-+=
Olvasási idő: 2 perc

Rengeteg proteinpor áll a rendelkezésedre a piacon, rosszabbak vagy jobbak, így teljesen érthető, ha elveszel a rengetegben. Összefoglaltunk tehát néhány információt arról, milyen tulajdonságokra kell odafigyelned, amikor a fehérje turmixodat választod ki.

Fehérjepor

A döntéshez tanulmányozzuk kicsit a fehérjéket, illetve a különböző fehérjeporokat.

A fehérjék, illetve az aminosavak a tested építőkövei, lényeges elemek ahhoz, hogy egészséges, izmos, teljesítő képes maradj bármely biológiai korban, melyben pillanatnyilag a tested van.
A riboszómákban (sejtfehérje gyárakban) a sejtjeid számára szükséges aminosavak, melyek az étkezésekkor elfogyasztott fehérjékből jutnak a szervezetbe, az emberi test számára felhasználható, beépíthető fehérjékké alakulnak. Így épülnek fel a szövetek, izmok, csontok, a bőr, a haj, a körmök, és sok-sok ezer további „anyagcsere erősítő fehérje”, mint az enzimek, co-enzimek, hormonok, antioxidánsok, így állnak majd a szervezeted rendelkezésére.

Mint minden ipari gyár esetében, a riboszómáknak is szükségük van bizonyos forrásokra:

  1. Építőanyagokra, tehát proteinekre, illetve aminosavakra
  2. Segédanyagokra, tehát vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, növényi kivonatokra
  3. Energiára szénhidrátokból és zsírból

Optimális építőanyagok a legjobb minőségű testi fehérjék építéséhez. Milyen kémiai paramétereknek kell megfelelnie a proteinednek?

Vegyél 2-őt, a 3-ik INGYEN van a Peakshopban + vidd el a cukimentes ROLÓDAT IS!

A jól működő gyárak esetében is mindhárom fent leírt forrásnak a megfelelő időben és nagy mennyiségben kell rendelkezésre állnia. Alapjában véve akkor jó egy fehérjepor, ha annak minél nagyobb a biológiai értéke, azaz annál biztosabb, hogy az elfogyasztott fehérje aminosav összetétele a legmegfelelőbb ahhoz, hogy a sejtek épüljenek fel belőlük. Kiemelkedő fehérje keverékeket lehet összeállítani növényi és állati eredetű fehérjék keverésével, melyek minden igényt kielégítenek, és iszonyúan magas biológiai értékkel rendelkeznek.

Fehérjepor fajták

Melyik fehérjefajtát milyen esetben fogyaszd?

Ha a fehérje koncentrátum csak kiegészítésként szerepel az étrendedben, mert normál táplálkozással kevés fehérje jutna a szervezetedbe, akkor mindenekelőtt a fehérjepor biológiai értéke legyen magas. Főleg tehát erre a célra a koncentrátumok a legmegfelelőbbek, melyek több fehérje fajta keverékéből állnak.

Ha Neked az a fontosabb, hogy a fehérje egészségvédő előnyei érvényesüljenek a testedben, akkor annak biológiai értékénél fontosabb az adott fehérje fajtája – tehát erre a célra a legjobban a szójaprotein, és a whey protein vagy ezek keverékei a legmegfelelőbbek, mert ez a két proteinfajta (főként a szója protein) rengeteg egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik.

Ha azért fogyasztasz fehérje koncentrátumokat, mert mindkét, e fenti igényedet szeretnéd kielégíteni, vagy meg akarod tartani az alakodon elért eredményeket, akkor az étkezések utáni fehérjeturmix, úgynevezett „termogenikus hatása“ és az eltelítő funkciója kell hogy lényeges szerepet kapjon. Erre a célra a sok-komponensű fehérje koncentrátumok a megfelelőek (casein, búzaprotein, tojásprotein), melyek nagyon sokáig hatnak a testedben.

Ha az a célod, hogy az elfogyasztott protein-, és/vagy aminosav koncentrátumokkal a testedet illetve az izomzatod erősítsd, gyorsabban regenerálódj az intenzív edzések után, akkor a dolog ennél már lényegesen bonyolultabb, és többnyire nem elégséges egy fehérjepor alkalmazása, ha a maximumot akarod kihozni magadból.

A Peak fehérjék pontos összetételét, minden terméknél, az “Összetétel és adagolás” pontra kattintva tudod megtekinteni! Még mindig el vagy veszve? Kérdezz és segítünk!

peak_man_feherjetumrmix

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!