Bud Spencer a nagy pofonosztó hírhedt jó étvágyáról, a legtöbb filmjében pedig hagymás babot fogyaszt előszeretettel. A bab, ahogyan a legtöbb hüvelyes, kiváló növényi fehérjeforrás. Szénhidráttartalmával természetesen számolnod kell, de egy férfi diétájába ez még bőven belefér. Íme egy kicsit felturbózott változat a bostoni sült bab.
Hozzávalók:
- 400 gramm bacon, vagy sovány csirkemellsonka
- 1 fej hagyma finomra aprítva
- 3 evőkanál melasz (helyette használhatsz 0 kalóriás juharszirupot is édesítésre)
- 2 teáskanál só
- ¼ teáskanál fekete bors
- 1 evőkanál mustár
- ½ bögre ketchup
- 1 evőkanál worcestershire szósz
- ¼ tk. eritrit
Elkészítése:
Babot előző nap áztasd be, majd következő nap tiszta főzővízben főzd puhára. Vágd fel a hagymát finomra, közben melegítsd elő a sütőt (170°C). Ha megfőtt a bab, akkor vedd szét két részre, és az elsőt fektesd egy hőálló tál aljára. Ezután tegyél rá egy réteg sonkát, majd egy réteg finomra vágott hagymát. Ezt ismételd meg. Ha ezzel megvagy, akkor vegyél elő egy edényt, amiben a szószhoz való alapanyagokat össze tudod karamellizálni. Szószhoz tedd az edénybe a melaszt (szirupot), sót, mustárt, ketchupot, worchestershire szószt és a xilitet, majd forrald fel picit. Öntsd rá az elkészült öntetet a rétegezett bab tetejére egy kis víz hozzáadásával, majd fedd le a hőálló tálat, és süsd 3 óráig. A sütés felénél önts egy kis vizet a babra, hogy ki ne száradjon.
Jó étvágyat és csak óvatosan a pofonosztással!
Bab
Csirkés bab