Azt már tudod, hogy fehérje és fehérje között is van különbség. Sokszor hallottad már, hogy ha egészségesen akarsz étkezni és súlyzós edzéseket végzel, akkor fontos alapanyagnak kell lennie a táplálkozásodban a csirkehúsnak, mert a csirke jó fehérjeforrás. “Miért is?” – teheted fel a kérdést. Erre a választ, hogy jobban megértsd, kezdjük egy fontos fogalommal!
Mit jelent a biológiai érték pontosan?
Az élelmiszerek tápanyagtartalmáról már biztosan hallottál. Ha figyelmesen vásárolsz, megtalálhatod a csomagoláson a 100 g termék mennyiségre lebontott energia, fehérje, szénhidrát és zsírtartalmat. A másik fontos szempont az ételek élvezeti értéke, amit nem kell magyaráznom. A biológiai érték (BV) a harmadik, és talán a legfontosabb egy testépítő, de egy egészségesen táplálkozó ember számára is. Ezzel az értékkel nincs mindenki tisztában.
A BV egy százalékos skálán mutatja meg, hogy az adott tápanyagforrás mekkora mértékben hasznosul a szervezetedben. A fehérjeforrások megfelelő kiválasztásánál érdemes vizsgálni, hogy milyen arányt ír le ez a mutató. A BV a fehérjék esetében a bennük található nitrogén hasznosíthatóságának arányát jelenti. A lista élén a természetben előforduló tojásfehérje szerepel 100-as arányszámmal. Ehhez viszonyítják a többi fehérjetartalmú táplálék biológiai értékét.
Mi a helyzet a csirke biológiai értékével?
A csirke BV értéket az alábbiakban találod. A táblázat alapján is láthatod, hogy magas index-szel rendelkezik, és emellett kiváló minőségű fehérjékből áll. Ez azt jelenti, hogy tartalmazza a nyolc esszenciális aminosavat, ami nélkülözhetetlen a szervezeted számára, valamint a zsírtartalma alacsony. A benne található kis mennyiségű zsír is „jó” zsír, mert telítetlen, ami véd a szívbetegségek ellen. Ezen tulajdonsága miatt javasolják az orvosok és a táplálkozási tanácsadók a vörös húsok alternatívájaként, melyek zsírtartalma inkább a telített „rossz” zsír oldalára billen.
100 g főtt, bőr nélküli kicsontozott csirkemell összesen 4 g zsírt tartalmaz, melyből csak 1 g a telített zsír. 100 g csirkemell filé 21 g fehérjemennyiséggel bír, mely egy átlagos személy napi fehérjebevitelének több mint a felét teszi ki. A csirke legtöbb zsírját a bőre tartalmazza, ez 100 g csirkebőr esetén 41 g zsírt jelent. És itt jön a másik nagy előnye a többi húsfélével szemben: ez a zsíros bőr könnyen eltávolítható, ezáltal csökkentheted a nem kívánt kalória bevitelt is! Ha fontos számodra a zsírbevitel, akkor Te is a csirke mellett döntesz.
Mit tartalmaz még a csirkemell, ami miatt kiváló tápanyagforrás?
Ezeken felül a csirke kiváló forrása a B vitaminoknak. A B3-vitamin tartalma segíti az anyagcserét. A B6-vitamin fontos az immunrendszer és a vércukorszint karbantartásában, a B7-vitamin elősegíti a sejtek növekedését és a B12-vitamin részt vesz az idegsejtek és a vörösvérsejtek karbantartásában. A csirkehús vasat is tartalmaz, amely az oxigén elszállításában hasznos a sejtek számára. A cink elősegíti a DNS-szintézist és olajozza az immunrendszer működését.
Amennyiben még ezek után is kételkedsz, a fent említett tulajdonságai mellett még azért jó neked a csirkehús, mert számtalan módon és formában elkészítheted, ezzel is változatosan tartva a mindennapi étkezésedet. És mint tudjuk a változatosság a legfontosabb a diétás életmódú táplálkozás fenntartásában.
Jó csirkézést!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Hasznos fehérjeforrást akarsz? Egyél csirkét! Terítéken a csirkehús!" című cikkhezSziasztok! A legtöbb helyen az az adat szerepel hogy 100g nyers csirkemellben 20g fehérje, van ahol pedig 24,7g fehérje
(bocsi a folytatás:).. van írva. Ti pedig 30grammot írtatok.. Akkor most melyik a helyes? Mert azért ha nagy tételben eszem akkor nagyon nem mindegy, és most már nem tudom mivel számoljak.. 🙁
Szia Kinga! Elírás volt, 20 g körüli érték a helyes!:)
Sziasztok! A főtt és a nyers csirkemellel másként kell számolni a makrókat?
Szia Eszter! Olyan szinten másképp, hogy a súlya változik, hiszen a víz kijön belőle. Sajnos átlagot se tudsz számolni, hogy például 100g főtt csirkemell mennyi lehet, mert manapság nagyon változó a csirkemell minőségétől, mennyi vizet ereszt főzés/sütés közben.