A szójabab Kelet-Ázsiában őshonos a hüvelyesek családjába tartozik, mint például földimogyoró és bab. A szója lágyszárú, egynyári haszonnövény. A szójabab különleges tulajdonsága, hogy azon kevés növények egyike, amely nemcsak gazdag fehérjében, de megtalálhatók benne azok az esszenciális aminosavak, amik a húsban is megtalálhatóak. Tudj meg többet a szójababról!
Esszenciális aminosav
A szójabab- feldolgozás elsődleges terméke a tofu, más néven szójasajt. Fogyassz szójababból készült termékeket, melyek remek fehérje források. A tofu az egyik legnépszerűbb a vegetáriánusok között. Elkészítése is nagyon egyszerű.
Pillanatnyilag nincs gyártásban olyan Peak termék, amely tartalmazza ezt a kivonatot.
Szív és érrendszer
A szójabab segyt megelőzni Stroke kialakulását.
Immunrendszer
A szójabab számos rákfajta kialakulását akadályozza meg.
A szójabab csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.
A szójabab meggátolhatja, hogy tüdőrák alakuljon ki.
A szójabab csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét.
Anyagcsere
A szójabab csökkentheti a koleszterin szintet és segít meggátolni a koleszterin felszívódását.
Kiválasztó rendszer
A szójabab segít meggátolni a COPD kialakulását.
Nemi rendszer
A szójabab enyhítheti a menopauza számos hatását.
Bőr
A szójabab lassítja a bőr örgedését.
Számos betegség kialakulását segít meggátolni többek között a mellrák, bélrák és prosztatarák kialakulását. Szervezeted teljes kolesztrein és triglicerid szintjét helyreállítja, továbbá segíti a megfelelő diéta mellett a súlycsökkentést. A szója protein a csontritkulás kialakulásának kockázatát csökkenti és növeli a csontok sűrűségét. Különösen nők számára hasznos, mivel a szója protein csökkenti a hőhullámok számát a női menopauza időszaka alatt.
Referenciák:
Liang, W., et al. Soy consumption reduces risk of ischemic stroke: a case-control study in Southern China. Neuroepidemiology. 33(2):111-116, 2009.
Adlercreutz, C. H., et al. Plasma concentrations of phyto-oestrogens in Japanese men. Lancet. 342:1209-1210, 1993.
Low fat, fiber and legumes fight cancer. All Natural Muscular Development. 35(2):34, 1998.
Anderson, J. W., et al. Meta-analysis of the effects of soy protein intake on serum lipids. New Engl J Med. 333:276-282, 1995.
Zhao, R., et al. Extracts from Glycine max (soybean) induce elastin synthesis and inhibit elastase activity. Exp Dermatol. 18(10):883-886, 2009.