Emlékszel, amikor Matt Damon krumplit termesztett a Mars bolygón és ezt ette hónapokig a Mentőexpedíció című filmben? Nem hízott meg tőle, és nem is halt bele. A valóságban biztosan nem krumpli-diétán volt a színész ahhoz, hogy olyan vékonyra lefogyjon, mint a filmben, azonban mint minden sci-finek, ennek a műnek is van tudományos alapja.
Elterjedt az úgynevezett “fehér szénhidrátok” kifejezés a gasztronómiában. Badarságnak tűnik az ételek színére koncentrálni, ám tény hogy ennek a hátterében is jószándék áll: egyszerűsítsünk le annyira mindent, hogy a leglaikusabb ember is megértse! Sok helyen láttam, hogy a a fitnesz szakemberek rosszallóan beszélnek a burgonyáról, mert magas a glikémiás indexe, sőt ilyesmit is olvastam: kerülj el minden fehér szénhidrát forrást.
A cikk talán egyik legérdekesebb konklúziója, hogy a TOP 1 eltelítő hatású étel a főtt krumpli! Több mint 100%-al erősebben eltelít, mint a top 2 étel.
Forrás: http://www.ernaehrungsdenkwerkstatt.de/fileadmin/user_upload/EDWText/TextElemente/Ernaehrungswissenschaft/Naehrstoffe/Saettigung_Lebensmittel_Satiety_Index.pdf
Mélyedjünk bele, mit kerülj el pontosan, amikor szálkásítasz? Mi az igazság a burgonyáról?
Teljesen egyetértek azzal, hogy a fehér kenyér, azaz a liszt és a cukor a 2 legrosszabb dolog, amely a testedbe kerülhet. Azzal nem értek egyet, hogy minden fehér színű szénhidrát az ellenséged. Az egészséges életmód részeként a színes ételekre koncentrálunk azért, hogy a bennük lévő antioxidánsok hatásait élvezhessük.
Burgonya diétához
Röviden: eltolódott a fókusz a színes ételek irányába, és ez azt sugallja hogy maradj távol a fehértől.
Az igaz, hogy minél színesebb a tányérodon lévő étel, annál biztosabb lehetsz abban, hogy az egészséges. Van néhány finomság a tarsolyomban, amely azonban fehér színű és különleges tápanyagokat tartalmaz:
Burgonya szálkásításhoz
Hagyma és fokhagyma?
Mindkettő fehér, de szó szerint csordultig vannak olyan fitonutriensekkel és nyomelemekkel, melyeket más ételből nehéz beszerezned. Az allicin, quercetin (ez egy fontos flavonoid), króm és a bennük lévő gyulladás csökkentő anyagok, nagy segítség a szervezetednek. A hagymafélék olyan jót tesznek, hogy egy a 100 éves kort megélt emberek közötti klinikai kutatás szerint, a magas mennyiségű hagymafogyasztás volt a hosszú életük egyik titka. Tudjuk, hogy az erős immunrendszered alapjait jelentheti a hagyma az étrendedben.
Fehér, ezért kerülendő a karfiol?
Hát nem. A karfiol sok C vitamint tartalmaz és különleges benne lévő anyag a glucosinolate-ok és a thiocianát-ok, amelyek a káposztafélékben, a brokkoliban és a karfiolban vannak bőségesen jelen. Azt kell tudnod ezekről az anyagokról, hogy ezek a zöldségek képesek a más ételeinkből és a környezet szennyeződéseiből származó ösztrogén anyagokat blokkolni. Ezzel akadályozhatod az úszógumid kialakulását. Úgyhogy indulhat a karfiol evészet!
Gomba nélkül nem lehet élni! Fehér, és gomba is.
A fehér gombák polifenolokban és ergothionein-ben gazdag ételek. Érdekességképpen említem, hogy például a portobello gomba,
D vitaminban is gazdag.
Egyél-e burgonyát tehát?
A burgonya rossz szénhidrát, mert magas a glikémiás indexe. Láttál már ilyen állítást az interneten?
A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
Ezzel szemben az ételek magas GI értéke gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez, melyek a vércukorszintet és az inzulinszintet egyaránt gyorsan megemelik. A gyors emelkedést, gyors vércukorszint esés követ, amely éhségérzet formájában nyilvánul meg.
Nyilvánvalóan az ilyen általánosítás segít abban, hogy alacsony glikémiás indexű életekkel, lefogyj. De tudnod kell, hogy ez amint jeleztem: ÁLTALÁNOSÍTÁS.
Más tényezők is meghatározzák, hogy a szervezeted hogyan reagál a szénhidrátokra, amelyeket elfogyasztasz. Ilyen például a glikémiás töltés, vagy az, hogy hogyan kombinálod a magas GI ételeid más ételekkel, vagy fehérjékkel, rostokkal, zsírokkal. Ezek pedig kiválóan LASSÍTJÁK a megemésztett szénhidrátok felszívódását.
Nézzünk meg egy példát a glikémiás töltésre!
A görögdinnye magas glikémiás indexű étel. Ennek ellenére, normál mennyiség fogyasztásakor, a görögdinnye glikémiás töltése túl lassú ahhoz, hogy miatta hízz el. Nehéz a görögdinnyétől úszógumit növeszteni. Ehhez olyan hatalmas mennyiségű görögdinnyét kellene megenned, amelyet úgysem bírsz megtenni.
Ne felejtsük el, hogy a görögdinnye ásványanyagok, vitaminok és likopin kíváló forrása. Nincs okod rá, hogy kerüld a görögdinnyét csak azért, mert magas a glikémiás indexe!
A lényeg tehát: a muffinok, a sütik és a fánkok igenis hizlalnak. A dinnye, a répa, és a burgonya NEM. (A french fries, vagy az olajban sült krumpli kivétel természetesen, de itt az elkészítési móddal rontod el a burgonyát.)
Hogyan kombináld az ilyen szénhidrátokat a vasárnapi ebédnél?
Tehát még egyszer. Az, ahogyan összeválogatod az ételfajtákat, fontos részét képezi, az általuk okozott hatásnak a szervezetedben. Például, ha magas glikémiás indexű szénhidrátot keversz extra mennyiségű rostot, egészséges zsírokat, sőt fehérjéket tartalmazó ételekkel, akkor a magas glikémiás indexű étel felszívódása lassulni fog.
Tehát a burgonya önmagában egészséges szénhidrát, amíg a megfelelő formában fogyasztod. Kérlek ne rontsd el egy olajos sütéssel.
Egy figyelmeztetést azért tennék: a burgonya glikoalkaloidákat tartalmaz, amely a növény saját önvédelmi mechanizmusának a része. Ez főképpen a krumpli héjában koncentrálódik. Érdemes tehát mindig megpucolnod, amikor elkészíted, főképpen ha gyerekek is vannak a családodban.
Tehát napi 7-9 db burgonya fel fog hizlalni Téged is?
Miután konstatáltuk, hogy a krumpli igenis egy ehető étel akár diétakor is, találtam erről a témakörről egy vizsgálatot. Készült egy hiteles tanulmány, amelyben a résztvevők napi 7-9 db egész burgonyát ettek meg, több héten keresztül.
A végkövetkeztetés ez volt: a krumpli evők valójában folyamatosan súlyt vesztettek! Kevés további információt találtam, de abban biztos vagyok, hogy a jelöltek annyira teli voltak a napi 7-9 db burgonyától, hogy valójában kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint normál esetben. Egy közepes méretű krumpli 100-120 kalória, és el tudom képzelni, hogy folyamatos, napi 7-9 db burgonya evés állandó teltségérzetet okozna Neked is.
Ez a mennyiség természetesen sok. De heti 1-2 alkalommal nyugodtan tervezhetsz krumplis ételt, főképpen akkor, ha zöldségekkel és fehérjékkel kombinálod a tányérodon.
Forrás:
http://www.ernaehrungsdenkwerkstatt.de/fileadmin/user_upload/EDWText/TextElemente/Ernaehrungswissenschaft/Naehrstoffe/Saettigung_Lebensmittel_Satiety_Index.pdf