Adhatnám azt a címet is a résznek, hogy az ébredő erő, mivel tényleg erről szól, hogy ezen folyamat során kezdesz rájönni azokra a képességeidre, amiket még soha, vagy csak nem ilyen hatékonysággal használtál eddigi életed során.
Nagyon fontos aspektusa a kezdésnek, hogy a számodra megfelelő edzésmódszert ki tudd választani, ami az alkatodnak illetve az anyagcserédnek is megfelel. Azt is számításba kell venni, hogy neked épp mi a célod, futóversenyző, súlyemelő vagy akár úszóbajnok akarsz lenni, különféle edzéseket kell végezned.
Az ébredő erő forrása
Én nem gondolom, hogy a súlyzós edzés, a futás, bicajozás jobb lenne a másiknál, én annak a híve vagyok, hogy mindegyik sportot érdemes űzni, mert mindegyiknek rengeteg haszna van. Fontos tudnod azt, hogy milyen az anyagcseréd üteme, olyanra gonolok itt, hogy van aki úgynevezet gyors égetésű (fehérjetípus), aki az egyedfejlődése során olyan éghajlati viszonyok között fejlődött, ahol nem volt, vagy csak kevesebb növény, ő töb húst és zsírt fogysztott, ezért az anyagcseréje erre a helyzetre rendezkedett be.
Például a tundrán kevés banánfát láttam nőni természetes módon, ellenben rénszarvasok illetve a többi erdei állatból rengeteg van, az ember arra kényszerült, hogy ilyeneket fogyasszon. Vagy akár lehet hozni példaként az eszkimókat, akik fókát, halakat esznek főként, vagy még madarakat, ha sikerül elkapniuk őket. Ők a vérbeli fehérjetípusok. Nekik egy étkezésben a tápanyagok eloszlása a következőképpen néz ki, 40% fehérje, 30% zsír és 30% szénhidrát. Fontosnak tartom megjegyezni azt, hogy ez éghajlattól illetve évszaktól is függ.
Hogyan csinálom én?
Elmesélem az én példámon, én fehérjetípus vagyok, imádom a zsíros húsos ételeket, amikor megeszem őket, szinte elönt a boldogság és a zsír belülről simogatja a hasam 🙂 Tényleg ilyen érzésem van tőle, nem vicc. Nyáron én is egy kicsivel soványabb húsokat eszem, illetve könnyebben emészthetőeket, halakat, szárnyasokat főleg. Ellenben télen már jobban esnek a nehezebb zsíros ételek, szalonnás, tepertős dolgok, esetleg a vadhúsok és a marha.
Nyáron eszem néha gyümölcsöket, fontos leszögeznek azt, hogy mindig csak idénygyümölcsöket fogyasztok, kimegyek a piacra, vagy pedig a kertbe és szedem ami van. Nem a tél közepén eszem a banánt, mondván abban sok a vitamin, hát ez egy más kérdés. Télen ami zöldséget eszek azok a savanyítottak, ami ténylegesen eláll, mivel a szervezetünk nincs hozzászokva ahhoz, hogy a tél közepén együk a salátát.
Próbálj meg így étkezni és meglátod milyen áldásos hatása lesz. Télen sok belsőséget is eszem, mint például a máj vagy a velő, nagyon szeretem is őket és nagy energialöketet adnak. Kérdezt meg a nagymamádat, hogyan kell káposztát savanyítani, kovászos uborkát készíteni.
Én imádom ezeket az ételeket, továbbá oylan szempontból is előnyösek a zsíros húsos ételek fogyasztása mellett, mert az ecet segít emulgeálni a zsírokat, ami azt jelenti, hogy a nagy zsírcseppekből sok kisebb zsírcsepp alakul ki, ezáltal az emésztőenzimjeid jobban hozzá tudnak férni és így könynebben hatékonyabban tudsz emészteni. Mindig mondom, az ételnek nem csak az a lényege, hogy finom legyen, hanem a tápértéke.
A magyar ember lehetőségei
Továbbá az is érdekes dolog, hogy ami a közelben 50-70 km-es körzetben terem körülöttünk, az a leghasznosabb a szervezetünk számára. Tudom, hogy ezt 100%-ban nem lehet betartani, de azt mondják az okosak, hogy ha már ez az arány 70%, akkor kiváló egészségi állapotnak és energiaszintnek örvendhetünk. Amiket érdemes fogyasztani, szárnyasok, mint például, a kacsa, liba, pulyka, fácán, marha, halak, az én kedvenceim ezek közül a süllő, harcsa, pisztráng és a lazac,és a tőkehal,a tőkehal mája egyébként nagyon finom és tápláló étel, kóstoljátok meg.
A zöldségek gyümölcsök fogyasztásáról annyit, hogy akkor fogyasszátok őket, amikor az idénye van, ezekből csak azért nem írok példákat, mert van rengeteg és bevallom őszintén nem is nagyon állnak közel a szívemhez. De minden nap eszek valamennyit, de itt is inkább a savanyítottakat preferálom, ma például almapaprika és cékla lesz a kínálatban, ezek nagy kedvenceim.
A piacon kedves néniktől lehet beszerezni kiváló minőségben és még szuperabb áron. Hogy a zsírbevitelem meg tudjam növelni, szoktam fogyasztani olívabogyót (na igen, ez nem a szomszédban terem), mangalicatepertőt, mangalicaszalonnát, kolbászt és persze egész tojást, a sárgája nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz. Ha a kutyátoknak adtok néha szép csillogó lesz tőle a szőre. Ugyanígy az emberi testre is pozitív hatást gyakorol.
Próbálgassátok azt is, hogy nektek melyik ételek válnak be, mivel vannak egyéni érzékenységek, a tej és gluténtartalmú ételeket pedig kerüljétek. Én csak kecskesajtot szoktam fogyasztani néhanapján, abból is az érett keményet, azt is piacról beszerezve, nem pedig nagy áruházláncokból.