Az aszpartám az egyik fő édesítő a diétás üdítőkben. Éppen ezért (illetve, mert az egyik legellentmondásosabb és legtöbbet kritizált) a legtöbbet vizsgált édesítők közé tartozik. Éppen ezért most összegyűjtöttük a legfrissebb vagy épp a legutóbbi kutatási anyagokat, milyen változás indul el ha hosszabb távon fogyasztod őket.
Aszpartám
A Nuno C. Santos által vezetett meta-analízises randomizált klinikai kutatásokban az aszpartám fogyasztása és a cukorbetegséggel vagy elhízással kapcsolatos anyagcserére gyakorolt hatása között kerestek összefüggést. A legkorábbi elérhető dátum a 2016. április 13 volt.
A 29 kutatásban a következő adatokat tetkintették az aszpartámot fogyasztó személyek fő kiindulási pontjának: vércukorszint (mmol/L), inzulinszint (μU/mL), összkoleszterin (mmol/L), trigliceridek koncentrációja (mmol/L), nagy sűrűségű lipoprotein koleszterinszintje (mmol/L), testtömeg (kg) és energiabevitel (MJ).
Az aszpartám fogyasztása nem befolyásolta:
- a vércukorszintet
- a koleszterinszintet
- a trigliceridek koncentrációját
- a testtömeget
- az energia bevitelt
Befolyásolta:
- a lipoprotein koleszterin szérumszintjét (0.06 – 0.01 mmol/L különbséggel, de még így is kevésbé, mint a szukralóz)
Habár ezek az adatok nem támasztják alá, hogy az aszpartám jótékony hatással lenne a cukorbetegséggel és elhízással kapcsolatos anyagcsere változókra, a kijelentés másik oldalát sem, tehát kártékony hatással sincs rájuk.
Magnuson az aszpartám biztonságos szintjét vizsgálta a jelenlegi élelmiszeripari felhasználási mennyiségeknél toxikológiai és epidemiológiai vizsgálatokon keresztül.
A vizsgálat célja a felszívódásra és anyagcserére vonatkozó hatások kiderítése volt a legújabb járványtani tanulmányok segítségével az átlagos fogyasztási szintek mellett.
Az aszpartám mostani fogyasztásására az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) elfogadható napi beviteli szintje 50 és 40 mg / tskg-ban lett meghatározva.
A nagy dózisú egyszeri aszpartám fogyasztása az egyetlen amikor néhány biokémiai paraméterre, mint a plazma aminosav szintjére és az agyi neurotranszmitter szintre hatással van. A krónikus toxikológiai viszgálatok napi 4.000 mg / tskg adagig nem találtak káros hatást.
A karcinogenitási vizsgálatok nem találtak hiteles bizonyítékot arra nézve, hogy az aszpartám rákkeltő hatású és a neurotoxikus hatásra kiterjedű vizsgálatok nem támasztják alá, hogy befolyásolná az idegrendszert, a tanulást vagy a viselkedést.
Szukralóz, aceszulfám-K és szacharin
A következő legtöbbet használt édesítő az aszpartám után. A meta-analízises vizsgálatok alapján 24 darab kutatás is megerősítette, hogy nincs negatív hatással a szervezetre ameddig biztonságos mennyiségen belül maradunk.
Miller 2004-es kutatása arra próbált rávilágítani, hogy az alacsony kalóriás üdítők átlagos fogyasztása asszociálható-e a diéta minősége és a bevitt csökkentett kalóriamennyiség között, így a súlyvesztési programokban. Az eredménye alapján ez teljes mértékben igaz lett.
15 kutatás esetén a cukor helyettesítésére használt édesítőszer mérsékelten csökkentette a testsúlyt, a BMI-t, a zsír mennyiségét és a derékbőséget. Bár a testsúly csökkenése nem volt olyan határozott (0,80 kg), így az egyetlen változás az étrendben, a cukor kicserélése nem okoz hatalmas súlycsökkenést, hiszen tovább folytatták a saját étrendjüket.
Ezért ajánlják a hivatalos intézmények, hogy az egészséges életmódhoz változtassunk az étrendünkön, a fizikai aktivitást növeljük meg és az egyéb káros szenvedélytől próbáljunk megszabadulni.
Összegzés
A diétás szénsavas üdítők tökéletesen biztonságosak és kiváló társaid lehetnek a diétában. De azért azt érdemes átgondolnod, hogy mit adnak hozzá a diétádhoz. Nyilvánvalóan az élvezeti érték is nagyban számít, de ha már unod őket, vagy épp nem a szénsavasra vágysz… Próbáld ki a Yummy Low Carb drinket. 8 féle ízben kapható szörp, amit akár a gyereknek is jó szívvel adhatsz, ráadásul vitaminokat is tartalmaz! Kóla helyett pedig nagyon népszerű a Peakesek körében a kóla ízű BCAA!
üdítő
édesítőszeres üdítő
Referenciák:
NC Santos et al. Crit Rev Food Sci Nutr 1-14. 2017 Apr 10.: Metabolic Effects of Aspartame in Adulthood: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials
Magnuson BA, Burdock GA, Doull J, Kroes RM, Marsh GM, Pariza MW, Spencer PS, Waddell WJ, Walker R, Williams GM
Crit Rev Toxicol. 2007; 37(8):629-727. Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies.
Paige E Miller and Vanessa Perez: Am J Clin Nutr. 2014 Sep; 100(3): 765–777. Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies
S. Gibson, A. Drewnowski, J. Hill, A. B. Raben, H. Tuorila, E. Widström: Consensus statement on benefits of low-calorie sweeteners. DOI: 10.1111/nbu.12116
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Biztonságosak a édesítőszeres Zero üdítők?" című cikkhezA cikkéből szinte mindig kimarad, hogy a mesterséges édesítő szerek újra kondícionálják a szervezetet. Alaphelyzetben az édes íz a cukor különböző formáit és ezáltal gyors extra energiát jelent a szervezetnek. Ezt az alap értelmezést zavarják össze teljesen az édesítők. Tartós fogyasztásuk után már igazi cukor bevitele esetén sem jön jelzés, hogy elég már.