-+=
Olvasási idő: 3 perc

Már olyan sok szó esett a gyulladásról, hogy talán már mindenki unja. Új megvilágításba helyezhetem azonban, ha azt is megnézzük, hogy a szervezetedben fennálló gyulladások azonnali felszámolásával, már most a januári szálkásításod is szárnyra kaphat.

Fontos kapcsolat van ugyanis a gyulladás, az elhízás és a leptin hormon között.

Nincs gyulladás = szálkás maradsz!

Dr. Mark Hyman írásai közöt találtam ehhez egy, 1 hetes tervet, amit mindenki AZONNAL be tud építeni az életébe, és egyáltalán nem bonyolult. Nem kockáztatsz semmit – ha nem működik, abbahagyod. Mi az a gyulladás?

– A szervezetedben fennálló gyulladás többnyire kívülről is látszódik rajtad, vagy pedig érzed: fáj valamid, puffadt a tested vagy testrészeid, pirosság, esetleg forróság jelzi. Mindenki volt már ilyen állapotban. Ez történik akkor is, amikor beütöd például a térded.

– Ha a tested idegen támadókat észlel a szervezetedben, ugyanez a mechanizmus indul be, aminek a során a fehérvérsejtjeid és speciális kémiai anyagok, a citokinek indulnak nagy áramban meg azért, hogy megvédjenek téged.

A gyulladás tehát a tested természetes védőmechanizmusa. Ez a gyulladás normál feladata, és jó dolog. Védi a testedet és meg is gyógyítod magadat.

Milyen egyéb típusú gyulladás létezik még?

Ha az immunrendszered kiesik az egyensúlyából, a gyulladási folyamatok elhatalmasodhatnak. Krónikus és folyamatos tűz ébredhet a belsődben, aminek a következménye a hízás és a betegségek.

Az ilyen típusú gyulladásért a körülményeid okold. A cukrok amiket eszel, túl sok szénhidrát, túl sok rossz típusú olaj, nulla sport az életedben, krónikus stressz és rejtett fertőzések folyamatos gyulladásban tarthatják a sejtjeidet, mélyen a szövetekben.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Ez az a gyulladás forma, ami gyorsított öregedéshez vezet, szívbetegségekhez, rákhoz, cukorbetegséghez és sok egyéb betegséghez. Ez az elhízás egyik FŐ oka!

Kövér vagy? Gyulladás van a szervezetedben!

Ha úgy diétázol, hogy NEM veszed ki az étrendből, a gyulladást okozó ételeket, SOHA nem fogsz leszálkásodni.

– A legtöbben úgy gondolunk az allergiára, hogy például megeszünk egy falat mogyorót, és utána a “Vészhelyzet” kórházi ágyán kötünk ki felduzzadt nyelvvel. Ez az azonnali allergia. (vagy más névvel IgE hiperérzékeny reakció). Valóban nagyon veszélyes állapot, de nem gyakori.

– Az ételekre MÁSHOGY is tud reagálni a tested, mely kevésbé drámai és kevésbé halálos. Ezt úgy hívják, hogy késleltetett allergia (vagy IgG hiperérzékeny reakció). Ez az állapot pedig sok ember esetében fennáll.

Ez az allergiás reakció több óra múlva okozhat tüneteket, vagy akár több nap múlva. Ida tartozik az, ha hízol, vizesedsz, fáradtnak érzed magad, ködös a gondolkodásod, az IBS ennek a következménye, az ízületi fájdalmak, akne, ekcéma stb.

Ha ezt hallod, hogy: CSAK VIZET FOGYTÁL, semmi mást!

Ez igaz – elsődlegesen. Ha olyan ételeket eszel, amely allergiás gyulladásos reakciókat okoznak benned, akkor puffadás és vizesedés lép fel. Szabadulj meg a felesleges víztől úgy, hogy csökkented a gyulladások mennyiségét a testedben. Ekkor fog a fogyásod stabilizálódni, és az egészséged is helyreáll.

Mindössze 1 hétig kell olyan ételeket enned, amelyek nem okoznak ilyen reakciókat a testedben, és csökkenni fog a gyulladás, a puffadtság és a vizesedés mértéke. Ahelyett, hogy azon panaszkodnánk, hogy CSAK vizet veszítettél, inkább arra gondolj, hogy ez a folyamat a kezdet ahhoz, hogy a tested meggyógyuljon és méregtelenedjen. A víz vesztése a mellékhatás gyógyuláskor.

Mindenki különbözik a másiktól, azaz nincs olyan étrend, amely 100%-ig, mindenkinek megfelelő, ám ezek az ételek azok, amelyeket kerülj az 1 hetes allergén és gyulladás mentesítő, szálkásító diétádban:

– glutén (búza, árpa, zab, tönköly)
– tejtermékek (tej, sajt, vaj, joghurt)
– kukorica
Esetleg a tojás, szója.
– gyulladáskeltő étolajok – itt olvashatsz ezekről!
– sült és rántott ételek, kenyerek, reggelizőpelyhek, mindenféle péksütemény

Honnan fogod tudni, hogy érzékeny vagy valamelyik ételfajtára? 

Ezt a próbát úgy hívják, hogy kiküszöbölés/provokáció.

Ez azt jelenti, hogy távolítsd el az étrendedből a fenti ételeket 1-4 héten keresztül, majd ÚJRA helyezd vissza őket és nézd meg mi történik. Egyszerre csak 1 féle ételfajtát vezess vissza. Ha a fenti 1-4 hétben jobban érzed magad, több energiád van, jól alszol, fogysz is, akkor szinte biztos, hogy az ételek egyike problémákat okoz a szervezetedben.

Akár egy héten belül fogyhatsz, jobban érezheted magad, csökkenhet néhány fájdalom gócod. 

Mitől lettél érzékeny néhány ételre?

A gyógyszerek, amiket szedsz, az ételek, amiket eszel, az életmód, ahogy élsz – ezeket okold. Ezek a dolgok teszik tönkre a bélrendszered. A károsodást a szivárgó bél állapota követi, aminek során a beleid az emésztetlen tápanyagokat is a szervezetedbe engedik. Ezeket az emésztetlen darabkákat támadják a védelmező sejtjeid, és kialakul az IgG étel intolerancia vagy allergia.

Mit egyél tehát szálkásításhoz? Csökkentsd a gyulladást a testedben természetes módon!

Ropogós zöld leveleket, salátákat, színes zöldségeket és gyümölcsöket, hüvelyeseket, bogyókat, fokhagymát, gyömbért, paprikát, halakat, sovány húsokat, magvakat és mindezt kiegészítheted kiváló étrend-kiegészítőkkel, amelyek szinte KIVÉTEL nélkül alkalmasak arra, hogy csökkentsék a gyulladásokat a testedben.

Ide tartozik az a 2 féle szuperétel, gyógynövények, fűszerek, amelyek segítik a szervezeted gyulladásmentesítését. Ezek a Superfood Greens és a Superfood Reds. Már elérhetőek!

superfood-header

Gyulladás

Gyulladás és szálkásítás

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

http://www.nature.com/ijo/journal/v30/n9/abs/0803306a.html
http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-009-1496-3
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471490603003363
http://www.fasebj.org/content/18/14/1657.short

http://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdr/2006/00000002/00000001/art00005
http://ajcn.nutrition.org/content/85/1/40.short