-+=
Olvasási idő: 3 perc

Ez egy kényes bejegyzés lesz érdekes eredményekkel. Sokan nem mernek róla beszélni, de az emberek többsége próbálja a tőle legjobban telhetőt tenni, hogy amíg az orvostudomány megtalálja a rák ellenszerét, a kockázatát a minimálisra csökkentse. Vajon a fitnesz segíti ezt? És vajon mérhető eredménnyel?

Egy ember kardiorespiratorikus (szív- és légzőrendszeri) fittségi állapota összefügg azzal a kockázattal, hogy a szervezet rákmegelőző polipokat hozhat létre a vastagbélben, ami rákos szövetbe tud épülni. A szingapúri 2017-es kutatás szerint az alacsony fittségi szinttel rendelkezőeknek több esélye van ilyen polipok termelésére, amiket adenómáknak is szoktak nevezni.

Kutatás #1

Az orvosok már régóta tudják, hogy nem elég fizikai aktivitáshoz mérnek a kolorektális rák fokozott kockázatát. Ezért az új vizsgálatban a rák helyett a rákmegelőző polipokra koncentráltak. A fittségi szint és a polipok közötti kapcsolatot akarták keresni, mert ez a kapcsolat hitelt adna annak az elméletnek, hogy “a sportolás fél egészség!” és a vastagbélrákot ezzel talán meg lehetne előzni. A vizsgálatban egy lépéssel tovább vitték a dolgot, mérve az alanyos kardiorespiratorikus állapotát és nem kérdezték meg, hogy mennyit sportoltak.

Ez az egész kardiorespiratorikus dolog nagyon különbözik a fizikai aktivitástól. Az emberek ilyenkor fizikai tevékenységről beszélnek, amit nem lehet összehasonlítani a biológiai mérésekkel. Egy másik fő mérési szempont a fizikai és a kardiorespiratorikus fittségi szint között, hogy a kardiorespiratorikus szintet az életkor, a nem és a genetika is befolyásolja.

A kutatásban 36 db felnőttet vizsgáltak 45 és 70 év között, ebből 20-nak már volt polipja, 16-nak pedig nem.

A kardiorespiratorikus szint megállapításának főként a VO2 max szintjére fókuszáltak, ami az aerob fittségi szint mérőszáma, hogy mennyi oxigént képes a szervezet adott idő alatt felhasználni a sejtjeinek táplálására. Ehhez szimplán egy teremben kerékpárokat helyeztek el, majd azt kérték, kimerültségig tekerjék az alanyok.

Konklúzió

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Az eredmény szerint minél magasabb a VO2 max, annál kevesebb az esély a polip jelenlétére. A kutatást mondhatjuk, hogy kis csoportban végezték, ezért még több kutatásra van még szükség, hogy ezt az eredményt végleg kijelenthessük. Ráadásul meg kell találniuk a biológiai mechanizmus működésének elvét is, hogy megmagyarázhassák a kapcsolat miértjét.


Kutatás #2

A másik szintén 2017-es skót kutatás szerint az omega-3 zsírsavakat lebontó molekulák nagyobb koncentrációja nagy valószínűséggel társul a bélrák túléléséhez.

Ez az első alkalom, hogy az omega-3 és az omega-6 bomlásához ráktípus túlélését kapcsolják. A British Journal of Cancer-ben publikált tanulmány szerint az omega 3-6 zsírsav metabolizmusáért felelős enzimek arányát mérték bélrákos betegeknél talált tumorokban, és összehasonlították azoknál akik ebből felgyógyulni voltak képesek.

Eredmény

Azt mutatták ki az eredmények, hogy nagyobb arányű omega-3 metabolizáló enzim az omega-6 metabolizáló enzimhez képest kisebb terjedelmű tumort és nagyobb túlélési esélyt mutatott a pácienseknél (ez azt jelenti, hogy a mai modern étkezéssel akár 1:20-hoz arányú omega 3 – omega 6 étrended követünk, az ideális 1:1 – 1:3-hoz képest).

Az omega-3 és 6 zsírsavak olyan többszörösen telített zsírok, amelyekről sokan sajnos úgy gondolják, hogy ellentétes hatást gyakorolnak az egészségre. Ez a kutatás kifejezetten az omega-3 és 6 zsírsavak lebontására és a bélrák túléléséért felelős enzimekre volt kihegyezve.

A kutatást végző professzor megmagyarázza: “Nagy változó van abba, hogy ki miért éli túl a bélrákot és hogyan reagál a kezelésre és nem tudjuk miért van az, hogy egyesek gyorsabban reagálnak mint mások, és a kutatást ezt próbálta kideríteni.”

Az omega-3 lebomlása során keletkező molekulák (vagy metabolitok) megakadályozzák a tumor terjedését és feltételezzük, hogy az omega-3-at lebontó enzimmel több metabolitja lesz, ami korlátozza a tumort. Az omega-6 metabolizáló enzimre igaz, hogy ha nagyobb arányban található az omega-3-hoz képest, rosszabb kimenetelhez vezethet a beteg számára.

A vizsgálat előtt nem tudták, hogy ilyen kapcsolat létezik az enzimek és a túlélés között a vastagbélrákban. Az eredmények azért fontosak, mert új irányt mutatnak a bélrák túlélésének megértésében.

Ezek után hozzáfogsz az Omega-3 zsírsavak beépítéséhez az étrendedbe?

fitnesz

rák ellen


Források:
Abdo Alnabulsi et al. The differential expression of omega-3 and omega-6 fatty acid metabolising enzymes in colorectal cancer and its prognostic significance, British Journal of Cancer (2017). DOI: 10.1038/bjc.2017.135

Dr. Vikneswaran Namasivayam – Digestive Disease Week (DDW) 08 May 2017 – Chicago, Illinois

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!