Lecitin

Hatóanyag: Lecitin, fehérje - PEAK, peakshop.hu

A lecitin szinte minden életfunkciónkban részt vesz, nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejtjeidnek, különösen a sejthártyának és az idegszövetnek. A lecitin az egyik összetevője azon fehérjéknek, melyek a vérben a zsírok szállítását végzik. Mivel a lecitin aktívan részt vesz a zsírsejtek lebontásában, kiemelkedő szerepet kap a testsúlykontrollban, fogyókúrákban vagy fogyasztó étrend-kiegészítőkben. Itt az ideje, hogy mindent megtudj a lecitinről!

Nem kell beleszámolnod a napi zsírbeviteledbe, és diéta alatt is fogyaszthatod. Ha többet eszel, sem hízol tőle, mert a lecitin segíti a zsírok folyékony állagának megőrzését. Ilyen módon a zsírok nem tapadnak hozzá az érfalhoz és az artériához, gátolva ezzel a vér áramlását. A májsejtekben lévő lecitin elősegíti a máj megfelelő működését, különösképpen segíti a zsírok anyagcseréjét; a zsírok szállítását, energiaként való felhasználásukat. Gyakorlatilag zsírt éget.

Ajánlott lecitin tartalmú termékek. Kattints a képükre ha megnéznéd őket!

https://peakshop.hu/hatoanyag/wp-content/uploads/2017/02/199phospholipids_dose.png https://peakshop.hu/hatoanyag/wp-content/uploads/2017/02/6peak_mega_az_vitamin.png https://peakshop.hu/hatoanyag/wp-content/uploads/2017/02/200ezcoat_kicsi.png

Agyi teljesítmény fokozó

A lecitin fő alkotóeleme két B vitamin származék, az egyik a kolin (B11 vitamin), a másik az inozit (B8 vitamin). Egyéb létfontosságú feladataik mellett, mindkettőjüket zsírégető és zsírbontó anyagként tartják számon, mivel megakadályozzák a májban a nagy mennyiségű zsír lerakódását.

 

Szív és érrendszer

A lecitin (10 500 mg napi adag mellett) segíthet megelőzni és kezelni az érelmeszesedést (azáltal, hogy csökkenti a káros koleszterin és a trigliceridek szintjét).
A lecitin (napi 30 000 mg adag mellett, az agyvérzés utáni 48 órán belül) segítheti a felépülést az agyvérzésből.
Tisztítja az érfalakat, és erősíti a szívizomzatot.
Megakadályozza, hogy a zsírsejtek lerakódjanak az érfalon, így csökkenti a koleszterinszintet.

Emésztőrendszer

A lecitin (napi 10 000-20 000 mg fogyasztása mellett) csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát.
A lecitin enyhítheti a fekélyes vastagbélgyulladást.

Fül/Hallás

A lecitin segíthet megelőzni a kor előre haladtával bekövetkező hallásvesztést.

Immunrendszer

Antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.

Anyagcsere

A lecitin lebontja a zsírsejteket, s hozzájárul az optimális zsíranyagcseréhez.
A lecitin csökkentheti a koleszterinszintet. Napi 10 500 mg fogyasztása mellett csökkenti a káros és növeli a hasznos koleszterin szintjét.
A lecitin megelőzheti a májzsugorodás kialakulását és segíthet a visszafordításában.

Izomzat

Enyhíti, illetve megszünteti az ízületi fájdalmakat, segíti az izmok regenerációját.

Idegrendszer

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Serkenti az agyműködést, a memóriát és a koncentrációs képességet.
A lecitin segíthet megelőzni és kezelni a életkorral összefüggő memóriazavarokat.
A lecitin (nap 10 000-20 000 mg) hasznos kiegészítés lehet az Alzheimer kór kezelésében, segíthet lassítani a betegség előrehaladását.
A lecitin (napi 15 000 mg) javíthatja a memóriát (különösen idősebb embereknél, például 50-80 év között).
A lecitin hasznos kiegészítő lehet a szklerózis multiplex kezelésében.

Haj/Bőr

A lecitin javíthatja a haj állapotát, emellett számos bőrápolási készítmény fontos összetevője.
A lecitin továbbá egészségesebbé varázsolja a hajat és csökkenti a hajhullást.

Neurotranszmitterek

A lecitin elősegíti az acetilkolin termelést az agyban és a mellékvesében. Az acetilkolin fontos neurotranszmitter, ami az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

Adagolás:

A szójalecitinnek semmilyen káros hatása nem ismert, túladagolni nem lehet.

Mire jó a lecitin?

Májad egyik feladata a zsírok lebontása, hogy a szervezet energiaforrásként fel tudja azokat használni. Ha a zsírbontás nem megfelelő, a zsírok felhalmozódnak, avassá válnak, szabad gyököket termelnek, melyek aztán megrongálják a májsejteket.

A máj kulcsfontosságú a zsír-anyagcserében és a méregtelenítésben. A lecitin elősegíti a máj megfelelő működését; a zsírok lebontását és szállítását.

Mivel a lecitin szinte minden életfunkciónkban részt vesz, nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejteknek, különösen a sejthártyának és az idegszövetnek, a zsírégetésen kívül számos egyéb létfontosságú feladata van. Ma már nem vitatott, hogy a lecitin elengedhetetlen az agysejtek növekedéséhez és optimális működéséhez. Hiánya többek közt memória zavart, fejfájást, ingerültséget vagy koncentrációs nehézséget okozhat.

Felhasznált referenciák:

Wilson, T. A., et al. Soy lecithin reduces plasma lipoprotein cholesterol and early atherogenesis in hypercholesterolemic monkeys and hamsters: beyond linoleate. Atherosclerosis. 140(1):147-153, 1998.
Shi, F., et al. [Curative effect of soybean lecithin on cerebral infarction.] Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 81(21):1301-1303, 2001.
Kasbo, J., et al. Phosphatidylcholine enriched diet prevent gallstone formation in mice susceptible to cholelithiasis. J Lipid Res. 2003.
Stremmel, W., et al. Retarded release phosphatidylcholine benefits patients with chronic active ulcerative colitis. Gut. 54(7):966-971, 2005.
Seidman, M. D., et al. Influence of lecithin on mitochondrial DNA and age-related hearing loss. Otolaryngol Head Neck Surg. 127(3):138-144, 2002.
Beil, F., et al. Studies on plasma lipoproteins during absorption of exogenous lecithin in man. J Lipid Res. 21(5):525-536, 1980.
Dysken, M. A review of recent clinical trials in the treatment of Alzheimer’s disease. Psychiatric Annals. 17(3):178, 1987.
Safford, F., et al. Testing the effects of dietary lecithin on memory in the elderly: An example of social work/medical research collaboration. Research On Social Work Practice. 4:349-358, 1994.
Perlmutter, D. Multiple sclerosis – functional approaches. Townsend Letter for Doctors and Patients. November 2003.
Hirsch, M. J., et al Lecithin consumption increases acetylcholine concentrations in rat brain and adrenal gland. Science. 202(4364):223-225, 1978.

Válogatás írásainkból.