-+=
Olvasási idő: 3 perc

Abban biztos vagyok, hogy főleg a nyári hónapokban amikor egyre kevesebb ruha van az embereken, illetve mennek strandolni, egyre jobban előkerül az, hogy jól akarnak kinézni. Ahhoz hogy valaki jól nézzen ki – a testét befolyásolnia kell. Ahhoz hogy valamit befolyásoljunk pedig ismernünk kell annak a működését.

Ebben a cikkemben a hormonrendszerre fogok kitérni, méghozzá azért, mert a hormonok azok az információhordozó molekulák, amelyek a testünk formáját képesek megváltoztatni.

Az inzulin a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt hormon. A glukagonnal együtt szabályozza a vércukorszintet. A glukagon emeli a vércukorszintet az inzulin pedig csökkenti. Az inzulin lehetővé teszi a sejtek számára, hogy a vérből felvegyék a cukrot. Úgy érdemes elképzelni hogy vannak a sejtek, ezeken kis ajtók és az inzulin a kulcs, az inzulin kinyitja az ajtót és ezáltal a kamrába beáramolhat a cukor, vagyis a sejtekbe.

Az inzulin összefüggésbe hozható a szervezet zsír tárolásával is. Méghozzá azért, mert ha valaki többet eszik a kelleténél például olyan ételeket amelyek emelik az inzulinszintet, kiemelkedően, akkor beindul a zsírraktározás. Továbbá a magas inzulinszint hatására a zsírégetés is gátolttá válik.

Amikor valaki megkíván egy finom pizzát – és azt a hagyományos alapanyagokból készítik: megeszi, majd a finomított fehér liszt nagyon gyorsan szőlőcukorrá bomlik, amit a belek felszívnak és egyből kerül is a véráramba. Itt hirtelen kiugró cukorszint jelenik meg, ezt kompenzálandó a hasnyálmirigy extra mennyiségű inzulint választ el, hogy a vércukrot csökkentse.

Ám ilyenkor azon felül, hogy a sok cukor a sejtekbe áramlik, gátlódik a zsírégetés, annyi inzulin kerül a vérbe, hogy a vércukor leesik. Ilyenkor jön az alacsony cukorszint – a hipoglikémia, a remegés, éhségroham, esetleg hideg verejtékezés is. A magas vércukorszint számos egészségügyi problémához vezet, mint az elhízás, cukorbetegség.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Illetve a magas vércukorszint az élőlények élettartamát is jelentősen csökkenti. (A másik, ami még erősen csökkenti az élettartamot az a többszörösen telített zsírsavak fogyasztása – méghozzá azért, mert a telítetlen kötések könnyen reakcióba lépnek más molekulákkal. Ezek módosulnak és gyakran olyan anyag keletkezik belőlük ami a sejt számára káros. Egyszóval érdemes kerülni ezeket!)

Hogyha valaki sokszor eljátssza a fent leírt folyamatot, hogy sok finomított szénhidrátforrást (liszt, cukor) fogyaszt akkor a szervezet inzulinrezisztenssé válik.

A folyamatos magas inzulinszint pedig elhízással, gyengeséggel, a bőr öregedésével és egyéb kellemetlen hatásokkal jár, az éhségrohamokról nem is beszélve. Aki diétázik fontos hogy elkerülje az éhségrohamokat, mivel az lehetetlenné teszi a haladást és elvonja a figyelmet a fontosabb dolgokról.

Pár tipp ahhoz, hogyan normalizáld az inzulinszinted:

  • A finomított szénhidrátok mellett a fruktóz, és bizonyos mesterséges édesítők is növelik a vércukorszintet.
  • Fogyassz a szénhidrátok mellé egy kis zsírt, fehérjét és zöldségeket, amelyek lassítják a felszívódást.
  • A fehérje ideiglenesen emeli a vércukorszintet (csak magában fogyasztva, teljes étkezésként optimalizálja), viszont hosszú távon pedig normalizálja az inzulin termelését és segít a fogyásban.
  • Fogyassz omega-3 zsírsavakat, amelyek a hideg vízi halakban és tengeri herkentyűkben megtalálhatók.
  • Végezz rendszeres testmozgást, ez edzettségi szinttől függően a sétától elkezdve a futáson át, a súlyzós edzésig bármi lehet.
  • Fogyassz elegendő magnéziumot! A magnézium javítja az inzulinérzékenységet, így támogatja az álomalakod elérését.

Az éhség hormonja a ghrelin, ha a gyomrod üres akkor felszabadítja ezt a hormont, amely azt az üzenetet küld a hipotalamusznak, hogy enni kell. A ghrelin szintje optimális esetben étkezés előtt magasabb, majd étkezés után alacsony.

Valamilyen okból kifolyólag a túlsúlyos emberek ghrelinszintje alacsonyabb mint az átlagembereké, akik normál testalkattal rendelkeznek – valószínűleg azért, mert a szervezet érzékeli, hogy több a zsír a kelleténél, a leptin is magas azokban akik elhízottak, viszont a nem megfelelő ételek fogyasztása meggátolja a szervezetet a fogyásban.

Tanulmányok azt mutatták, hogy miután az elhízott emberek esznek, a ghrelin szintjük csak kis mértékben csökken. Emiatt a hipothalamusz nem kap olyan erős jelet, hogy érdemes abbahagyni az evést, így gyakran túlevéshez vezet. A túlevés azzal is összefüggésbe hozható hogy a ma embere nem eszik, hanem zabál, minél gyorsabban minél többet, így nem hagy időt arra, hogy kialakuljon a jóllakottság érzése.

Pár tipp az optimális ghrelinszint kialakításához: 

  • Kerüld a cukrokat, és minden cukortartalmú ételt a finomított szénhidrátokkal egyetemben
  • Az étkezéseid alkalmával légy nyugodt egyél lassan és rágd meg jó az ételt
  • Komplex étkezések legyenek: szóval tartalmazzanak zsírt, fehérjét és szénhidrátokat egyaránt
  • Az optimális fehérjebevitel csökkenti a ghrelinszintet, ha nem eszel elég fehérjét, folyamatosan éhes maradsz!

Kellemes olvasást!

Ha tetszett kérlek oszd meg ismerőseiddel is a cikket.

Több okosság a hormonokról ITT!

hormonok szerepe

hormonok szerepe a testsúly szabályozásban

Vágj bele a futásba és éld át akár életed ELSŐ MARATONJÁT! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19820013
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15181085
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11289032
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24940305
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16166564
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3151025/