-+=
Olvasási idő: 3 perc

Manapság mindenhol azt hallani, hogy a sófogyasztás káros az egészségre. De ez csak részben igaz. A túlzott nátriumbevitel valóban súlyos következményekkel járhat, azonban ez igaz akkor is, ha teljesen kiiktatjuk az életünkből. Tudomásul kell venni, hogy az ember számára a só életfontosságú anyag!

Nátrium

Az alábbi cikk a „The Art and science of Low Carbohydrate Living” című könyv alapján íródott. Az egész könyv a só történelméről szól. Háborúkat vívtak a sóért. Római katonák körében a só fizető eszköz volt, ebből ered az angol „fizetés” szó is (salt- só, salary-fizetés). A vadászok és a pásztorok szintén a sóhoz igazították szokásaikat.

Ennek az az oka, hogy a só létszükséglet. Az embereknek nem is kell érteniük a kémiához, ahhoz hogy megértsék milyen fontos a só. A sóhiány fejfájást, rossz közérzetet, fáradtságot és szédülést okoz. Már az ősi kultúrák népei is megfigyelték, hogyha az egyik forrás vizéből isznak vacakul érzik magukat, ha egy másik forrásból isznak teljesen jó a közérzetük. Az inuit népek azt is felismerik, melyik jég olvad úgy, hogy azzal jól lehet húst főzni. A tengeri jég az évek során elveszíti a só tartalmát, a friss jég pedig túl sós.

Manapság pedig tudjuk, hogy a sok só ártalmas, akkor hát miért beszélünk ennyit egy ártalmas dologról? A rövid válasz pedig az, hogy a só szükségletünk mennyiséget a szénhidrát bevitelünk jelentősen befolyásolja.

Nátrium sófogyasztás

A nátrium fogyasztás elengedhetetlen a diétád során

Vegyél 2-őt, a 3-ik INGYEN van a Peakshopban + vidd el a cukimentes ROLÓDAT IS!

A nátrium nagyon fontos szerepet játszik egészségünk szempontjából. Bár pontosan nem tudni, de a tudósok becslései szerint a szervezetnek napi 250-500 mg nátriumra van szüksége alapvető fiziológiai folyamatainak működéséhez. Például sóra van szükségünk a tápanyagok szállításánál, az idegi impulzusok továbbításánál, valamint az izmok összehúzódásánál, ideértve a szívizmot is.

Magas szénhidrátbevitel esetén a vesék visszatartják a sót, míg alacsony szénhidrátos diéta során a vesék több sót választanak ki. Az ember só anyagcseréje teljesen más, amikor a szervezet átáll alacsony szénhidrát bevitelre. A só és a víz hatékonyabban választódik ki, ami egészen addig jó, amíg megfelelő a nátriumbevitel.

Ha ezt figyelmen kívül hagyod, akkor hamarosan szembe kell nézned a fejfájással, gyengeséggel, fáradtsággal és székrekedéssel. Ez utóbbit egy inuit gyógyító valószínűleg, egy jó adag megfelelő korú jégen főtt húslevessel orvosolt volna.

Érdekesség:

Az Egyesült Amerikai Államokban a napi ajánlott mennyiség 2400 mg, míg az Egyesült királyságban csak 1600 mg. Ez jelentős különbség, így a legjobb, ha az arany középutat választjuk. Tehát próbáljuk meg a napi só fogyasztást 2 grammban maximalizálni. Felmérések alapján Magyarországon a só fogyasztás kb 7,5 gramm nátrium/ napra tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2000 mg/nap értéknek. Ez sem jó, mert mértéktelen fogyasztás pedig magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint a vese megbetegedését idézheti elő.

De azt se felejtsük el, hogy sóra igenis szükségünk van, tehát drasztikus só megvonást sem szabad alkalmazni.

Peak- tipp

Az intenzív izzadás során elvesztett ásványi sókat pótolnod kell. Minden olyan nyomelemmel és ásványi anyaggal, amire a testednek szüksége van egy intenzív edzés után.

  1. Kerüld a nasikat, amelyek hizlalnak. Helyette válassz inkább egy fehérjeszeletet vagy proteinturmixot, amelyek szénhidrát-és zsírmentesek. Utóbbit kevés vízzel vagy zsírszegény tejjel egy tálkában kikeverve isteni pudingot kapsz.
  2. Tedd el az étkezőasztalról a sótartót. Ha nincs előtted, könnyebb megállni a sózást.
  3. Csak mértékkel fogyassz sóval tartósított élelmiszereket, például füstölt élelmiszerek, leveskockák, instant levesek, a konzervek és sok sajtféleség.
  4. Kerüld az olyan ételeket, amelyek kívánják az után sózást. Ilyenek az íztelen, zsíros-olajos, erősen hizlaló élelmiszerek, mint a sült krumpli.
  5. Állítsd össze saját fűszerkeverékedet ízlésed szerint, fűszerekből és szárított zöldségekből.
  6. Figyelj oda az ásványvizek címkéjén feltüntetett nátriumtartalomra is.

Mennyi sót viszel be egy nap?

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!