-+=
Olvasási idő: 3 perc

Sokan irtóznak a lazac, a csirke, a halak és egyéb állatok bőrétől, persze most úgy értem, ha ételként fogyasztjuk – nem pedig divatdiktátorként felvenni és végigslattyogni vele az utcán. 🙂

Mi most a lazacsült bőréről ejtünk szót.

Amikor ne együk meg…

Ami miatt érdemes megfontolni a bőr elfogyasztását, az a származása, illetve hogy milyen körülmények között került az asztalunkra. Mivel ha tenyésztett és esetleg a víz magas nehézfémtartalmú, vagy egyéb anyagokkal mérgezett, az egyértelműen a bőrrel érintkezik leginkább – így a fogyasztó szervezetébe is bekerül. Ezt kerüld!!!

Viszont! Ha friss és jó minőségű a lazac, akkor ne ódzkodj a bőrétől! MERT:

1. A bőr sokkal több ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz koncentráltan.

2. A lazac bőre ízletes!

3. Tele van omega-3 zsírsavakkal is. Mivel a szervezet nem képes az omega-3 zsírsav előállítására, így azt külső forrásból érdemes bevinni. Táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy legalább heti 2-3 alkalommal érdemes zsíros halat fogyasztani a megfelelő zsírsav bevitel gyanánt.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

A lazac rendkívül hideg óceánokban él. Így a bőrében a hőszigetelés és a megfelelő létfenntartás végett sok omega-3 halmozódik fel. Az omega-3 megvédi a szívünket és az érrendszerünket, kiváló hatással van a memóriára, csökkenti a depressziós tüneteket, segít a fogyásban és még a szemet is védi.

4. Kutatások azt találták, hogy a lazac bőrével történő elfogyasztás segíthet a 2-es típusú diabéteszeseken. Az erős antioxidáns hatása miatt a sebek gyorsabban és hatékonyabban gyógyuljanak, illetve gátolja a vörösvértestek összetapadását is.

Diabéteszben szenvedőknek azért üszkösödik el a lába, mivel a vérlemezkék összetapadnak. Ahogy haladunk a végtagok felé, az erek egyre vékonyabbak, a nagy erekben könnyedén elférnek az összetapadt vörösvértestek, viszont a kisebb átmérőjűekben nem, A szerveknek csökken a vérellátása illetve idővel meg is szűnhet, ami a szövet elhalásához vezet.

5. Emellett a sok jó tulajdonság mellett a lazac bőre nagy mennyiségű fehérjetartalommal is bír.

Hogyan érdemes elkészíteni, hogy finom is legyen?

Amikor a lazacot főzzük, füstöljük a bőre nyirkos és gumis hatású lehet. Ami valljuk be nem egy gasztronómiai élmény látszatát kelti. Azonban, ha grillezed vagy serpenyőben sütöd, a bőre finom roppanós lesz. A lazac sütésénél nagyon jó ötlet azért is a bőr meghagyása, mivel megóvja a húst a kiszáradástól és a leégéstől. Emellett még tálalásnál is nagyon szép ábrázatot kölcsönöz.

Hogyan érdemes sütni?

A sütést mindenképp közepes lángon érdemes végezni, mivel a túl magas hőfok hatására a fehérjéi kicsapódnak és akkor lesz olyan fehér színű kiválás a húson. Ami se nem finom, se nem szép.

Azt gondolom már tudjátok, hogy sütni csak zsíron szabad, mivel a növényi olajok a magas hő hatására károsodnak. Így a csodálatos olajokból – akár olíva olajból, ami kiváló – csinálunk egy nagyon rossz minőségű és eloxidálódott olajat, ami már felettébb káros. Szóval sütni ghí vajon, kókuszolajon vagy valamilyen állati zsiradékon érdemes, mint a mangalica vagy akár a kacsazsír.

> Peak-tipp! Ha diétázol, akkor pedig javasoljuk, hogy a kalóriamentes Shoprite olajsprayt részesítsd előnyben, Tökéletes húsok, halak, grillsajtok, zöldségek, krumpli készítéséhez, ropogóssá tételéhez! Nincs mellékíze, enyhe vaj ízű, így kifejezetten ízletes!

Most már csak annyi a dolgod, hogy elmész a közeli halashoz és beszerzed a kiváló minőségű szép vörös húsú lazacot.

A halaknál nagyon fontos, hogy minél frissebben kerüljön az asztalodra, mivel a halak nagyon gyorsan bomlásnak indulnak – így nem ajánlottak hisztamin allergiában/érzékenységben.

Egy szuper lazac recept ITT!

lazac sütése

bőrös lazac sütése

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!

Referenciák:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5192457/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4094407/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4094407/