A Föld lakossága és fehérjeigénye rohamosan növekszik. A régi dolgok elvesznek, mint állattartás, vagy mezőgazdasági tevékenység. Az embereknek azonban biztosítani kell a tápanyagokat, főleg a fehérjét. A húsfogyasztás igény rövidesen túlszárnyalja a rendelkezésre álló kapacitást. Röviden nem tudunk annyi állatot tartani amennyi elegendő lenne.
Épített hús
Természetesen a mai tudomány olyan szinten fejlett, hogy tápanyag dús húshasonmást képes előállítani. Ha belegondolsz nem is olyan ijesztő.
Egy egészséges marha izomszövetéből őssejtet vesznek, majd ezt laboratóriumi körülmények között, a fejlődésüket támogató közegbe hagyják mígnem egy tojáshoz hasonló formát nem ölt.
Ezután megedzik az így kapott izmot, majd mesterséges állati zsírdarabbal összedarálják és húspogácsát formálnak belőle, mint a hamburger pogácsa.
A tudósok szerint 10 éven belül elkezdődik a lombikhús árusítása. Jelenleg nagyon drága az előállítása, nem kevesebb, mint 86 millió forint.
Az őssejt vételétől a fogyasztható állapotig mindössze 6 hét telik el. Gyorsnak mondható ez a folyamat.
További fűszerekkel, zsírokkal és egyéb tápanyagokkal lehet fokozni az ízhatást.
Épített hús előnyei
Amint bejáratódik az előállításának rendszere, sokkal költséghatékonyabb lesz, mint maga a szarvasmarha tartás és vágás. Külön támogatják az állatvédők ezt az eljárás.
A szintetikus hús az elvárásoknak megfelelően remélhetőleg jobb tápanyagforrásnak fog számítani, illetve teljes értékűbb fehérjeforrásnak, mint például a vegetariánusok által kedvelt szója , vagy egyéb növényi alapú húspótló.
Egy biztos, a húspótlásra találni kell egy globális megoldást. A kézenfekvőbb az lenne, ha az állattartással ismét többen foglalkoznának, ez viszont logisztikailag és minden egyéb más szempontból bonyolultabb kivitelezni. Így marad a tudományos, gyors, relatív kis energiabefektetésű lombik módszer. Azt javaslom azonban, amíg lehet próbáld megoldani a napi fehérjebeviteled minél biztosabb forrásból származó húsból.
Te tartanál állatot csak azért, hogy egészséges húst ehess?
Peak Man
Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!