A C vitamin (aszkorbinsav) számos védelmi funkciót lát el a szervezetben, ezért erősíti az immunrendszert és optimalizálja a hormon szintet. Emellett fontos szerepet játszik a csontok és fogak felépítésében, valamint a zsír lebontásában.Nincs még egy vitamin, ami ennyi tanulmány főszereplője lenne, mely bizonyítja a szervezetre és a teljesítőképességre gyakorolt jótékony hatását, mint a C vitamin.
Egészségvédő vitamin
Az, azonban nem vitás, hogy a sportolóknak magasabb a C vitamin szükségeltük például diéta vagy hasonló stresszhelyzetben. Tehát a C vitamin segít abban, hogy a hormonok és a szervezet védelmi funkciója a csúcson maradjon.
A C vitamin tulajdonképpen L-aszkorbinsav és annak származékai. Általában fehér, kristályos por formájában található meg. Ez egy vízben oldódó vitamin. Az egészség megtartásának szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő C vitamin szint elérése.
Ajánlott C vitamin tartalmú termékek. Kattints a képükre ha megnéznéd őket!
Miért jó a C vitamin?
Öregedési folyamatok
A C vitamin segít késleltetni az öregedési folyamatokat, a kor előre haladtával csökken a szervezetben a C vitamin szint.
Segít megkárosodott sejt mitokondriumok helyreállításában.
A C vitamin ellensúlyozozza az öregedési folyamatok hatásait.
A C vitaminnak életmeghosszabító hatása van.
Szív és érrendszer
A C vitamin enyhítheti methemoglobin formáját a vérszegénységnek. ( a mérgező methemoglobin visszaalakítja a hemoglobinná)
A C vitamin enyhíti a vérszegénység vas hiány formáját. Hozzájárul a vas felszívódásához.
A C vitamin megvédi a vörösvér sejteket a szabad gyökök mérgező hatásától.
A túlzott vérzés okozhat C vitamin hiányt.
A C vitamin segít megelőzni a műtét utáni túlzott vérzést.
A C vitamin segít megelőzni az abnormális véralvadás kialakulását. Meggátolja a Prostagladin termelését.
A C vitamin erősíti az artériákat.
A törött és sérült hajszálerek keletkezhetnek C vitamin hiány esetén.
A C vitamin meggátolja a szívizom károsodását.
A C vitamin segít megelőzni embólia kialakulását.
A C vitamin csökkenti a vérnyomását a magas vérnyomással küzdő betegeknek.
A C vitamin segít megelőzni a szívrohamot és megfelelő kezelés lehet olyan emberek számára, akiknek már volt szívrohamuk.
A C vitamin segít megelőzni trombozis kialakulását.
Emésztő rendszer
A C vitamin csökkenti a súlyos lisztérzékenység tüneteit.
A C vitamin enyhíti a székrekedést.
A C vitamin segít megelőzni vérhas kialakulását
2000-4000 mg C vitamin megoldás lehet ételmérgezésre.
A C vitamin csökkenti az epehólyag betegség kialakulásának kockázatát.
A C vitamin segít megelőzni az epekő kialakulását.
A C vitamin segít megelőzni gyomorhurut kialakulását.
A C vitamin segítségével meg lehet előzni és kezelni lehet a hasnyálmirigy gyulladást.
Kiválasztó rendszer
A C vitamin segít megelőzni a hólyagkövek kialakulását és feloldja a már meglévőket.
A C vitamin segít meggátolni vesekő kialakulását.
Szem/látás
Napi 1000 mg C vitaminnal megelőzhető az időskori látásromlás.
C vitamin hiány okozhat kötőhártya bevérzést.
A C vitamin segít meggátolni szürkehályog kialakulását.
A C vitamin meggyorsíthatja a szemkötőhártya gyógyulását.
A C vitamin hiány a szemek kiszáradásához vezethet.
Immunrendszer
A C vitamin segít meggátolni a reumás láz kialakulását.
A C vitamin segít megelőzni és kezelni számos rák fajtát. Rák betegeknek gyakran adnak C vitamin kiegészítőket. MEgelőzhető és kezelhető vele:
- hólyagdaganat
- mellrák
- méhnyakrák
- vastagbélrák
- nyelőcsőrák
- veseddaganatot
- gégerák
- májrák
- tüdőrák
- szájrák
- bőrrák
- hasrák
Bakteriális és vírusos betegségek növelik testünk C vitamin szükségletét és segítik leküzdeni ezeket a betegségeket.
A C vitamin meggátolja a lepra kialakulását és magas dózisban kezelésére is alkalmas.
A C vitamin magas dózisban megfelelő kezelés lehet merevgörcsre.
A C vitamin meggátolja néhány vírus kialakulását.
A C vitamin segít meggátolni megfázás kialakulását és csökkenti a tünteit.
A C vitamin enyhítheti a Hepatitis B tüneteit.
A C vitamin enyhítheti az allergiát.
A C vitamin csökkenti a szemgyulladást.
A C vitamin megelőzi lázat és meggátolja a prostaglandin E2 termelést.
A C vitamin csökkenti a gyulladást a szervezetben és bőrben.
A C vitamin fokozza a termelési szintjét az antitesteknek.
Anyagcsere
A C vitamin antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik megvédi a szabadgyököket.
A C vitamin enyhíti a fáradtság érzetet.
A C vitamin nagyon fontos a hormonháztartás szempontjából is.
A C-vitamin korlátozza a kortizol nevű stressz hormon termelését ezzel utat nyitva az anabolikus hormonok számára.
Pozitív hatással van még az inzulin szintre is.
Idegrendszer
A C vitamin javítja a memóriát.
A C vitamin javítja a tanulási képességet.
Miért lehet számodra hasznos a C vitamin?
Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C vitamint szedni vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.
Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C vitamint, amelyet eredetileg hexuronsavnak nevezett el. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. A hivatalos álláspont szerint egészséges ember napi C vitamin szükségletét a helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel még a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.
Hol találod meg a természetben?
Aszkorbinsavban gazdag zöldség- és főzelékfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), friss gyümölcsök (elsősorban áfonya, som, szeder, ribizli, hecsedli vagyis a csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit), télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett „hideg” eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni.
A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst, réz, alumínium, vas; kivétel az arany) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Mennyi az ajánlottt napi bevitele számodra?
Az a tény, hogy a szájon át történő adagolással elérhető legnagyobb plazmakoncentrációt a kutatóknak 4 óránként adott 300 mg-nyi C vitaminnal sikerült elérniük, kapásból kérdésessé teszi az 1000 mg-os tabletták létjogosultságát.
Mivel vízoldékony vitaminként a felesleges aszkorbinsav 4-6 óra alatt kiürül a vizelettel, ésszerűbbnek tűnik a napi többszöri, kisebb dózisokban való pótlás, de vannak ennél kifinomultabb lehetőségek is, hiszen már 2011 végét irjuk. Az optimális az, ha a középutat járod és a mega dózisok helyett (8-12000 mg/nap) napi 700-1000 mg c vitamint szedsz.
Human klinikai:
Davie, 1992
Duffy, 1999
Zheng, 1995
Referencia:
Enstrom, J. F. Vitamin C intake and mortality among a sample of the United States population. Epidemiology. 3(3):194-202, 1992.
Nair, P. M., et al. Accidental dapsone poisoning in children. Ann Trop Paediatr. 4(4):241-242, 1984.
Zan, T., et al. [Effect of vitamin C antioxidative protection on human red blood cells.] Zhongguo Shi Yan Xue Ye Xue Za Zhi. 13(6):1106-1108, 2005.
Blee, T. H., et al. Hemorrhage associated with vitamin C deficiency in surgical patients. Surgery. 131(4):408-412, 2002.
Pauling, L. How to Live Longer and Feel Better. Avon Books, New York, USA. 1986:283.
Knekt, P., et al. Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. American Journal of Clinical Nutrition. 80(6):1508-1520, 2004.
Ginter, E.. Chronic vitamin C deficiency increases the risk of cardiovascular diseases. Bratisl Lek Listy. 108(9):417-421, 2007.
Spittle, C. R. Vitamin C and deep-vein thrombosis. Lancet. 2(7822):199-201, 1973.
Simon, J. A., et al. Ascorbic acid supplement use and the prevalence of gallbladder disease. Heart & estrogen-progestin replacement study (HERS) research group. J Clin Epi. 51(3):257-265, 1998.
Larsson, B. T., et al. A gas chromatographic study of the effect of ascorbic acid oxidation on the formation of volatiles in saliva samples. European Journal of Oral Sciences. 81(1):22-26, 2007.
Auer, B. L., et al. The effect of ascorbic acid ingestion on the biochemical and physicochemical risk factors associated with calcium oxalate kidney stone formation. Clin Chem Lab Med. 36(3):143-147, 1998.
Head, K. A. Natural therapies for ocular disorders, part one: diseases of the retina. Alternative Medicine Review. 4(5):342-359, 1999.
Kappell, G. D. Heal the body, heal the eye. Health Supplement Retailer. March 2001.
Bruemmer, B., et al. Nutrient intake in relation to bladder cancer among middle-aged men and women. American Journal of Epidemiology. 144(5):485-495, 1996.
Carr, A. C., et al. Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. American Journal of Clinical Nutrition. 69:1086-1107, 1999.
Dey, P. K. Efficacy of vitamin C in counteracting tetanus toxin toxicity.
Gajecka, M., et al. The protective effect of vitamins C and E against B(a)P-induced genotoxicity in human lymphocytes. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 18(3):159-167, 1999.