Cukoralkoholok – poliolok

Hatóanyag: Cukoralkoholok - poliolok - PEAK, peakshop.hu

A cukoralkoholok a szénhidrátok redukciójakor képződő polialkoholok (többértékű alkoholok). A folyamat során a cukrok oxocsoportja (aldehid- vagy ketocsoport) alakul alkoholos hidroxilcsoporttá. A cukoralkoholok színtelen kristályos vegyületek. Vízben jól, alkoholban kevésbé oldódnak, éterben oldhatatlanok. Számos cukoralkohol édes ízű. A természetben is megtalálható néhány cukoralkohol a növényekben, ezek a D-glucitol vagy szorbitol, a D-mannitol és a D-galaktitol vagy dulcitol. Gyakorlati szempontból a szorbitol a legfontosabb, amit édesítőszerként használnak.

Az energiát szolgáltató édesítőszerek közé tartozik a laktit, mannit, maltit, szorbit és a xilit. Ezek a bélbaktériumok által bonthatók, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így részleges. A cukoralkoholokat egyszerű cukrokból vagy kristálycukorból állítják elő bakteriális fermentáció vagy hidrogenizáció segítségével.

Diétás édesség

Miért hasznosak számodra a cukoralkoholok?

A boltok polcain a szorbit és kevés szacharin felhasználásával készült Glukonon nevű édesítőszerrel lehet leggyakrabban találkozni. Elterjedt még a xilit, más néven a nyírfacukor. Nevét onnan kapta, hogy a nyírfa nedvéből vonták ki először. Nevétől eltérően ma kukorica csutkájából gyártják. Édesítő képességük a szacharózhoz hasonlítva 0,4–1,3, energiatartalmuk grammonként 2,4 kcal.

Mindent az édesítőszerekről EGY HELYEN!

Itt most nem a szokásos okoskodást fogom megírni, hanem ebben a levélben megosztom azt AMI a GYAKORLATBAN VAN.

Az elmélet csak a könyvekben létezik, itt most következzen a GYAKORLAT, vagy LIVE, ÉLŐ-közvetítés, vagy Egyenes adás Torontóból, ahogy tetszik.

Valójában állandóan feladat van az édesítéssel kapcsolatosan, mert jönnek mennek a trendek és a vásárlói igények, miközben az igény változatlanul magas: ÉDESSÉG KELL, SZÉNHIDRÁT és cukor nélkül. Röviden:

Követeljük a Finom Édességeket, Miközben Karcsú Alakot Akarunk!

Rendben, megértettem az ultimátumod. Addig megyek, amíg nem találok olyan élelmiszereket, amelyek finomak, de nem hizlalnak.

Mivel kiküldtél tehát a világba felderíteni egy szál paranccsal a zsebemben, én összeszedtem és telepakoltam a Peakshopot ilyen cuccokkal. Volt rá vagy 16 évem, ennyi ideje eszem a Peak termékeket, és még mindig élek.

Nem elég hogy élek, de pontosan annyi a súlyom, mint 16 évvel ezelőtt, így jogosan feltételezhetjük, hogy az édesítés működik.

Na nézzük, mit mivel variálhatunk, MI VAN egyáltalán amiből dolgozhatunk.

33% OFF az Őszinte Visszajelzésedért! Írd meg nekünk - szeretettel: Peak

A mesterséges édesítő szerek azok az édes ízű anyagok, amelyek a cukor helyettesítésére szolgálhatnak főzés vagy élelmiszer gyártás során. Azért használjuk őket, mert alacsonyabb, vagy NULLA a kalória tartalmuk.

Mesterséges Édesítőszer:

aceszulfam K
aszpartam
szaccharin
szukralóz

NEM Mesterséges Édesítőszer:

erithritol
fruktóz
maltitol
mannitol
szorbitol
sztevia
tagatose (Naturlose)
xylitol

Mindegyiken nem megyek végig, mert fenéken billentesz a végén, hogy leterhellek egy enciklopédiával. Húzzuk ki Gyorsan, ami Nem Aktuális:

1. Aszpartam: Maradjunk abban, hogy ezt, ha jól emlékszem 2009 környékén az összes Peak termékből kivettük, mert mindenféle érdekes tanulmány látott róla napvilágot. Közel nulla a kalória tartalma, mellékíze nincs, így való igaz, hogy jól működött, ha fogyni kellett. A Light Cola-ban még mindig van aszpartam, és én szoktam is ilyet inni – nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. A Te döntésed, hogy élsz-e aszpartammal.

2. Fruktóz: Van benne szénhidrát, dehát az édesítőszerek közé van besorolva. A glukózzal szemben, extra előnye nincs, de azért sok helyen látom feltűntetve, mint édesítőszer. Ha diétázol, kihúzhatod a listádról, mint alternatívát. Mi NEM használjuk, mert akkor NEM FOGYNÁL LE.

3. Szorbitol: Van kalória tartalma. A szorbitol energiatartalma alacsony, grammonként 2,6 kilokalória (11 kJ), míg a cukor 4 kilokalóriát (17 kJ) tartalmaz.
Ezzel nem sokra megyünk. Diétához nem megfelelő.

4. Mannitol: Grammonként 1.6 kcal-t tartalmaz, azaz a cukorhoz képest 40%-kal alacsonyabb az energiatartalma, azonban 50%-kal csökkent az édessége. Nem használható jól diétához.

5. Maltitol: A maltit tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének körülbelül 60–90%-a. Energiatartalma is valamivel alacsonyabb, mint a cukornak, kb 2,4 kcal/g. A tiszta maltit hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus termékekhez megfelelő lehet. Diétához nem megfelelő – vagy kalkulálnod kell a kalória tartalmával.

6. Xilitol: Ez a NAGY KEDVENCE mindenkinek, szuper a marketingje, ráadásul jól hangzik a nyírfacukor elnevezés, én meg papagájként ismételgetem a gyártóinknak, hogy köszönöm NEM KÉREK ebből a Peak termékekbe. A xylitol egy úgynevezett cukor alkohol, de rövidítsünk ezen az emailen azzal, hogy VAN KALÓRIATARTALMA. Kb. a fele a cukorénak. Nem értem, hogy tudnék ezzel diétázni?

Tudom, tudom ez itt kérem szépen, egy durva leegyszerűsítés, mert a glikémiás index is számít a szénhidrátok esetében, és az is, hogy az adott anyag mekkora mennyisége szívódik fel az emésztő-rendszeredben.

Moderáld Magad Móni Kérlek, Nem Lehet ezt Csinálni az Olvasókkal!

Én mégis azt javaslom: EGYSZERŰSÍTSÜNK.

Nem vagy Te táplálkozás tudós, hogy naphosszat kalóriákat ossz és szorozz, hogy most megeheted ezt a süteményt, vagy nem. Így nem lehet élni, viszont TE IS LE AKARSZ fogyni.

Akkor egy tuti út van, nulla hozzáadott szénhidrát, és punk-tum. Nincs számolgatás, sem félelem. Az eredmény viszont garantált!

Maradt a listánkról, a tagatose és a sztevia.

7. A tagatose-nak is van bőven kalória tartalma – kb. 40%-a a cukorének. Kihagyjuk.

8. Sztevia: A szteviának olyan mellékíze van, hogy a terhességem során mindig rosszabbul lettem, mintha nem ettem volna semmit sem. Ezért a legtöbb termékben, amelyik szteviát tartalmaz, ennek az édesítőszernek az aránya kb. 5 ezrelék körül van. EZRELÉK igen. 🙂 Nem sok, de a csomagoláson jól mutat a kis szteviás zöld levélke.
Én csak azt kérem, nézd meg mi a VALÓDI édesítő anyag abban a termékben. Segít ha ezt tudod, amikor diétázol.

Maradt a szaccharin, a szukralóz és az acelszufám k – ezeket találni meg jelenleg a Peak termékekben. Azért használjuk jelenleg őket, mert ezek édesek, közel nulla kalória tartalmúak, azaz VALÓBAN eléred velük a céljaid.

Már Megint Kihagytam Valamit! Az Erithritol KIMARADT!

Igeen, a szuperhős az erithrit mostanában. Ő lenne a nagy Ő?

Az erithritol hasonlít a szorbitolhoz és a maltitolhoz, és kiváló tulajdonságai vannak, ráadásul természetesnek is tekinthető. Nincs mellékíze, a glikémiás indexe 0. 60% édességű a cukorhoz képest, és 0,2 kalória van benne grammonként. Az semmi.

A helyzet azonban az, hogy 100-szor annyi tömegű erithritet kell használnunk belőle, a szukralóz édesítő képességéhez képest. A szukralózból elég 1 gramm a megfelelő édességhez, de ugyanehhez az édesítő hatáshoz, erithritből 100 gramm kell majd.

Ez azt jelenti, hogy erithrites édesítés esetén, a whey proteined fehérjetartalma 80%-ról, 50%-ra fog csökkenni. Tetszene ez Neked? Áh, dehogy tetszene.

Felháborodnál, hogy erithritolt árulunk fehérjepor helyett.

Ahol nem fontos a fehérjetartalom, például a készülő Peak marcipánnál, vagy a Peak mogyorókrémnél, ott erithritet használunk majd. De a fehérjeporok esetén, még keressük a megfelelő technológiát – ez a dolgunk.

Ezeket a termékeket itt találod!

(Forrás: Mező Mónika – peakshop.hu)

Felhasznált referenciák:

Pacifico, A., et al. Evaluation of a skin protection cream for dry skin in patients undergoing narrow band UVB phototherapy for psoriasis vulgaris. G Ital Dermatol Venereol. 146(3):179-183, 2011.
Zheng, X., et al. Modulation of phospholipase D-mediated phosphatidylglycerol formation by differentiating agents in primary mouse epidermal keratinocytes. Biochim Biophys Acta. 1643(1-3):25-36, 2003.
Nishiyama, A., et al. Mannitol lowers fat digestibility and body fat accumulation in both normal and cecectomized rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 55(3):242-251, 2009.
Daviskas, E., et al. Effect of increasing doses of mannitol on mucus clearance in patients with bronchiectasis. Eur Respir J. 31(4):765-772, 2008.
Jacques, A., et al. Inhaled mannitol improves lung function in cystic fibrosis. Chest. 133(6):1388-1396, 2008.

Töltsd le INGYEN a Ketogén DIÉTÁS étrended!

Válogatás írásainkból.