C vitamin

Hatóanyag: C vitamin, aszkorbinsav - PEAK, peakshop.hu

A C vitamin (aszkorbinsav) számos védelmi funkciót lát el a szervezetben, ezért erősíti az immunrendszert és optimalizálja a hormon szintet. Emellett fontos szerepet játszik a csontok és fogak felépítésében, valamint a zsír lebontásában.Nincs még egy vitamin, ami ennyi tanulmány főszereplője lenne, mely bizonyítja a szervezetre és a teljesítőképességre gyakorolt jótékony hatását, mint a C vitamin.

Egészségvédő vitamin

Az, azonban nem vitás, hogy a sportolóknak magasabb a C vitamin szükségeltük például diéta vagy hasonló stresszhelyzetben. Tehát a C vitamin segít abban, hogy a hormonok és a szervezet védelmi funkciója a csúcson maradjon.

A C vitamin tulajdonképpen L-aszkorbinsav és annak származékai. Általában fehér, kristályos por formájában található meg. Ez egy vízben oldódó vitamin. Az egészség megtartásának szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő  C vitamin szint elérése.

Ajánlott C vitamin tartalmú termékek. Kattints a képükre ha megnéznéd őket!

vitamin_c peak_ultra_a_z peak_vitamin

 Miért jó a C vitamin?

Öregedési folyamatok

A C vitamin segít késleltetni az öregedési folyamatokat, a kor előre haladtával csökken a szervezetben a C vitamin szint.
Segít megkárosodott sejt mitokondriumok helyreállításában.
A C vitamin ellensúlyozozza az öregedési folyamatok hatásait.

A C vitaminnak életmeghosszabító hatása van.

Szív és érrendszer

A C vitamin enyhítheti methemoglobin formáját a vérszegénységnek. ( a mérgező methemoglobin visszaalakítja a hemoglobinná)
A C vitamin enyhíti a vérszegénység vas hiány formáját. Hozzájárul a vas felszívódásához.
A C vitamin megvédi a  vörösvér sejteket a szabad gyökök mérgező hatásától.

A túlzott vérzés okozhat C vitamin hiányt.
A C vitamin segít megelőzni a műtét utáni túlzott vérzést.
A C vitamin segít megelőzni az abnormális véralvadás kialakulását. Meggátolja a Prostagladin termelését.
A C vitamin erősíti az artériákat.

A törött és sérült hajszálerek keletkezhetnek C vitamin hiány esetén.
A C vitamin meggátolja  a szívizom károsodását.
A C vitamin segít megelőzni embólia kialakulását.
A C vitamin csökkenti a vérnyomását a magas vérnyomással küzdő betegeknek.
A C vitamin segít megelőzni a szívrohamot és megfelelő kezelés lehet olyan emberek számára, akiknek már volt szívrohamuk.
A C vitamin segít megelőzni trombozis kialakulását.

Emésztő rendszer

A C vitamin csökkenti a súlyos lisztérzékenység tüneteit.
A C vitamin enyhíti a székrekedést.
A C vitamin segít megelőzni vérhas kialakulását

2000-4000 mg C vitamin megoldás lehet ételmérgezésre.
A C vitamin csökkenti az epehólyag betegség kialakulásának kockázatát.
A C vitamin segít megelőzni az epekő kialakulását.
A C vitamin segít megelőzni gyomorhurut kialakulását.
A C vitamin segítségével meg lehet előzni és kezelni lehet a hasnyálmirigy gyulladást.

Kiválasztó rendszer

A C vitamin segít megelőzni a hólyagkövek kialakulását és feloldja a már meglévőket.
A C vitamin segít meggátolni vesekő kialakulását.

Szem/látás

Napi 1000 mg C vitaminnal megelőzhető az időskori látásromlás.
C vitamin hiány okozhat kötőhártya bevérzést.
A C vitamin segít meggátolni szürkehályog kialakulását.

A C vitamin meggyorsíthatja a szemkötőhártya gyógyulását.
A C vitamin hiány a szemek kiszáradásához vezethet.

 Immunrendszer

A C vitamin segít meggátolni a reumás láz kialakulását.

A C vitamin segít megelőzni és kezelni számos rák fajtát. Rák betegeknek gyakran adnak C vitamin kiegészítőket. MEgelőzhető és kezelhető vele:

  • hólyagdaganat
  • mellrák
  • méhnyakrák
  • vastagbélrák
  • nyelőcsőrák
  • veseddaganatot
  • gégerák
  • májrák
  • tüdőrák
  • szájrák
  • bőrrák
  • hasrák

Bakteriális és vírusos betegségek növelik testünk C vitamin szükségletét és segítik leküzdeni ezeket a betegségeket.
A C vitamin meggátolja  a lepra kialakulását és magas dózisban kezelésére is alkalmas.
A C vitamin magas dózisban megfelelő kezelés lehet merevgörcsre.
A C vitamin meggátolja néhány vírus kialakulását.
A C vitamin segít meggátolni megfázás kialakulását és csökkenti a tünteit.
A C vitamin enyhítheti a Hepatitis B tüneteit.

A C vitamin enyhítheti az allergiát.
A C vitamin csökkenti a szemgyulladást.
A C vitamin megelőzi lázat és meggátolja a prostaglandin E2 termelést.
A C vitamin csökkenti a gyulladást a szervezetben és bőrben.
A C vitamin fokozza a termelési szintjét az antitesteknek.

 Anyagcsere

A C vitamin antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik megvédi a szabadgyököket.
A C vitamin enyhíti a fáradtság érzetet.
A C vitamin nagyon fontos a hormonháztartás szempontjából is.
A C-vitamin korlátozza a kortizol nevű stressz hormon termelését ezzel utat nyitva az anabolikus hormonok számára.
Pozitív hatással van még az inzulin szintre is.

Idegrendszer

A C vitamin javítja a memóriát.
A C vitamin javítja a tanulási képességet.

Miért lehet számodra hasznos a C vitamin?

Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C vitamint szedni vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.

Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C vitamint, amelyet eredetileg hexuronsavnak nevezett el. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. A hivatalos álláspont szerint egészséges ember napi C vitamin szükségletét a helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel még a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.

Hol találod meg a természetben?

Aszkorbinsavban gazdag zöldség- és főzelékfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), friss gyümölcsök (elsősorban áfonya, som, szeder, ribizli, hecsedli vagyis a csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit), télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett „hideg” eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni.

A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst, réz, alumínium, vas; kivétel az arany) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

Mennyi az ajánlottt napi bevitele számodra?

Az a tény, hogy a szájon át történő adagolással elérhető legnagyobb plazmakoncentrációt a kutatóknak 4 óránként adott 300 mg-nyi C vitaminnal sikerült elérniük, kapásból kérdésessé teszi az 1000 mg-os tabletták létjogosultságát.

Mivel vízoldékony vitaminként a felesleges aszkorbinsav 4-6 óra alatt kiürül a vizelettel, ésszerűbbnek tűnik a napi többszöri, kisebb dózisokban való pótlás, de vannak ennél kifinomultabb lehetőségek is, hiszen már 2011 végét irjuk. Az optimális az, ha a középutat járod és a mega dózisok helyett (8-12000 mg/nap) napi 700-1000 mg c vitamint szedsz.

Human klinikai:

Davie, 1992
Duffy, 1999

Zheng, 1995

Referencia:

Enstrom, J. F.  Vitamin C intake and mortality among a sample of the United States population.  Epidemiology.  3(3):194-202, 1992.

Nair, P. M., et al.  Accidental dapsone poisoning in children.  Ann Trop Paediatr.  4(4):241-242, 1984.

Zan, T., et al.  [Effect of vitamin C antioxidative protection on human red blood cells.]  Zhongguo Shi Yan Xue Ye Xue Za Zhi.  13(6):1106-1108, 2005.

Blee, T. H., et al.  Hemorrhage associated with vitamin C deficiency in surgical patients.  Surgery.  131(4):408-412, 2002.

Pauling, L.  How to Live Longer and Feel Better.  Avon Books, New York, USA.  1986:283.

Knekt, P., et al.  Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts.  American Journal of Clinical Nutrition.  80(6):1508-1520, 2004.

Ginter, E..  Chronic vitamin C deficiency increases the risk of cardiovascular diseases.  Bratisl Lek Listy.  108(9):417-421, 2007.

Spittle, C. R.  Vitamin C and deep-vein thrombosis.  Lancet.  2(7822):199-201, 1973.

Simon, J. A., et al.  Ascorbic acid supplement use and the prevalence of gallbladder disease.  Heart & estrogen-progestin replacement study (HERS) research group.  J Clin Epi.  51(3):257-265, 1998.

Larsson, B. T., et al.  A gas chromatographic study of the effect of ascorbic acid oxidation on the formation of volatiles in saliva samples.  European Journal of Oral Sciences.  81(1):22-26, 2007.

Auer, B. L., et al.  The effect of ascorbic acid ingestion on the biochemical and physicochemical risk factors associated with calcium oxalate kidney stone formation.  Clin Chem Lab Med.  36(3):143-147, 1998.

Head, K. A.  Natural therapies for ocular disorders, part one: diseases of the retina.  Alternative Medicine Review.  4(5):342-359, 1999.

Kappell, G. D.  Heal the body, heal the eye.  Health Supplement Retailer.  March 2001.

Bruemmer, B., et al.  Nutrient intake in relation to bladder cancer among middle-aged men and women.  American Journal of Epidemiology.  144(5):485-495, 1996.

Carr, A. C., et al.  Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans.  American Journal of Clinical Nutrition.  69:1086-1107, 1999.

Dey, P. K.  Efficacy of vitamin C in counteracting tetanus toxin toxicity.

Gajecka, M., et al.  The protective effect of vitamins C and E against B(a)P-induced genotoxicity in human lymphocytes.  J Environ Pathol Toxicol Oncol.  18(3):159-167, 1999.

Válogatás írásainkból.