A glutén lassan már egyet jelent a szénhidrát és zsír fogalmával a diétázók körében. Mindenki óvakodik tőle, legalább mintha Supermant is megölni képes kryptonite-ról lenne szó. Nos, az igazság az, hogy a gluténérzékenység egy jól felkapott dolog, ami az élelmiszeriparnak jelentősen meghozta már a betevő falatot. Valóban a glutén felelős az emésztési problémákért, amelyek fejfájáshoz, hányingerhez, puffadáshoz és gyomorrontáshoz vezetnek? Igen, a népesség 1%-a! valóban gluténérzékeny, de mi a helyzet a maradék 99%-kal?
Gluténérzékenység
Az alattomos tettes a FODMAP lehet! De mit is jelent valójába a FODMAP, mint mozaikszó?
Magyarul talán így fogalmazhatnánk meg; erjeszthető oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és polyolok, tulajdonképpen a rövid láncú szénhidrátok együttese. Ugyanolyan kellemetlen emésztési problémákat okozhatnak, mint a cöliákiás betegeknél a glutén. Normál szénhidrátok emésztése a vékonybélben történik, ahol poliszacharidok fruktózzá, glükózzá és galaktózzá alakulnak, amit a szervezet energiaforrásként használ fel. Sok esetben azonban ezek a cukormolekulák átjutnak a vastagbélbe, ahol a bélflórák az erjedés folyamatában elpusztítják őket, puffadást és kellemetlen gázképződést okozva ezzel. A cukoralkoholt viszont nagyon nehéz elkerülnöd, bármennyire is odafigyelsz a táplálkozásodra, hiszen a legalapvetőbb élelmiszerek – zöldségek és gyümölcsök – is tartalmazzák.
Gluténérzékenység okozói
Melyek a magas FODMAP tartalmú ételek?
Zöldségek közül a sütőtök, fokhagyma, káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, édeskömény, spárga, articsóka, kukorica, gomba, póréhagyma, hagyma, édesburgonya. Gyümölcsöket tekintve pedig barack, alma, szilva, nektarin, szőlő, nektarin, cseresznye, mangó, avokádó, görögdinnye, feketeszeder, datolyaszilva, körte.
Akkor ajánlott a FODMAP tartalmú ételek fogyasztásának mellőzése, ha:
- úgy érzed gluténérzékeny vagy
- ha irritábilis bélszindrómában szenvedsz
- sokat stresszelsz
- vagy egészen egyszerűen megmagyarázhatatlan okokból emésztési problémákkal szenvedsz
Akkor most tényleg a gluténérzékenység állhat az emésztési gondok hátterében? Igen, ha valóban cöliákiás beteg vagy!