Biztos vagyok benne, hogy hallottad már, az vagy, amit megeszel. S abban is biztos vagyok, felfedezted már, hogy a zöldségek-gyümölcsök hasonlítanak egyik-másik szervedre, a sárgarépa keresztmetszete például a szemünk íriszére. Nos, ez talán csak egy véletlen, de a kettő között ott a kapcsolat, méghozzá, hogy javítja a szem vérkeringését és működését. A magas béta-karotin tartalom magával hozza az A-vitamint (retinolt). Annak köszönhetően elkerülhetjük szemünk mellett a bőrünk és a nyálkahártyánk kiszáradását. Mindemellett szép számmal megtalálható benne a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitamin, valamint a kalcium és foszfor is.
Tud még valamit ez a zöldség?
Természetesen; a száj és a fogak tisztításában is kiveszi a részét, de segít megelőzni a stroke-ot, a daganatos megbetegedéseket és szerepe van a szívbetegségek elkerülésében. Ó, és persze jobban fütyülhetsz tőle…
Én személy szerint nyersen is nagyon szeretem ropogtatni, de mégis, mint a többi zöldséget, a répát is a legjobb restre párolni, vagy sütni mondjuk egy wokban. Úgy jobban megtartja magában a vitaminokat és a gyomornak is sokkal könnyebb dolga lesz vele. Ügyelj azonban arra, hogy ne puhítsd túl, mert sokat veszít az említett vitaminokból.
Persze, a salátáid jelleget adó anyaga lehet, és én még a bolognai szószomból sem hagynám ki, de ezeken kívül még számos formájában felhasználhatod.
Ha az extravagáns metódusok kedvelője vagy, ajánlom, próbáld ki tésztahelyettesítőként. Egy különleges konyhai gép segítségével a belenyomott sárgarépát spirálban tekeredő “tésztaként” adja ki magából, amit eztán a serpenyőben vagy grillasztalon félig puhítva egy nagyszerű köretet kaphatsz. Nyugodtan keverheted sárga sárgarépával is, amihez ugyan nehezebb hozzájutni és ízében sem tér el nagyon a megszokottól, de a narancs szín mellett jól fog mutatni.
Dobd fel az ételeidet. Az, hogy egészségesen étkezel, ne jelentse azt, hogy minden jót megvonsz magadtól – mint, ahogyan azt számtalan ember gondolja.
sárgarépa
sárgarépa retinol
Források:
Changes of carotenoids, color, and vitamin A contents during processing of carrot juice – BH Chen, HY Peng, HE Chen – Journal of agricultural and food chemistry – 1995, vol. 43, no7, pp. 1912-1918 (40 ref.)
Serum carotenoids and retinol of human subjects consuming carrot juice – HK Jun, KL Simpson, LE Gerber – Nutrition Research, 1988 – Elsevier
Spinach or carrots can supply significant amounts of vitamin A as assessed by feeding with intrinsically deuterated vegetables – G Tang, J Qin, GG Dolnikowski – 2005 American Society for Clinical Nutrition