A civilizációs ártalmak túlnyomórészt a nem megfelelő, helytelen életvitel eredményeként alakulnak ki s az elmúlt évszázadban, kiváltképp az utóbbi kettő-három évtizedben, jelentősen megnőtt egyes betegségek előfordulása. Így többek között, elsősorban a városi lakosság körében, a magas vérnyomás és az elhízás is.
A mai emberek rohanó, kapkodó életvitelének és gyors, összevissza étkezésének egyik lenyomata a magas vérnyomás, más néven a hipertónia, amely tünetei annyira szerteágazók lehetnek, hogy talán észre sem veszed. Ez többek között köszönhető annak is, hogy más betegségekkel is összefügghetnek, és nem feltétlenül utalnak magas vérnyomásra.
A magassal ellentétben az alacsony vérnyomás ugyan nem számít túl életveszélyes betegségnek, mégis a legmegfelelőbb, ha normál, kiegyensúlyozott szinten tartjuk, s nem engedjük sem az optimális szint alatt, sem afelett lüktetni. Ezen optimális szint fenntartásához használhatsz különböző gyógyszereket, amennyiben rendkívüli közbelépésre van szükséged, illetve alternatív kezeléseket, hogy megelőzhesd a problémákat és elérd a konstans egészséges állapotot.
Már őseink is számos növényt használtak fel különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, többek között vérnyomásproblémák esetén és manapság is számos gyógynövény, ásványi anyag és aminosav áll rendelkezésre a különböző betegségek kezelésére.
A hipertónia egyik legfőbb kiváltó okának az elhízást tartják.
A tradicionális kínai orvoslás emellett azonban azt is tanítja, hogy az elhízás hátterében lévő okokat kell megszüntetni, melyek nem merülnek ki pusztán a túlzott kalóriabevitelben és a mozgáshiányban. Ide tartozhat többek között a szervezetben felgyülemlett méreganyagok jelentős mennyisége, a hormonháztartást felborító különböző készítmények alkalmazása, továbbá a különféle anyagcsere-problémák fenyegetése is.
Nem kell arra gondolni, hogy csodaszerekkel kiválthatod az orvos által elrendelt terápiát, de a természet patikájában fellelhető „árucikkek” fogyasztásával nagyban megtámogathatod a szervezeted egészségének és jó kondíciójának megőrzését. Törekedj hát a megelőzésre az egészségtudatos, kiegyensúlyozott életvitel gyakorlásával.
Remek, de mégis, hogy fogjak hozzá vérnyomás természetes kiegyensúlyozásához?
– Jogosan merülhet fel benne a kérdés, és máris bemutatok neked néhány, az imént említett természetes patikából érkező támogatót:
Glutamin és BCAA: Amit minden sportolónak kellene kortyolgatnia, mert kiegyensúlyozza a sportolás közben a vérnyomás és az energia szintjét, s növeli a koncentrációkészséget, továbbá megvédi az izomzatot a leépüléstől.
EPA DHA: Omega-3 halolaj, mely a leginkább szívbarát zsírsavak közé tartozik. Itt megjegyezném, hogy az omega-6 zsírokra ügyelj, mert azok nagy mennyiségben gyulladáshoz vezethetnek.
Kolin: részt vesz a normál zsíranyagcserében, hozzájárul a normál májműködés fenntartásához.
Liget szépe olaj: Amellett, hogy szívbarát, ez az olaj még gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, melyekből sajnálatos módon a mai civilizációs betegségeknek köszönhetően egyre több üti fel a fejét az emberek szervezetében. (A Peak halolaj kapszulával ezért jársz jól, omega-3 és omega-6 mellett ligetszépe olajat is tartalmaz!)
Avokádó és avokádó olaj: Rendkívül értékes zsírsavakat tartalmazó gyümölcs és a belőle sajtolt olaj, mely nagyszerűen sepri ki a szabad gyököket a szervezetedből és az érfalakra is jótékony hatással van.
Riboflavin: részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban.
Tirozin: Aminosav, mely természetes nyugtatóként szolgál.
Édesgyökér: Hozzájárul a testsúlycsökkenéshez.
Keserű narancs: Támogatja a zsírok és szénhidrátok lebontását, magát a testsúlykontrollt.
Kínai angyalgyökér: védi a sejteket és a szöveteket az oxidatív károsodással szemben, hiányos vagy túlzott tápanyagbevitel esetén.
Vörös gyökerű zsálya: Hozzájárul az egészséges érrendszer fenntartásához, elősegíti az egészséges állapotnak megfelelő vérnyomás kialakulását.
magas vérnyomás
magas vérnyomás megelőzése
Források:
Kris Gunnars: Proven Health Benefits of Avocado
Cathy Cassata, Sanjai Sinha: High Blood Pressure Diet
John P. Cunha: High Blood Pressure (Hypertension)
Mary Ellen Ellis and Rachel Nall: Foods That Are Good for High Blood Pressure