A B2 vitamin egy vízben oldódó narancssárga és sárga kristály, mely a B vitaminok családjába tartozik. A fény hatására bomlik. Más névén is ismert riboflavinként. Elsősorban az anyagcseréd szempontjából fontos, részt vesz az aminosavak, és a zsírsavak lebontásában, a szöveti légzésben, valamint a méregtelenítésben. Tudj meg többet a B2 vitaminról!
Vitamin B egészségvédő
Csakúgy, mint a többi B-vitamin, a szervezet energiatermeléséhez nélkülözhetetlen, ugyanis fontos szerepet játszik a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék lebontásában. Fontos a légzés folyamatában, antitest-termelésben, növekedésben és a szaporodásban is nélkülözhetetlen. Mindezeken felül az egészséges bőrért, hajért, körmökért és a pajzsmirigy szabályozásában is elengedhetetlen.
Ajánlott B2 vitamin tartalmú termékek. Kattints a képükre ha megnéznéd őket!
Honnan tudod biztosítani B2 vitamin beviteled?
Több élelmiszerben is megtalálható: tejben, sajtokban, különféle leveles zöldségekben, májban, és az élesztőben. Szervezeted nem képes raktározni a riboflavint, ez gyakran okozz betegségeket, mint például szembetegségek, néhány esetben szürke hályog, véreres, viszkető, égő szem, valamint fényérzékenység.
Mire jó a B2 vitamin, a riboflavin?
Szív és érrendszer
A B2 Vitamin csökkentheti megemelkedett vér nyomást magas vérnyomással küzdő betegeknél.
A B2 Vitamin elősegítheti a vörösvérsejtek termelését.
Napi 10 mg B2 vitamin bevitele enyhíti a vérszegénységet.
A B2 Vitamin (miután megállapítoták a Stroke-ot egyből érdemes elkezdeni szedni) jelentősen csökkentheti a Stroke- os betegeknél a károsodást.
Sejtek
A B2 Vitamin javíthatja a sejtek légzését– ez pedig növeli a képességét a sejteknek, hogy hatékonyan hasznosítsák az oxigén.
Emésztő rendszer
A riboflavin (b2 vitamin) hasznos lehet gyomorfekély és nyombélfekély kezelésénél.
Szemek/látás
A szem kötőhártya bevérzését okozhatja akár jelentős B2 vitamin hiány. Továbbá segít megelőzni a szürkehályog kialakulását.
Már kialakult szürkehályog esetén viszont nem szabad B2 vitamint szedni rá, mert súlyosbíthatja a betegséget.
A B2 vitamin növelheti a kötőhártya és a szaruhártya működését.
A B2 vitamin enyhíti a szem könnyezését, csökkentett látást és a szemgyulladást.
Szemgyulladás oka lehet, jelentős B2 vitamin hiány.
Összeségében a B2 vitamin javítja a szem egészségi állapotát.
Immunrendszer
Az AIDS-es beteg 26%-nál hatékony volt a B2 vitamin és kiegészítőként segít késleltetni a betegség előrehaladását.
A B2 vitaminnak alapvető szerepe van az antitestek termelésében.
B2 Vitamin segít megelőzni a méhnyakrák, vastagbélrák nyelőcsőrák, szájrák, prosztata rák kialakulását.
Csökkenti a gyulladásokat a szervezeteben.
Segít megelőzni a Leaukémia kialakulását.
Anyagcsere
A B2 vitamin vannak antioxidáns tulajdonságai.
Vitamin B2 vitamin kombinálva B12 vitaminnal csökkenti a kockázatát májzsugor kialakulásának.
A B2 Vitamin beleavatkozik a test energia termelésébe. Emiatt csökkenti és enyhíti a fáradtság érzetet.
Ha rendszeresen sportolsz, nagyobb a B2 vitamin napi bevitelre van szükséged, mint az átlagos embereknek.
Idegrendszer
A B2 vitamin szedése hasznos kiegészítő terápia lehet Alzheimer kór kialakulásánál.
Depresziót okozhat B2 vitamin hiány.
Megfelelő B2 vitamin segít megelőzni a szülési utáni depresszió kialakulását.
Napi 400 mg B2 vitamin segít megelőzni migrén kialakulását.
Fájdalom csökkentő hatása is van.
Napi 90 mg B2 vitamin megfelelő gyógymód lehet a Parkinson kór kezelésére
Nemi rendszer
A B2 Vitamin segít megelőzni a Pre- Menstruációs Szindrómát.
Bőr
A B2 Vitamin enyhíti néhány esetben a pattanásokat.
A B2 Vitamin segíthet felszámolni a korpát, és enyhíti az ekcémát.
A B2 Vitamin enyhítheti a bőr fekélyt.
A B2 vitamin megóvja körmöd és hajad egészségét, segít a pajzsmirigy hormontermelésében. Kiütések, bőrgyulladások kezelésére alkalmas, csökkentheti a terhességi görcsöket.
Jó hatással van a növekedésre, és a szaporodásra. Jótékonyan hat a fáradt szemre, javíthatja a látást. Sarlósejtes vérszegénységben szenvedőknek hatékony segítség lehet B2-vitamin fogyasztása, mivel növeli a vasfelszívódást.
Felhasznált referenciák:
Horigan, G., et al. Riboflavin lowers blood pressure in cardiovascular disease patients homozygous for the 677C–>T polymorphism in MTHFR. J Hypertens. 28(3):478-486, 2010.
Roberts, A. J., et al. Nutraceuticals: the Complete Encyclopedia of Supplements, Herbs, Vitamins and Healing Foods. Berkely Publishing Group. New York, USA. 2001:225.
Ajayi, O. A., et al. Clinical trial of riboflavin in sickle cell disease. East Afr Med J. 70(7):418-421, 1993.
Ullegaddi, R., et al. B-group vitamin supplementation mitigates oxidative damage after acute ischaemic stroke. Clin Sci. 2004.
Mervyn, L. Thorsons Complete Guide to Vitamins and Minerals (2nd Edition). Thorsons Publishing Group, Wellingborough, England. 1989:39.
Takami, Y., et al. Riboflavin deficiency induces ocular surface damage. Ophthalmic Res. 36(3):156-165, 2004.
Aleksandrovskaia, V. I. [Use of riboflavin with the purpose of reducing eye fatigue under industrial conditions]. Vopr Pitan. 30(2):67-71, 1971.
Haas, Elson M. Staying Healthy with Nutrition. Celestial Arts, Berkeley, California, USA. 1992:116.
Beach, R., et al. Specific nutrient abnormalities in asymptomatic HIV-1 infection. AIDS 6(7):701-708, 1992.
Kumar, M., et al. Cellular antibody synthesis in thiamin, riboflavin, biotin and folic acid deficient rats. Proc Soc Exp Biol Med. 157(3):421-423, 1978.
Hernandez, B. Y., et al. Diet and premalignant lesions of the cervix: evidence of a protective role for folate, riboflavin, thiamin, and vitamin B12. Cancer Causes Control. 14(9):859-870, 2003.
Liang, H., et al. [The effect of riboflavin on lipid peroxidation in rats]. Wei Sheng Yan Jiu. 28(6):370-371, 1999.
Segala, M. (editor). Disease Prevention and Treatment 3rd Edition. Life Extension Media. Florida, USA. 2000:400.
Vitamins – our bodies cannot get enough from food. Life Enhancement. August 2000:4-10.
Haas, Elson M. Staying Healthy with Nutrition. Celestial Arts, Berkeley, California, USA. 1992:116.
Segala, M. (editor). Disease Prevention and Treatment 3rd Edition. Life Extension Media. Florida, USA. 2000:236.
Bertollo, C. M., et al. Characterization of the antinociceptive and anti-inflammatory activities of riboflavin in different experimental models. European Journal of Pharmacology. 547(1-3):184-191, 2006.
Coimbra, C. J., et al. High doses of riboflavin and the elimination of dietary red meat promote the recovery of some motor functions in Parkinson’s disease patients. Braz J Med Biol Res. 36(10):1409-1417, 2003.
Haas, Elson M. Staying Healthy with Nutrition. Celestial Arts, Berkeley, California, USA. 1992:116.