Ökotoxikológiai, L’Harmattan Kiadó, Budapest

 

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!