Rostok szerepe az emésztésben

A rostoknak gyakorlatilag nincs tápanyagtartalmuk, az emberi szervezet számára nagy részük emészthetetlen, mégis anyagcserénk szempontjából nagyon fontosak. Miért is kell rostokat fogyasztanod? Emésztőrendszered hibátlan működése garantálja, hogy az egészséges és szervezeted számára jótékony anyagok felszívódása hatékony legyen. Abban az esetben, ha ebben a rendszerben valamilyen hiba lép fel, az nem csupán pillanatnyi problémát jelenthet, hanem hosszú távú egészségkárosodáshoz is vezethet. Hogyan előzhető ez meg a rostok segítségével?

Rostok

Kétfajta rosttípust különíthetünk el: az oldható rostokat, például a pektin, mézgák, nyák, hemicellulóz, laktulóz, inulin, stb., és az oldhatatlan rostokat, például cellulóz, lignin és hemicellulóz. A vízben oldódó rostanyagok közül talán a legfontosabb a pektin, mely a zöldségfélékben a gyümölcsökben, és a gabonafélékben található meg. A zab értékes forrása mindkét fajta rostoknak, de itt említhetnénk még az útifűmaghéjat is.

A bélműködésre és a rostanyag pótlására nagyon jó alternatívák a különböző, úgynevezett étrendi rost készítmények, amelyek útifű maghéjból, almarostból készülnek, és egy-egy evőkanálnyi rost folyadékban elkeverve kiegészítheti a napi táplálkozásunkkal bevitt rostanyagok mennyiségét. Többfajta ízben is kaphatóak, bátran ajánlom mindenkinek, személyes tapasztalatom szerint ezek nagyon hatékony és gyors rostanyag pótlást tesznek lehetősé. Sok esetben adagonként tasakoltak, könnyen magaddal viheted őket, akár a munkahelyedre is. Az egyetlen, amelyre ezeknél figyelni kell, kiemelten az útifűmaghéjból készült termékek esetén: a vízben elkeverésük után viszonylag hamar fogyaszd el őket, mert vízmegkötő képességük következtében gyorsan zselés állagot vesznek fel, így fogyasztásuk kissé nehézkessé válik, bár ez semmit sem vesz el élvezeti értékükből.

Rostok hatása

A rostok a béltartalom térfogatát jelentősen megnövelik, a táplálék beleken való áthaladásának idejét lerövidítik, így a gyorsabb anyagcsere lévén a káros anyagok kevesebb ideig tartózkodnak a bélben, valamint a székrekedést is megszüntetik. Mivel a vékonybélben a tápanyagok felszívódását lassítják, így jó hatással vannak a vércukorszint egyensúlyban tartására is.

A rostok összetevői (cellulóz, pektin, nyákanyagok, lignin) áthaladva a bélrendszeren hatékonyan távolítják el az ott felhalmozódott felesleges salakanyagokat, a vastagbél kiöblösödéseiben található lerakódásokkal is képes elbánni. Ha már találkoztál a divertikulózis kifejezéssel, akkor számodra nem újkeletű a rostok e tekintetben megállapított pozitív hatása. A rosthiányos táplálkozást tartják a vastagbél tumorok kialakulásának egyik okának is. Emellett az elhízás, a cukorbetegség is visszavezethető a rostszegény vagy rosthiányos táplálkozásra, amelyeket tovább ront az egyéb káros környezeti hatások vagy szokások jelenléte is (stressz, dohányzás, mozgásszegény életmód, stb.)

Folyadék nélkül mit sem érnek a rostok!

Nagyon fontos, hogy a rostdús étkezés mellett lehetőleg megfelelő mennyiségű (minimum napi 2 liter) folyadékot is fogyassz! Amennyiben ezt nem teszed, úgy a rostanyagok a belekben próbálnak majd felszívni nedvességet, így anyagcseréd csak tovább lassul. Ezáltal nemhogy elkerülni nem fogod a székrekedést, de még tovább ronthatsz a helyzeten! Ne feledd hát: a rostfogyasztás hatástalan, ha nem fogyasztasz mellette elegendő folyadékot is!

Mennyi?

Az emberi szervezet számára a minimum napi 30-35 grammnyi növényi eredetű rostanyag bevitele lenne kívánatos. A tudományos felmérések szerint ennek csak töredékét vesszük magunkhoz. Nagyon sok esetben találkoznak a szakemberek a modern táplálkozási szokások miatt kialakuló emésztőrendszeri problémákkal, amelyekre nagyon sokszor nem a gyógyszerek, hanem a rost dús táplálkozás lenne a megfelelő és természetes megoldás!

Túl sok?

Mi történik, ha túl sok rostot fogyasztasz? Ha a bélmozgás túl gyors, a felszívódás nem kielégítő, és a beleken lévő barátságos baktériumok sem tudnak megélni, elszaporodni. Így a túlzott rostfogyasztásnak kedvezőtlen hatásai is vannak az emberi szervezet számára. Megköti az esszenciális tápanyagokat, a kalciumot, vasat, zsíroldékony vitaminokat, így azok nem tudnak felszívódni. Emésztési problémákat okoz, úgy mint például a székrekedés és haspuffadás. Így jelen esetben is igaz; jóból is megárt a túl sok.

Neked mi jellemzi a rostfogyasztásodat?

rostfogyasztas-emesztes-javitasa

Szabó Andrea

Szabó Andrea

Három gyermekes édesanya, boldog feleség, bevallottan sport- és egészséges étel/élet-függő nő vagyok. Szeretem a a kreativitást, a természetes, harmonikus dolgokat és ezt keresem az élet minden területén!
Szabó Andrea

Latest posts by Szabó Andrea (see all)

Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Rostok szerepe az emésztésben
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Rostok szerepe az emésztésben
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)
780
Blog, Egészség
, ,