-+=
Olvasási idő: 3 perc

26 millió kilogramm. Ennyi csokoládét vettünk a Valentin nap hetében. Ezek alapján valóban imádjuk ezt az édességet. De vajon viszont szeret minket?

A legutóbbi étrendi kutatások nagyon jó híreket hoztak. Igen, a csokoládé is imád minket. Le kell szögezni, az érzéseink a kakaó iránt van (speciálisan az antioxidáns katekin és epicatechin) és nem a mesterséges csokoládéaroma miatt. Tehát ha az volt a bajod, hogy függővé váltál, ne aggódj, íme 4 ok, amiért a csoki viszont szeret téged.

1. Felpörgeti az anyagcserét

A kakaó fogyasztása ösztönzi a véreket a szív- és vázizom szöveteiben, ami áramoltatja az oxigént és a tápanyagokat. Ez azért fokozza az anyagcserét, mert nagyobb és hatékonyabb mitokondriumokat hoz létre az izmokban, ami extra energiát jelent neked.

A tanulmány szerint, a kakaó epicatechin egyedül képes arra, hogy 30%-al nőjön a fáradtság ellenállása és 30%-al nő a vérellátás. Még jobb, hogy növeli az energiaszintet, ami testmozgással összehozva egy 50%-os energiabombát jelent számodra.

Meddig tart a változás? Egy két hétig tartó kísérletben, 30%-os növekedést mutattak ki. Egy másikban négy hétig vizsgálódtak és a kapillárisok és mitokondriumok megjelentek ugyanúgy az izmokban. Tehát emlékezz, a kakaófogyasztás a kulcs!

2. Igen, a csoki jó hatással van mentálisan is rád

Kétlem, hogy bárkit meglep ha azt mondom, a csokitól az örömközpont úgy világít, mint egy karácsonyfa szenteste. De amellett, hogy rövidtávon a jó kedvre derítő dopamin, endorfin és szerotonin, képes csökkenteni a stresszt és a szorongást is. Egy 2013-ban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a kakaó polifenolok 30 napon át tartó fogyasztása 10%-al csökkentette a szorongást és 10%-os javulást mutatott a nyugalom terén. Ennek tudatában nem is meglepő, hogy az alanyok nem csak számokban, hanem érzésileg és kisebb depresszióról számoltak be.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Fontos, hogy az érzelmi állapot befolyásolása csak a közepes szintű fogyasztásnál érhető el. Hiába eszel halomra, az nem olyan fontos, mint a hosszú távú kisebb mértékű fogyasztás.

3. A szíved megköszöni a csokifüggőségedet

Meglepő lehet, hogy a csoki a szív egészségéhez is hozzájárul a telített zsírtartalma miatt. De valószínűleg ezt valahol rosszul kezdték el terjeszteni. A kakaóban lévő zsírok egyharmada sztearinsav, amelyik nem rossz koleszterin, sőt.. a máj szívbarát olajsavvá alakítja át.

A kakaózsírok fogyasztása emeli a jó koleszterin szintjét (HDL) és csökkenti a rosszét (LDL). Ráadásul a kakaó antioxidáns hatása a krónikus érrendszer gyulladását is megelőzi, ami az érelmeszesedéshez vezet. A Brigham és Női Kórház megállapította, hogy akik több magas kakaótartalmú csokoládét ettek, kevésbé voltak szívbetegek. De egy másik órási meta-analízisben 114.009 résztvevővel mutattak ki hasonló eredményt, 37%-al csökkent a szív- és érrendszeri betegségek esélye és 29%-al csökkent a strokeé.

Egy ausztrál tanulmány végkövetkeztetése, hogy ha naponta 100 gramm étcsokoládét írnának elő az orvosok, nem csak költséghatékonyabb lenne, de több ember életét tudná megmenteni. A gyógyszeripar valószínűleg ennek nem örülne…

4. A csoki az artériákat is boldoggá teszi

Tehát a kakaó növeli a vérellátást, növeli a jó koleszterin szintjét és ez hatással van az artériákra is, amely a vérnyomást határozza meg.

Egy tanulmány kontrollvizsgálata megállapította, hogy a kakaó epicatechins fogyasztása (50 gramm 70%-os kakaótartalmú napi csokoládéfogyasztás) csökkentette a vérnyomást 4.6 pont szisztolés és diasztolés 2.1 ponttal. Miért is? Valószínűleg, mert a kakaófogyasztás növeli a vérerek rugalmasságát. Emiatt rugalmassá válnak és nyúlnak (nem törnek) és a magas vérnyomás kiugrásokat eltünteti.

Ismét kiemelném, a minél tovább tartó következetes fogyasztást. Itt már akár 3 nap alatt javult az artériák rugalmassága, 40%-al. 5 nap után ez 65% volt és egy hét után 70%. Ez sajnos visszafordítható. Egy hét csokimegvonás után visszatért a kiindulási értékre.

A szívedtől az eszedig, az izmaidtól az anyagcserédig, a csokoládé teljesen viszonozza a szeretetet. Válassz magas kakaótartalmú csokoládét és egyél minden nap egy kis adagot. Te is szereted, ő is szeret!

csokoládé

egészséges csokoládé


Források:
I Ramirez-Sanchez, PHD, L Nogueira, PhD, A Moreno, BS, A Murphy, PhD, PR Taub, MD, G Perkins, PhD, G Ceballos, MD, PhD, M Hogan, PhD, MH Malek, PhD, and F Villarreal, MD,PhD – Stimulatory effects of the flavanol (-)-epicatechin on cardiac angiogenesis: Additive effects with exercise. J Cardiovasc Pharmacol. 2012 Nov; 60(5): 429–438.

Pase MP, Scholey AB, Pipingas A, Kras M, Nolidin K, Gibbs A, Wesnes K, Stough C. – Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial. J Psychopharmacol. 2013 May;27(5):451-8.

Ellinger S1, Reusch A, Stehle P, Helfrich HP. Epicatechin ingested via cocoa products reduces blood pressure in humans: a nonlinear regression model with a Bayesian approach. Am J Clin Nutr. 2012 Jun;95(6):1365-77.

Dr. Will Clower neurophysiologist, neuroscientist, nutritionist, Pittsburgh, PA.

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!