Mostanában olvastam egy statisztikát egy táplálkozási szakkönyvben, amelyet szeretnék megosztani Veled.
Az emberi faj a történelem során kb. 80000 féle növényt, állatot és gombát fogyasztott el, és ebből 30000 féle faj széles körben elterjedt az ember táplálkozásában. A mi egyetlen Föld bolygónk, 30000 féle ételt biztosít a számunkra. Köszönjük meg, hogy itt lehetünk. Ez egy fantasztikus bolygó!
Akkor most hadd sokkoljalak a statisztikával:
Manapság a tipikus, városi, nyugati étrendben, a tápanyagaink 67%-át KIZÁRÓLAG 3 ételből vesszük: kukorica, búza és szója. (és ezek származékai)
Mit gondolsz, mekkora lenne az ésszerű mennyiség az ember étrendjében kukoricából, búzából és szójából?
A történelmünkre alapozva és az őseink, és az őseink őseinek természetes ételeire támaszkodva, ez az arány kb. 1-4% lehet maximálisan kukoricából, búzából és szójából. A statisztikára hivatkozva tehát, ha a kalóriabeviteled 67%-a kukorica, búza és szója, akkor masszív egészségügyi problémák várhatóak az életedben és a testsúlyodat tekintve.
Emiatt sem meglepetés, hogy olyan sokféle allergia, érzékenység, glutén intolerancia és pajzsmirigy problémák alakultak ki az emberek között. Az emésztőrendszerünk egész egyszerűen sohasem volt arra tervezve, hogy ilyen NAGY mennyiségben fogyasszuk ezt a 3 ételt.
Kérlek nézd meg mit eszel! A sok pékáru és csökkentett szénhidráttartalmú dolgok, a sütemények, tészták, salátaöntetek, paradicsomszósz, panírozott csirke, rántott ételek – ezekben nagyon sok a kukorica és szója származék, és szinte mind búzából készülnek.
Ki eszi még rajtunk kívül ezt a 3 ételt?
Nem csak mi mindannyian 67%-ban kukoricát, szóját és búzát fogyasztunk, de az állatainkat is ezekkel etetjük. Ezzel is kiterjesztjük a kukorica és szójamennyiséget, amely a táplálékláncon áthalad, és a végén a mi szervezetünkben köt ki.
Lehet ezt még fokozni úgy, hogy a csirkék és a szarvasmarhák mellett, a halfarmokon is kukoricával etetik a halakat. Lazac esetében már nehéz olyan minőséget kapni, amely valóban egészséges.
Valójában miért egészségtelen a napi kalóriabeviteled 67%-át kukoricából, búzából és szójából fedezned?
Erről könyvet lehetne írni, ezért vegyük rövidre.
– ferdül az omega-6 és omega-3 arány a szervezetedben, és ez akár 30:1 is lehet, miközben a természetes 1:1 vagy 2:1. Ez gyulladást okozhat, rákot és elhízást.
– fokozódik a szervezetedben a glutén intolerancia. A többszörös és folyamatos búzafogyasztás gyulladásba hozza az emésztőrendszered, és a mirigyeid. A bélrendszer szivároghat, amely az agyadra is kihatással lehet.
– elhízás – erről nem kell túl sokat papolni. Ingadozik a vércukorszinted, csökken az inzulin érzékenységed (ez pedig út a cukorbetegséghez). Fontos megjegyzés: a teljes kiőrlésű pékáruk vagy lisztek nem sokban különböznek. Ezekben is megtalálható az az unikális és problémás típusú szénhidrát, amelyet amylopektin-A-nak neveznek a kutatók. A vérteszteken kiderült, hogy úgy emeli a vércukorszinted, hogy még a sima fehér cukrot is lekőrözi. Ezzel hormonális egyensúlytalanságot, szénhidrátok utáni vágyakozást, hízást okoz. Nem való Neked!
– a kukorica és a szója génmódosított, és bár Magyarországon az Unióban nem alkalmazunk ilyen növényeket, sokféle termék az USA-ból érkezik. Az ilyen módosítások például fokozhatják a gyomirtó szerekkel vagy a rovarokkal szembeni ellenálló képességet a növényben, ám ezeknek ára van. Van már arra kutatási anyag, hogy a génmódosított növények milyen rendellenességeket okozhatnak a feltételezések szerint a hormonrendszerünkben.
Hogyan lépj ki tehát, ezekből a mások által felállított étkezési normákból?
Mások teszik eléd ezeket az ételeket. Ezt sulykolják Neked a reklámokban. A pékségek minden sarkon elérhetőek. Tejet és kenyeret mindenhol vehetsz. De Te csinálhatsz ellentétes dolgokat a szokványostól.
Az nem baj, ha eszel ezekből az ételekből. A baj az, ha túlnyomó részt kukorica, búza és szója van az étrendedben. A magyar, hagyományos ételek is ilyenek lehetnek.
Az életedet arra is felhasználhatod, hogy VALAMI ÚJAT próbálj ki, azaz ehetsz teljesen másféle ételeket is, mint eddig.
– Vedd észre, hogy milyen sokféle ételt nem próbáltál még ki. (fent írtam, hogy még 30000 féle étel vár Rád kipróbálásra!)
– Az ételed annál egészségesebb, minél többféle, természetes színű zöldség, gyümölcs, hús van a tányérodon.
– A hasábkrumpli, rántott hús, hamburger, pörkölt és ezek változatait MÁSHOGY is elkészítheted. A pörkölt finom rizzsel is, a rántott húst már régen zsírmentesen is el tudjuk készíteni!
Jó étvágyat a még ki nem próbált, 30000 féle ételedhez!