A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Szükséges a szénhidrát- és fehérje anyagcseréhez, izomműködéshez. A sejtfalak nátrium segítségével engedik be a véráramból a tápanyagokat a sejtbe, és a nátrium teszi lehetővé az izmok összehúzódását is. A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható. Most végre mindent megtudhatsz a nátriumról!
Az emberi szervezetben körülbelül 80-100 gramm nátrium található. Nagyobb része oldott állapotban van, kisebb részét pedig a csontok, kötőszövetek raktározzák. A nátriumot elsősorban só formájában viszed be a szervezetedbe, hiszen a konyhasó valójában nátrium-klorid. Sót pedig fogyasztanod kell még a legszigorúbb diétában is!
Ajánlott nátrium tartalmú termékek. Kattints a képükre ha megnéznéd őket!
Vitaminok és ásványi anyagok
Nátrium nélkül nem csupán az ételeidet érezheted íztelennek – nátrium nélkül a szervezeted dehidratálódik, az anyagcseréd lelassul.
Mire jó a nátrium?
A nátrium jó? Hogyan lehet ez? Mindenhol azt hallani, hogy a sózás nem egészséges, vizet köt meg és egészségtelen. A túlzásba vitt só fogyasztás olyan negatív következményekkel jár mint a szív- és keringési rendellenességek kialakulása. Azonban az sem túl szerencsés, ha átesel a ló túlsó oldalára.
A só hiánya hasonló egészségügyi következményekkel jár, mint a túlzásba vitt fogyasztása.
A konyhasó nátriumtartalmára igenis szüksége van a szervezetednek!
A só bevitel még inkább létfontosságú, ha sportolsz. Sportolás közben (mármint ha keményen nyomod az edzést) az izzadással só is távozik a szervezetedből, így azt mindenképp vissza kell pótolnod.
Szív és érrendszer
A nátrium segít a vérnyomás szintjének szabályozásában.
A nátrium részt vesz az izmok összehúzódásában, ideértve a szívizmot is.
Sejtek
A nátrium felelős az ozmotikus nyomás kialakításáért, mely megfelelő szintje elengedhetetlen a sejtek egészséges működéséhez.
A vízháztartás karbantartásához a nátrium-kálium aránynak optimálisnak kell lennie, a kívánt arány 2:1.
Emésztőrendszer
A nátrium alapvető fontosságú a tápanyagszállításban.
Kiválasztó rendszer
A szervezeted sótartalmát elsősorban a veséd szabályozza. Ha kevés a só a táplálékodban, akkor a veséd visszatartja a sót a szervezetedben.
A nagymértékű izzadás által – extrém esetben – akár napi 8 gramm nátriumot is veszíthet szervezeted, ilyenkor ezért különösen fontos a pótlása.
Anyagcsere
A nátrium hiányában anyagcseréd lelassul, ami visszafogja a zsírégetést.
A nátrium hiánya dehidratációhoz vezet.
Csontozat/Izomzat
A nátrium szükséges az izmok megfelelő működéséhez, az izom-összehúzódásban is részt vesz.
Idegrendszer
A nátrium szerepet játszik az idegi impulzusok átvitelében.
Vízháztartás
A nátrium nélkülözhetetlen ásványi anyag ahhoz szükséges, hogy a tested megtartsa és hasznosítsa a nedvességet.
Mennyi nátriumot szükséges fogyasztanod?
Táplálkozási szakemberek ajánlása szerint egy átlagos felnőtt ember napi nátriumszükséglete 2 gramm. Káliumból is körülbelül ennyire van szüksége naponta a szervezetednek.
Ne keverd össze a sót és a nátriumot! A napi só fogyasztásod 75 százaléka elsősorban a feldolgozott élelmiszerek adalékanyagaiból kerül azonban a szervezetedbe.
Az asztali só valójában nátrium-klorid. A sótartóból a só bevitelednek mindössze 25 százaléka származik. A 75 százalék elsősorban a feldolgozott élelmiszerek adalékanyagaiból kerül a szervezetedbe.
- Alacsony nátrium tartalmú ételek: friss gyümölcsök, gyümölcslevei, sótlan kekszek, főtt tészták. Hagyományos étrenddel ezekből 300 mg nátriumot viszel a szervezetedbe.
- Közepes nátriumtartalmú ételek: vörös- és fehérhúsok, tejtermékek, tojás, articsóka, spenót. Az ilyen jellegű ételek fogyasztásával naponta átlagosan 500 mg nátrium jut a szervezetedbe.
- Magas nátriumtartalmú ételek: konzervált ételek, konzervek, félkész ételek, a szalonna, a sonka a kolbász, füstölt húsok, fagyasztott húsok, mélyhűtött-, és félkész ételek, sós kekszek, kenyér, pizza, kemény sajtok, leves porok, a gyorséttermi kínálat, a szószok, valamint a salátadresszingek.
Felhasznált referenciák:
Wapnir, R. A., et al. Intestinal absorption of copper: effect of sodium. Proc Soc Exp Biol Med. 185:277-282, 1987.
Braverman, Eric R. The Healing Nutrients Within. Keats Publishing, New Canaan, Connecticut, USA. 1997:165.
Johnson, S., et al. The multifaceted and widespread pathology of magnesium deficiency. Medical Hypotheses. 56(2):163-170, 2001.
Obata, K., et al. Dietary fiber, psyllium, attenuates salt-accelerated hypertension in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. Journal of Hypertension. 16(12 Part 2):1959-1964, 1998.