-+=
Olvasási idő: 3 perc

A legtöbb szénhidrát az ételeinkben a keményítő – a keményítők hosszú glükózmolekulák összekapcsolódásával jönnek létre. Viszont biztosan hallottál már arról, hogy vannak olyan keményítők, amelyek nem emésztődnek meg bennünk. Néha az emésztőrendszerünkön áthalad emésztetlenül.

Ezt a típusú keményítőt nevezzük rezisztens keményítőnek. A rezisztens keményítők bevitele számos egészségügyi előnnyel jár, például javítja az inzulinérzékenységet, normalizálja a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat és javítja az emésztést.

Milyen fajtái vannak a rezisztens keményítőnek?

I. típusú: A gabonákban magokban és hüvelyesekben találhatóak

II. típusú: A nyers ételekben található – például zöld banán és a nyers burgonya

III. típusú: A sokak által ismert hűtött rizsben ez található. Ez akkor keletkezik, ha a krumplit/rizst megfőzzük, majd lehűtjük. Ez a főzés és hűtés átalakítja a keményítőt rezisztens keményítővé, így egyszerűen mondva otthon tudunk gyártani magunknak.

IV. típusú: Ezek a mesterségesen előállított rezisztens keményítők

Egy banán érése során is ahogy sárgul a rezisztens keményítő átalakul a “sima” keményítővé.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

A rezisztens keményítő úgy működik az emésztőrendszerben, mint egy oldható, fermentálható rost.

A fermentálható rostokat a bélbaktériumjaink oxigénmentes környezetben képesek lebontani ecetsavra, propionsavra és vajsavra, amit a bélrendszerünk előszeretettel hasznosít is – illetve a számunkra hasznos bélbaktériumokat is táplálja. Azért fontos megemlíteni, hogy táplálja a bélbaktériumokat, mivel az emberi szervezetben 10 szer több baktérium van, mint ahány emberi sejt.

Ez azért jöhet így létre mivel a baktériumok sokkal kisebb méretűek, mint egy emberi sejt, így ők kisebb helyen elférnek.

Az előbb említett butirát, vagy másik nevén vajsav – az egyik legfontosabb következménye a rezisztens keményítő emésztésének. Mivel a bél sejtjei felhasználják “üzemanyagként”. Így a bél egészségét elősegíti, mert az ott lévő baktériumokat illetve a bélfalat is egyaránt táplálja. Rezisztens keményítőt is lehet kettő az egyben reklámmal ismertetni, kiérdemelte az idők folyamán.

A rezisztens keményítő optimalizálja a bél pH értékék, csökkenti a gyulladást ezáltal a rák kialakulását is képes csökkenteni. Fekélyes vastagbélgyulladás, Chron betegség, székrekedés, diverticulitis és hasmenés fennállása esetén is javasolt a használata.

Milyen további előnyei vannak még?

  • Javítja a sejtek inzulin érzékenységét – vagyis a sejteknek az inzulinra való reagálási képességét
  • Hatékonyan optimalizálja a vércukorszintet
  • Ha valaki a reggelinél fogyaszt rezisztens keményítőt, akkor az még az ebédkor is optimalizálja a vércukorszintet – egyszóval nem csak akkor hatásos amikor éppen megettük, hanem még néhány órával utána is, viszont érdemes napi szinten fogyasztani
  • Egyes kutatások 33-50%-os javulási tendenciát mutattak az inzulinérzékenységben, ezt napi 15-30 g rezisztens keményítővel érték el.
  • Az inzulin és egyéb hormonok hatását azért érdemes kihangsúlyozni, mivel  számos rendellenességgel összefüggésbe hozható. Ilyenek a metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás és egyéb szív-érrendszeri megbetegedések.
  • Kevesebb kalóriát tartalmaz az étel, amely több rezisztens keményítővel van felturbózva
  • A rezisztens keményítőben grammonként 2 Kcal van a sima keményítőben pedig 4 gramm. A rezisztens keményítőt tartalmazó ételek tovább tartják fenn a teltségérzetet, ezáltal diétában és életmódváltásban is sikerrel alkalmazható.

Hogyan vihetsz be elegendő rezisztens keményítőt?

Például a főtt majd lehűtött burgonya, illetve rizs – megjegyzem valószínűleg a sushi is ezért olyan tápláló, mivel abban is hűtött ecetes rizs van. Továbbá a zöld banán, nyers gluténmentes zab is tartalmaz rezisztens keményítőt.

Gondolom észrevetted, hogy a magasabb szénhidráttartalmú ételekben fordul elő, ha viszont nem eszel éppen ennyi szénhidrátot, amiből érdemes mennyiséget lehet bevinni, akkor megpróbálhatod a burgonyakeményítőt. Egy evőkanálnyi burgonyakeményítő kb. 8 gramm rezisztens keményítőt tartalmaz. Emellett még az ára is teljesen optimális.

Úgy tűnik naponta maximum 50-60 g rezisztens keményítőt használ fel a szervezet, mint másban is itt is érdemes megtartani a harmóniát, nem pedig a minél több annál jobb elvet alkalmazni 🙂

Az eredményekhez lehetséges hogy 2-4 hét is kell, hogy már érezhető hatásuk legyen, ez nem versenyfutás. Illetve a helytelen étkezés sem 2-4 hétig tart általában az embereknél hanem évtizedekig, míg rájönnek tényleg, hogy mi a megfelelő táplálék nekik.

> Peak-tipp! Tudod még mi lenne a gyomrod legjobb barátja? A GLUTAMIN! Bizony! Nemcsak a bicó és a mellizom ácsingózik utána, de bizony a bélbolyhok is! Táplálja és erősíti a gyomor immunrendszert, így szedésével nemcsak az izomszövetednek, de a bélrendszerednek is teszel egy nagy szívességet! 🙂

Kellemes olvasást kívánok, ha tetszett oszd meg ismerőseiddel is!

Tovvábbi érdekességek erről ITT!

keményítő

rezisztens keményítő

Vágj bele a futásba és éld át akár életed ELSŐ MARATONJÁT! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2982.2010.01664.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11427691

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224402001310

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320660/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22357745

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18031592