-+=
Olvasási idő: 2 perc

Valószínű számodra is fontos az, hogy a fehér kenyér egészséges alternatíváit választhasd, és alakbarát változatban kerüljön ez az alap élelmiszer a tányérodra. Eddig nyugodt lelkiismerettel vitted haza a rozsos, vagy tönkölynek kikiáltott kenyereket a boltból? Elárulok neked néhány kulisszatitkot, ha velem tartasz!

Szénhidrátcsökkentett

Szemet gyönyörködtető pékáruk, kontra nulla tápértékű – ellenben ultra magas kalóriatartalmú bűnbeesések

Belépsz egy pékségbe, és ínycsiklandó illat kúszik be az orrodba. Szinte abban a lehetetlen helyzetben találod magad, hogy számolatlanul tudnál falatozni a gyönyörűséges péksütemények és kenyerek választékából. A kérdés már csak az, hogy pusztán attól, hogy nem fehér kenyeret választasz, már kiiktathatod a legnagyobb tévedéseket? Őszinte leszek: sajnos nem! Az útvesztő így is ott marad!

Rozsos vagy rozskenyér – Amennyiben rozskenyeret vásárolsz, úgy nagy valószínűséggel 80-85% valódi rozstartalomra számíthatsz, azonban ha csupán rozsos kenyeret veszel, akkor sajnos az a kiábrándító hírem van, hogy az arányok fordítottak. Vagyis 80%-ban fehér liszt az összetevők alapja és mindössze 20% a hozzáadott rozs!

33% OFF a stressz elleni termékekre!

Félbarna és barna kenyerek – Ez az egyik legmegtévesztőbb pékáru. Azt látod, hogy a kenyér sötét színű és még rá is van írva, hogy félbarna/barna. Boldogan beteszed a kosaradba és hazaviszed a családnak az egészség jegyében. Kérlek, ne tedd! Ugyanis ha nem megbízható helyről szerzed be, akkor sajnos ez az egyik legbiztosabb eset, hogy átverés áldozata legyél. Az ilyen kenyereknek semmi közük a valóban egészséges gabonákból készült pékárukhoz, a legtöbb esetben malátával vagy kakaóval színezik a kenyerek tésztáját, hogy drágábban eladható legyen ugyanaz a tápértékben szegény álcázott fehér kenyér.

Csökkentett szénhidrát tartalmú kenyerek – Kezdem azzal a lehangoló ténnyel, hogy nem igazán létezik olyan eljárás, amivel szénhidrátot lehetne kivonni a lisztből. Maximum az által, hogy nem kerül a kenyérbe liszt. Ezért mindig alaposan nézd meg a címkén feltüntetett összetevő listát. Ha az első alapanyag a búzaliszt vagy a BL 55 liszt, akkor abból van benne a legtöbb! Tehát nem túl tudatos választás, ha arra voksolsz! Szénhidrátot csak úgy tudnak “csökkenteni” egy lisztnél, ha vegyítik, elegyítik más alternatívákkal, például maglisztekkel. Ez jó megoldásnak számítana, de sajnos ez sem ilyen egyszerű. Az esetek legtöbbjében szójaliszttel próbálják a szénhidráttartamot csökkenteni a pékárukban, de ilyenkor fenn áll a génmódosított szója használatának a veszélye, hiszen ahhoz lehet a legolcsóbban és nagy tételben hozzáférni.

Szénhidrátcsökkentett kenyér

Milyen megoldás maradt?

Biztonságos alternatívák a következő liszttel készített pékáruk:

  • mandulaliszt
  • zabliszt
  • gesztenyeliszt
  • nyílgyökérliszt
  • durumliszt
  • durumrozsliszt
  • kókuszliszt
  • mákliszt
  • egyéb maglisztek

A magoknak nagyon magas a fehérje tartalmuk és egészséges zsírforrásnak számítanak alacsonyabb szénhidráttartalom mellett. Ha tudatosan figyelsz a családod egészségére és a saját egészségedre akkor inkább a fentebb említett alternatívák közül válogass ha sütnél vagy vásárolnál pékárut!

glutenmentes_feherje_kenyer_recept

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!