Miért egészséges a zabpehely? Mindenki hallott már a zabpehelyről, tudjuk, hogy mennyire egészséges, sokféle diétás étel alapanyagaként szolgálhat. Nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, jelentős a magas rosttartalma is. A zabot és a zabpelyhet gyakran a legegészségesebb reggeli lehetőségek egyikeként dicsérik. A zabot évezredek óta fogyasztják. Amellett, hogy fontos tápanyagokat biztosított a növekvő népesség számára, történelmileg fontos szerepet játszott az állatállomány takarmányozásában is.
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a vadzab évszázadokkal ezelőtt a Közel-Kelet Termékeny Félholdjában termett, bár az emberek csak a bronzkorban, Európában nem háziasították ezeket a gabonaféléket. Sok éven át a zabfüvet egészségügyi célokra is használták, és ma már számos szuperzöld porban is megjelenik. Szóval mennyi tápanyagot tartalmaz a zab? Meglepődsz majd, ha megtudod, hogy a zab nagyszerű rosttartalmú élelmiszer és növényi alapú fehérje, ráadásul számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ennek eredményeként a zab előnyei kiterjednek a koleszterinszint csökkentésére, a székrekedés enyhítésére, a potenciális fogyás elősegítésére és sok másra.
A zab – amely az Avena sativa tudományos nevű növényből származik – egy gyakori teljes kiőrlésű gabonaféle, amelyet a magjaiért termesztenek. A BeyondCeliac.org szerint a zab technikailag gluténmentes gabona, mivel nem búza-, árpa- vagy rozsfajta. De míg maga a zab nem tartalmaz glutént, sok esetben ugyanazon a földterületen és vetésforgóban termesztik gluténtartalmú gabonákkal (búza, árpa és rozs). A gluténszemek megteremhetnek a zabtermésben, ha azokat az előző évben elvetették a földön, ebben az esetben a zab gluténnel szennyeződik.
Miért is jó, ha napi szinten beiktatod az étrendedbe? Íme pár indok RÖVIDEN – tudományosan pedig a videók alatt!
1. Sok kutatás kimutatta, hogy a zabpehely fogyasztása csökkenteni képes a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Már napi 40-50 g zabpehely csökkenteni képes a koleszterinszintet. A benne lévő oldható rostok csökkentik az LDL (“rossz”) koleszterin szintjét, azonban a HDL (“jó”) koleszterin szintjét nem csökkentik.
2. A benne található rostok nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, így lassítják az emésztést, hosszan tartó teltségérzetet okoznak, amivel segítik a testtömeged kordában tartását.
3. Egyszerűen hozzáférhető, legtöbb szupermarket és biobolt kínálatában megtalálható, az ára is nagyon jó, napi szintű fogyasztásra is alkalmas, emellett költségkímélő megoldás.
4. A benne található rostok, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.
5. Az ízesített verziókat leszámítva, teljesen természetes alapanyag, 100%-ban csak zabpelyhet tartalmaz, semmi hozzáadott színezék, vagy mesterséges tartósítószer, ami nem egy utolsó szempont.
6. Kutatások szerint, akik zabpelyhet fogyasztanak, csökkenthetik a magas vérnyomásukat (megfelelő étrend és edzés mellett). Valószínűleg ez az oldható rosttartalma miatt van így, a zab sokkal több ilyen rostot tartalmaz, mint a búza, kukorica vagy a rizsfélék.
7. Egy nagyon fontos szempont, ami a fogyasztása mellett szól; az íze is kiváló, zabpelyhes fehérjeturmix, zabkása és több sütemény alapanyagául szolgálhat.
8. Nagy mennyiségű B1, B2, B3, B6 és K-vitamint is tartalmaz. Kiváló forrása az E-vitaminnak, emellett gazdag cink, vas, szelén, magnézium ,kalcium, réz és mangánforrás.
Keverd hozzá a reggeli fehérjeturmixodhoz, így tökéletesen megfelel egy kiadós reggelinek, jól fog indulni a napod, feltöltődsz energiával és még az egészséged is meghálálja.
Na nézzük a Zabkeksz recepteket a Peaktől, melyhez videós receptet is készült! Figyelem, az ÉTELEK kalória tartalma helyett, a Glikémiás indexükre és a Tápanyag sűrűségükre fókuszálj, a hosszan tartó diéták kivitelézésében!
1. A zab kiváló tápértéket kínál!
A zab tele van tápanyagokkal, például rostokkal, ásványi anyagokkal, bizonyos vitaminokkal, ugyanakkor nagyon alacsony a cukortartalma, és viszonylag alacsony a zsír- és kalóriatartalma. A gluténmentes zabpehely rendszeres fogyasztása jó módja a mangán, szelén, réz, foszfor, cink, magnézium és vas, valamint néhány B-vitamin bevitelének. Egy adag zabpehely a napi ajánlott bevitel 64 százalékát tartalmazza a mangánból. A mangán fontos az egészséges csontszerkezet fenntartásához, mivel szerepet játszik a csontok építéséhez szükséges esszenciális enzimek létrehozásában. Támogatja az anyagcserét, az energiaszintet, az agyat és a hormonális egyensúlyt is.
Egy adag a napi ajánlott bevitel 21 százalékát a szelénből és a napi ajánlott bevitel 18 százalékát a rezet is tartalmazza. A kutatások azt mutatják, hogy a magas szeléntartalmú ételek fogyasztása támogathatja a méregtelenítést és a májműködést, valamint a hormonális és a pajzsmirigy egészségét. A réz fontos számos enzim és fehérje működéséhez, amelyek részt vesznek az energia-anyagcserében, a DNS-szintézisben és a légzésben.
Mint minden teljes kiőrlésű gabona, a zabpehely is tartalmaz néhány egészséges zsírsavat, mivel a gabona teljes csírája, endospermiumja és korpája érintetlen marad. Itt nemcsak a tápanyagok tárolódnak, hanem kis mennyiségű esszenciális zsír is.
2. Segít csökkenteni a koleszterinszintet!
A zabpehely oldható rostot, különösen béta-glükánokat tartalmaz, amelyek hetente többször vagy többször fogyasztva természetes módon csökkenthetik a koleszterinszintet.
A béta-glükán egy oldható élelmi rost, amely a zab endospermium sejtfalában található, és koleszterinszint-csökkentő, inzulinszabályozó tulajdonságairól ismert. Valójában, mivel több oldható rostot tartalmaz, mint sok más gabonaféle, a zab az egyik leginkább ajánlott gabonaféle az LDL („rossz”) koleszterin, az összkoleszterinszint és a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. Ezért tartja az Amerikai Szívgyógyászati Társaság a zabpelyhet szívbarát ételnek.
A magas rosttartalmú étrend (akár napi három gramm oldható rost teljes kiőrlésű gabonából) csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik teljes kiőrlésű gabonákat, például zabot fogyasztanak, és sok rostot fogyasztanak teljes kiőrlésű élelmiszerekből, nagyobb valószínűséggel tartják fenn jobb szív- és érrendszeri egészségüket, az egészségesebb testsúly mellett.
Ennek egyik oka az, hogy nemcsak rostot tartalmaznak, hanem fontos, szívbarát nyomelemeket és fenolos vegyületeket is, amelyek az alacsonyabb gyulladási szinttel, a csökkent magas vérnyomással és a betegségek megelőzésével hozhatók összefüggésbe. Az ezekből a gabonafélékből származó rost megduzzad az emésztőrendszerben, felszívja a vizet, és magával viszi a salakanyagokat és a felesleges koleszterinrészecskéket.
3. Segít a normál vércukorszint elősegítésében.
A zabpehely alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, különösen a dúsított vagy finomított szénhidrátokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy megelőzhetik a vércukorszint és az energiaszint ingadozását, amint azt mind emberi, mind állatkísérletek kimutatták.
A zabpehely lassan felszívódó szénhidrátokat biztosít, amelyek kordában tartják a vércukorszintet és támogatják a fenntartható energiát. A teljes kiőrlésű gabonák javíthatják az inzulinérzékenységet is. Ez az egyik oka annak, hogy összefüggésben állnak a cukorbetegség és más krónikus betegségek alacsonyabb előfordulásával.
Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy egy kétnapos „zabpehely-intervenció” a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél a szükséges napi inzulinadagok jelentős csökkenéséhez vezetett, miközben megfelelő anyagcsere-kontrollt tartott fenn a csak cukorbetegséghez igazított étrendhez képest.
4. Rosttartalma magas!
A teljes kiőrlésű gabonák több hasat töltő rostot, valamint több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a feldolgozott és finomított gabonafélék vagy szénhidrátok.
A zab a legkiválóbb rosttartalmú élelmiszerek közé tartozik, körülbelül 55 százalékban oldható rostot és 45 százalékban oldhatatlan rostot tartalmaz. Az oldható rost a külső héjban, az úgynevezett korpában található. Amint fentebb említettük, a zab rengeteg béta-glükánnak nevezett oldható rostot tartalmaz. Ez a rost vízben oldódik, és gélszerű oldatot képez az emésztőrendszerben.
Az oldható rost vonzza a vizet, gélszerű állagot hozva létre az emésztőrendszerben, ami segít lelassítani az emésztést, és teltségérzetet biztosít az étkezések között és „rendszeresen”. Emellett elősegíti a szív és az anyagcsere egészségét.
Az oldhatatlan rost segít megelőzni a székrekedést, megtisztítja a gyomor-bél traktust, sőt, még a súlyos problémák, például a vastagbélrák ellen is védelmet nyújt.
5. Javítja az emésztést és enyhíti a székrekedést
A székrekedés minden korosztályt érint, beleértve a menopauza közeledtével érkező nőket és különösen a 60 év feletti felnőtteket.
A rost segíthet a rendszeres székletürítés fenntartásában. Mivel nem tudjuk megemészteni a teljes értékű élelmiszerekből származó rostokat, azok végigsöpörnek az emésztőrendszerünkön, és magukkal húzza a méreganyagokat és a salakanyagokat.
A zabkorpa, a gabona magas rosttartalmú külső rétege, tanulmányokban kimutatta, hogy segít enyhíteni a székrekedést. A zabkorpa segít a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknek a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésében és az emésztés javításában.
Összességében számos tanulmány kimutatta, hogy a rostban gazdag étrend javíthatja a bél- és vastagbél egészségét, enyhítheti a székrekedést, és mérsékelheti az irritábilis bél szindrómával kapcsolatos tüneteket. A zabszemek fogyasztásának maximális előnyeinek kihasználása érdekében ügyeljen arra is, hogy növelje a vízbevitelét, hogy a rostok a lehető legjobban elvégezhessék a munkájukat.
6. Segít fenntartani az egészséges testsúlyt.
A rost több mint egy szabályozó. A magas rosttartalmú ételek nagy mennyiségű helyet foglalnak el a gyomorban, miközben felszívják a vizet. Így segítenek abban, hogy jóllakottnak érezd magad, annak ellenére, hogy alacsony a kalóriatartalmad. A zabpehely segíthet a fogyásban a magas rosttartalma miatt, amely teltségérzetet, elégedettséget és kisebb valószínűséggel sóvárgást okoz. Valójában a zabban található béta-glükán elősegítheti egy peptid YY (PYY) nevű bélhormon felszabadulását az evésre adott válaszként; ez a hormon segít növelni a jóllakottság érzését.
Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a zabpehely rövid és hosszú távú fogyasztása jelentős hatással van a hiperglikémia szabályozására, a vérzsírszint csökkentésére és a fogyásra.
Érdekes azonban megjegyezni, hogy ha rendszeresen eszel zabpelyhet reggelire, mindenképpen adj hozzá fehérjét és zsírt, hogy hosszabb ideig jóllakott maradj. Bár a zabpehely sűrűnek és laktatónak tűnhet, önmagában valószínűleg nem tart annyira jóllakottnak, mint egy magasabb fehérjetartalmú reggeli.
7. Növeli az immunitást
A béta-glükánok, a zabban és más védő élelmiszerekben, például a gombákban természetesen előforduló poliszacharidok, amelyekről ismert, hogy fokozzák az immunfunkciót a bakteriális fertőzések leküzdésével és a gyulladások csökkentésével. Ezt bizonyos immunválaszok aktiválásával teszik, különösen a makrofágoknak nevezett fehérvérsejtekkel, amelyek a gombák, baktériumok és toxinok ellen küzdenek.
Valójában a béta-glükánokban gazdag ételek fogyasztása még a rákos sejtek természetes leküzdésének képességével is összefüggésbe hozható. A béta-glükánokról kimutatták, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, és potenciálisan segíthetnek csökkenteni a rákos daganatok növekedését.
8. Javítja a bőr egészségét
A kolloid zabpehely a zab finomra őrölt formája, amelyet a bőr egészségének javítására használnak. Helyileg alkalmazható védő, nyugtató hidratáló, tisztító és viszketéscsillapítóként. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt jól működik a bőr egészsége érdekében.
A kolloid zabpehely ma már mindenféle testápolási termékben megtalálható, a szappanoktól és samponoktól kezdve a borotvagélekig és testápolókig. Ezenkívül tudományosan kimutatták, hogy javít mindenféle gyakori bőrproblémán, beleértve az ekcémát, a pikkelysömört, a leégést, a rovarcsípéseket, a csalánkiütéseket és a kiütéseket.
Zabfajták – Összezavarodtál a boltokban kapható különféle zabfajták miatt?
Bármilyen fajtát is vásárolsz, minden típus zabkásaként indul. Ezután különböző módon dolgozzák fel, ami változatos textúrákat, felhasználási módokat és az emésztésre gyakorolt hatásokat eredményez. A különböző típusok nagyjából azonos tápanyag-lebontással és egészségügyi előnyökkel rendelkeznek, bár a „gyors zab” gyorsabban szívódik fel a szervezetben, és gyorsabban emelheti meg a vércukorszintet, mint a hengerelt vagy acélvágású zab. Ideális esetben acélvágású vagy hengerelt zabpelyhet vásároljon.
Bár ezek főzése valamivel tovább tart, sokoldalúbbak sütéshez és receptekhez, mivel kevésbé feldolgozottak és megtartják az állagukat.
Íme a különböző zabfajták lebontása:
Steel cut oats: – Amikor az egész zabkását darabokra vágják. Rágós, diós ízűek, és ír vagy skót zabnak is nevezik. Kevésbé befolyásolják a vércukorszintet, mint a feldolgozott zab. Ugyanez a szabály vonatkozik a steel cut zabra is, mint a hagyományos zabra. Gluténmentesnek kell lennie, de ha érzékenységed van rá, mindenképpen minősített gluténmentes zabot vásárolj.
Zabpehely – Amikor a zabpelyhet párolják, hogy megpuhuljon, majd hengerek között préselik és szárítják. Általában gyorsabban fő meg, mint a zabpehely, mert gyorsan felszívja a vizet, de még mindig alacsony a glikémiás indexe.
Régimódi zab – Ugyanaz, mint a zabpehely, de más nevet kap.
Instant vagy gyors – Amikor a zabpelyhet vékonyabbra préselik, mint a zabpehely, és hosszabb ideig gőzölik, hogy gyorsabban főjön meg. Apró darabokra vágják, ami néha porszerűvé teszi őket. Ezek azok a fajták, amelyek általában előre ízesítettek és cukrosak, ezért ellenőrizze, hogy natúrak-e.
Zabliszt – Amikor a zabot párolják, hengerelik, préselik és nagyon finomra vágják, hogy egyenletes zablisztet kapjanak.
Zabkorpa – A zabkorpa a magok külső héjából áll. Nagyon magas a rosttartalma, és általában kis mennyiségben fogyasztják.
10 rövid alapelv, KEZDŐ diétázóknak:
#1 alapelv: nem minden szénhidrát “rossz”, de….
A legtöbb ésszerű és jól működő diéta arról szól, hogy a szénhidrátokat kiveszed az étrendedből. Egyszerű a képlet, a cukor és liszt felejtős, zöldségek, gyümölcsök, magvak mehetnek.
A nagy nehézséget mindig a kenyér, süti, tészta kihagyása jelenti, mert ezeket szeretjük. Ma már jó dolgunk van, mert sok helyettesítő étel elérhető. A burgonya, édesburgonya és más gyökerek tök finomak és semmilyen emésztési problémát nem okoznak. A zabpehely, zabkása pedig néha úgy érzem túl finom, hogy igaz legyen, és ehetjük. Ilyen a Peak palacsinta is.
#2 alapelv: honnan vedd a fehérjebeviteled?
Most nem a fehérjeporokról fogok írni, hanem az ÉTELEKRŐL. A hal, sovány húsok, tojás, néha a tofu az alapok. Ami nem értékelhető étel, a virsli, szalámik, feldolgozott húsok. Eddig jussunk el: a sertéshúst én nem ajánlom.
#3 alapelv: Omega nélkül a tested szenved.
Az EPA és DHA nélkülözhetetlen az emberi élethez. Ez tény, megmásíthatatlan. Az állati eredetű omega 3 mindig sokkal hatékonyabb, mint a növényi eredetűek. A halak, dió, chia, lenmag sok omega 3-at tartalmaz. Még ma sem eszünk ezekből az ételekből túl sokat, és emiatt jöttek létre a halolaj kiegészítők. Móni lassan 17 éve használja a Peak Epa-t, így talán ennél hosszabb kísérlet nem is létezik.
#4 alapelv: ügyelj a rejtett felesleges kalóriákra. A zabpehely sem lesz egészséges, ha nyakon öntöd cukros szószokkal!
Már csak azért is, mert ebből alakul ki az elhízás. A ketchup-ben cukor van, a majonézben gyulladást okozó olajok. A szószokról szóló írást feltettük már a Peakshopra.
#5 alapelv: a cukrot úgy ahogy van, el kell felejteni.
A cukor nem csak hizlal minket, hanem van már rá kutatás is, hogy szó szerint mérgező. Ha egész nap cukorkákat eszel, megy mellé a cukros üdítő, és a pizza, akkor ennek előbb utóbb cukorbetegség, inzulinrezisztencia, szívbetegségek lesznek a következményei. Könnyen lehet ma már helyettesíteni. Az eritritet nagyon szeretik az emberek.
#6. alapelv: Emeld a fehérjefogyasztásod, és a zsírbeviteled.
Fent ugye említettem, hogy a kukorica, szója, búza az ételeink 67%-t teszik ki. Ha mától csak egyetlen 1 dolgot változtatsz meg, mondjuk 2 fehérjeturmixot megiszol naponta, akkor ennek eltelítő hatása miatt, máris csökkenni fog a szénhidrátbeviteled, és a 67%-os arány, leesik 40-50%-ra.
Ha még egy dolgot megváltoztatsz, és egy könnyű diéta esetén, napi 2-szer finom magvajakat kanalazol, vagy egyszerűen a Wheytella csokis mogyoróvajat, akkor ennek további étvágycsökkentő hatása miatt, 20-30%-ra csökkented a napi szénhidrátbeviteled. Ilyen egyszerű, és máris egy sokkal fenntarthatóbb úton jársz.
A lényeg amit meg kell látnod az, hogy a szénhidrátokat fehérjékre és zsírokra cseréld le. Természetesen nem azt jelenti, hogy nullázd le. A reggeli zabpehely zabkása formában belefér, vagy edzés után visszatöltésnek. De az ételeid jó része ne szénhidrátdús legyen!
#7 alapelv: Van, aki még kidobja a tojássárgáját?
Remélem nincs. Még nem felejtettük el a zsír ellenes propagandát, amely arra tanított minket, hogy csökkentsük a zsírfogyasztásunkat. A tojás koleszterinre gyakorolt hatásáról rengeteg hiányos információ keringett. Aztán kiderült, hogy többféle koleszterin létezik a testünkben. A tojás a HDL koleszterin szintjét emeli, amit jónak címkéznek a kutatók. Nem árt az egészségünknek, sőt…. Férfiaknak, napi 4 egész tojás szinte mindenféle diétába beleillik.
#8 alapelv: A D vitamin irányítja az immunrendszered, hormonrendszered és fiatalon tart.
Figyeljünk a D vitamin szintünkre. Az egyik legfontosabb vitamin, és amiben ő jó az az, hogy az immunrendszered és a hormon háztartásod tartja rendben. A statisztikák szerint, az emberek 90%-a D vitamin hiányos. Az legyen a célod, hogy aD vitamin szinted 50-70 ng/ml érték között legyen. (létezik ehhez vérteszt)
Menj ki délben a napra, lépj ki az irodából, mert a városi ember problémája ebből jön: kocsiból irodába, irodából edzőterembe, edzőteremből haza.
Ebben nincs napfény.
zab diétához
#9. Nagyon fontos – a bélflórád teljesen elhanyagoltad!
Nyomni kell a probiotikumokat. Ennél jobbat nem tudok javasolni, és visszanéztem, kb. 15 levelem szólt már a bélrendszer baktériumflórájáról.
Vegyük elő, mert a bélrendszered amortizációjából alakul ki az összes autoimmun betegség, a pajzsmirigy problémák, az IR, a memória és tanulási gyengeségek, azaz ha a belek nem tudnak jól szűrni, az egész tested megmérgezed az ételeiddel.
#10 alapelv: Legyünk hálásak hogy mindenünk megvan, és tiszteld a tested!
Amint írtam fentebb, nincs olyan hogy tiltott étel. Étel van, és bármit ehetsz. A lényeg az, hogy ezt módjával tedd, ha mégis szükséged van arra a rózsaszín fánkra. LÉGY JELEN, amikor eszel. Élvezd az ízeket, tudd hogy éppen eszel, és ne öntudatlanul rakosgasd a szádba az ételt a tévé előtt.
Tarts be ezt a pár szabályt, és figyelj az arányokra! Magas fehérje, zsír és moderált szénhidrát bevitel – amire az egyik legszuperebb forrás a zabpehely. Fogyaszd a zadppelyhet egészséges sütikhez, kásaként vagy akár liszt formájában bármihez, amibe lisztet tennél!
Tehát hogyan együk tele magunkat zabpehellyel?
- Nyersen fogyasztva, tehát pár perc áztatás után akár gyümölccsel, túróval, fehérje porral keverve
- Főzve/sütve is kiváló például tejben megfőzve, almával és banánnal
- Süteményekhez, palacsintákhoz liszt helyett
- Panírként vagy fasírtban zsemle helyett
- sőt, akár kenyér alapja is lehet…..
A Mr. Olympia 2. helyezett, és Arnold Classic győztes Mike Sommerfeld tippjei, Neked is elérhetőek!
Kérd el INGYEN a tudásanyagot!
Referenciák:
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1580/PR31-05.1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17373175/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17895634/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5037534/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5413815/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30157531/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7840078/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11978262/
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/types-of-whole-grains
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24470093/


Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Miért annyira egészséges a zab és a zabpehely? Plusz az videós zabkeksz receptek ITT!" című cikkhezvérhigítot szedek /symkumárt/ a zabpehelyböl mennyit lehet enni naponta?
köszönöm
Napi fogyasztása bátran beilleszthető az étrendbe, vérsűrűségre kiható hatása nem ismert a zabpehelynek, ami miatt indokolt lenne kizárni a táplálkozásból.
Mivel K-vitamint tartalmaz így nagy mennyiségben kicsit befolyásolja a vérhígító hatását.Ez attól is függ, hogy mellette milyen ételeket fogyaszt még.
(Én is vérhígítót szedek,ez tapasztalat.)
Most olvastam ezt a cikket és örültem, hogy ilyen jókat hallhatok a zabpehelyről. Már csak azért is, mert kb. 7 éve eszem napi rendszerességgel, 50-60 gramm körül. Én vagy joghurttal keverem, vagy 70%-os étcsokoládéval, forróvízzel leöntve. Mindkét esetben a zabpehely mennyisége dominál, nem folyós állagú. Nagyon finom! 🙂
Jujj de jó, megnyugodhatok. Munkahelyen 2-300 g kékzacskós zabbal (némi cukorral és hideg tejjel) kezdem mindig a napom, és csak azt hallom vissza a kollégáktól, hogy tönkre teszem magam, be fogok tőle rákosodni, lenullázódik az immunrendszerem stb. De ha az írás igaz, akkor megnyugodhatok, ez egészséges. Én inkább az olcsósága miatt fogyasztom, mert tejjel cukorral együtt a reggelim kijön 150 Ft-ból, amivel jó vagyok akár délután ötig is. Akkor megeszem a másik felét a zacsinak, megint kb 150 Ft, és azzal kajaügyileg le van tudva a napom (jó néha több zabot eszek mint egy 500 grammos zacsi, de a napi kajapénzem nem megy 400 Ft fölé.)
Ha annyi vitamin van benne, jó lenne ha leírnátok a pontos 100gra vetitett értéküket, mert azt nem találom.
Azért ez sem egészséges, attól mert valami alapvetően az, nagy mértékben valószínűleg nem mint minden más dolog. Semmit sem lehet túlzásba vinni