Az articsóka Észak-Afrikában őshonos népszerű növény, manapság fogyasztási és gyógyászati célra egyaránt használják. Az articsóka bimbójának vastag sziromleveleit alkalmazzuk étkezési célra, amelyet erőteljes íze miatt tovább fűszerezni sem szükséges. A levelében található hatóanyagok a gyógyászatban is kiválóan alkalmazhatóak, májregeneráló, epehajtó, koleszterin-csökkentő és emésztéssegítő tulajdonságuk miatt. Emellett a vérnyomás problémák kezelésére is alkalmas az articsóka, gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak.
Májvédő kapszula
Ajánlott articsóka tartalmú termékek. Kattints a képükre ha megnéznéd őket!
Szív-és érrendszer
Az articsóka segíthet megelőzni az érelmeszesedést.
Kiválasztó rendszer
Az articsóka enyhíti a már kialakult vesebetegségek állapotát, illetve megakadályozhatja azok kialakulását.
Haj
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Az articsóka segítheti természetes úton világosítani a hajat.
Anyagcsere
Az articsóka növelheti az epevezeték összehúzódásának az erejét, ezáltal megkönnyíti az epe májból történő átvezetését az epehólyagba.
Az articsóka csökkentheti a koleszterinszintet.
Az articsóka javíthatja az anyagcsere működését.
Az articsóka védi a májat és fokozza a regenerációs folyamatait.
Az articsóka csökkentheti az emelkedett szérum triglicerid szintet.
Az articsóka valójában a bogáncsfélék közé tartozik és Észak-Afrikából származik. Fogyasztási célra a friss, lédús és fényes articsókát válassz, ne vedd meg, ha száradt és barnult a levele. Az íze elég markáns, ezért fűszerezés nem igényel.
Felhasznált referenciák:
Zapolska-Downar, D., et al. Protective properties of artichoke (Cynara scolymus) against oxidative stress induced in cultured endothelial cells and monocytes. Life Sciences. 71(24):2897-2908, 2002.
Kuoroda, T., et al. Bile acids in hepatic bile in liver disease. Acta Hepato Gastroenterol. 21:120-126, 1974.
Adam, G., et al. Cholesterinsenkender effekt von cynarin. Therapiewoche. 29:5637-5640, 1979.
Gebhardt, R. Hepatoprotection through artichoke extracts. Pharmazeutische Zeitung. 140:34-37, 1995.