Szerző Téma: A sucralose sem jobb mint a többi édesítő!  (Megtekintve 2042 alkalommal)

Mezo Monika

  • Mindenható moderátor
  • Hero Member
  • *****
  • Hozzászólások: 2924
  • Moni
    • Profil megtekintése
    • Peak Hungary
A sucralose sem jobb mint a többi édesítő!
« Dátum: 2010-10-04, 23:47:52 »
Emlékszem volt az édesitőszerekről egy topic-unk lehet már törlöltük...
Mára már igen nagyra nőtt az aszpartam ellenesek tábora, mondván az aszpartam idegrendszeri méreg stb stb - ezek az állitások részben, egészben igazak, azonban a legújabb édesítőszerekkel is hasonló a helyzet.
Egyenlőre senki nem tiltakozik a Splenda vagy a sukralóz ellen, mert ez az anya viszonylag új, és kevés klinikai kisérletet és tesztet végeztek vele, az állatokra gyakorolt negativ hatásival kapcsolatban, emberi tesztalanyok természetesen nem voltak.
Ezért csak nektek, ide felrakom a legfrissebb tanulmányt is a sukralózról, amely lassan rámutat eme édesitőszer problémáira is:

2008-ban dokumentált, USA tanulmány bizonyította hogy a Splenda különösen lecsökkentette a bélflóra jótékony, laktobacilus állományát 12 hetes egerekkel való klinikai vizsgálattal dokumentálva.
A probléma ezzel az, hogy ha ez hasonló hatású az embereken is (ami tbb mint valószinű), akkor az súlyos anyagcsere zavarokat, felszivódásbeli zavarokat, és egyén enzimek, és a szervezet működését negativan befolyásoló zavarokat idéz elő........


Author   Study Type   Intervention   Results
Abou-Donia, 2008   Animal:
rats   Mice received sucralose via oral gavage for 12 weeks.   Sucralose significantly decreased the number of total fecal lactobacillus.
Peer-Reviewed Professional Journals

·   Abou-Donia, M. B., et al.  Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats.  J Toxicol Environ Health.  71(21):1415-1429, 2008.

Department of Pharmacology, Duke University Medical Center, Durham, North Carolina, USA.

Splenda is comprised of the high-potency artificial sweetener sucralose (1.1%) and the fillers maltodextrin and glucose. Splenda was administered by oral gavage at 100, 300, 500, or 1000 mg/kg to male Sprague-Dawley rats for 12-wk, during which fecal samples were collected weekly for bacterial analysis and measurement of fecal pH.  After 12-wk, half of the animals from each treatment group were sacrificed to determine the intestinal expression of the membrane efflux transporter P-glycoprotein (P-gp) and the cytochrome P-450 (CYP) metabolism system by Western blot.  The remaining animals were allowed to recover for an additional 12-wk, and further assessments of fecal microflora, fecal pH, and expression of P-gp and CYP were determined.  At the end of the 12-wk treatment period, the numbers of total anaerobes, bifidobacteria, lactobacilli, Bacteroides, clostridia, and total aerobic bacteria were significantly decreased; however, there was no significant treatment effect on enterobacteria.  Splenda also increased fecal pH and enhanced the expression of P-gp by 2.43-fold, CYP3A4 by 2.51-fold, and CYP2D1 by 3.49-fold.  Following the 12-wk recovery period, only the total anaerobes and bifidobacteria remained significantly depressed, whereas pH values, P-gp, and CYP3A4 and CYP2D1 remained elevated.  These changes occurred at Splenda dosages that contained sucralose at 1.1-11 mg/kg (the US FDA Acceptable Daily Intake for sucralose is 5 mg/kg).  Evidence indicates that a 12-wk administration of Splenda exerted numerous adverse effects, including (1) reduction in beneficial fecal microflora, (2) increased fecal pH, and (3) enhanced expression levels of P-gp, CYP3A4, and CYP2D1, which are known to limit the bioavailability of orally administered drugs.

Peak Hungary - www.peakshop.hu
www.peakman.hu - Az egyetlen táplálék kiegészítő márka spenót kivonattal,
mellyel garantáltan hatszor gyorsabban növekednek izmaid.
www.peakgirl.hu - Magyarország első, finom táplálék kiegészítői hozzáadott cukor és szénhidrátok nélkül. Tudatos