Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek szabályozzák az oxidációt, hogy ott és akkor játszódjon le, ahol és amikor az a szervezet számára előnyös, ezáltal megelőzik a szabad gyökök kialakulását. Amikor az oxidálószerek és az antioxidánsok kapacitása nincs a szervezeten belül egyensúlyban, a sejtek és szövetek antioxidáns mennyisége csökken, az emberi szervezet öregedésnek indul. Tudj meg mindent az OPC-ről!
A szőlő héjában és magjában a kutatók olyan vegyületeket (OPC) találtak, amelyek erőteljes antioxidánsként működnek. Különösen a szőlő magjában találtak koncentráltan az egészségre jó hatást gyakorló vegyületeket. A szőlőmag az OPC leggazdagabb forrása a Föld összes növénye közül. Az OPC ez idáig a leghatásosabb szabadgyök-söprögető, ami megszünteti a szabad gyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását.
Ajánlott OPC tartalmú termékek. Kattints a képükre ha megnéznéd őket!
Erős antioxidáns
A szőlőmag kivonat képes áthaladni a véragy-gáton és segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól. Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Hasonlóképpen megelőzi a szívbetegséget és a többi olyan bajt, ami a véráramlás javításával gyógyítható.
A szőlőmag kivonat segíteni tud azoknak is, akiknek valamilyen allergiájuk, izületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Ezeken túlmenően szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását.
A szőlőmag kivonata a szépség megőrzésében nem csak a gyomron keresztül segíthet. Speciális bőrszépítő kezelések, masszázsok főszereplőjeként a bőrön keresztül felszívódva ajándékozhat meg mindenkit csodaszép, üde, feszes, és nem utolsó sorban jó illatú bőrrel.
Egészében véve hozzájárul az emberi élettartam meghosszabbításához. Különösen ajánlott azok számára, akik sokat ülnek a számítógép képernyője előtt. Hatására csökken a szemgyulladás, nő a szem alkalmazkodó-, és látóképessége valamint a kontrasztérzékenység.
Szív- és érrendszer
Az OPC segíthet megelőzni és visszafordítani az érelmeszesedést.
Az OPC segíthet megelőzni a vérzékenységet (mivel erősíti a véredények falát).
Az OPC hozzájárulhat az rendellenes véralvadás megelőzéséhez.
Az OPC elősegítheti a májfoltok kialakulásának megakadályozását és eltávolítását.
Az OPC csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomással küzdők esetében.
Az OPC csökkentheti a trombózis kockázatát.
Sejtek
Az OPC hozzájárulhat a sejtekben található DNS károsodásának megelőzéséhez.
Emésztőrendszer
Az OPC segíthet a gyomorfekély kialakulásának megelőzésében.
Szem/Látás
Az OPC segíthet a kötőhártya-bevérzések kialakulásának megakadályozásában.
Az OPC segít a szürkehályog megelőzésében.
Az OPC enyhítheti a szemfáradtságot.
Az OPC csökkentheti a farkasvakságot.
Az OPC a retinában koncentrálódik, így hozzájárulhat a szem egészségének megteremtéséhez.
Haj
Az OPC stimulálhatja a hajnövekedést a hajhullástól szenvedő embereknél.
Immunrendszer
Az OPC segíthet megelőzni bizonyos rákfajták kialakulását, terjedését, illetve elpusztíthat bizonyos típusú ráksejteket. A következő rákos betegségeknél lehet hasznos: tüdőrák, vastagbélrák, mellrák, szájrák, garatrák, bőrrák, gyomorrák.
Az OPC-nek gyulladásmegelőző hatása is lehet.
Az OPC enyhítheti és megelőzheti az allergiát.
Felhasznált referenciák:
Fitzpatrick, D. F., et al. Endothelium-dependent vascular effects of Pycnogenol. J Cardiovasc Pharmacol. 32(4):509-515, 1998.
Fuhrman, B., et al. Grape powder polyphenols attenuate atherosclerosis development in apolipoprotein e deficient (e0) mice and reduce macrophage atherogenicity. Journal of Nutrition. 135(4):722-728, 2005.
Fine, A. M. Oligomeric proanthocyanidin complexes: history, structure, and phytopharmaceutical applications. Alternative Medicine Review. 5(2):144-151, 2000.
Fusi L., et al. Procyanidolic oligomers effects in patients working at a display unit. Ann Ottal Clin Ocul. 116:575-84, 1990.
Boissin, J. P., et al. [Chorioretinal circulation and dazzling: use of procyanidol oligomers (Endotelon)]. Bull Soc Ophtalmol Fr. 88(2):173-174, 1988.
Ye, X., et al. The cytotoxic effects of a novel IH636 grape seed proanthocyanidin extract on cultured human cancer cells. Mol Cell Biochem. 196(1-2):99-108, 1999.
Bagchi, D., et al. Protective effects of grape seed proanthocyanidins and selected antioxidants against TPA-induced hepatic and brain lipid peroxidation and DNA fragmentation, and peritoneal macrophage activation in mice. Gen Pharmacol. 30(5):771-776, 1998.
Nuttall, S. L., et al. An evaluation of the antioxidant activity of a standardized grape seed extract, Leucoselect. J Clin Pharm Ther. 23(5):385-389, 1998.
Urios, P., et al. Flavonoids inhibit the formation of the cross-linking AGE pentosidine in collagen incubated with glucose, according to their structure. European Journal of Clinical Nutrition. 2007.