-+=
Olvasási idő: 7 perc

A peptidek, azaz az úgynevezett fehérje-hidrolizátumok gyorsabban, és tökéletesebben szintetizálódnak a tested számára fehérjévé, így elősegítik az izom-, sejtfelépítést, illetve a növekedést és a tested sejtjeinek megújulását. Az ilyen tulajdonságaik miatt terjedhettetek el a sport, csecsemő és az idős étkeztetésben is.

Peptid

A peptidek olyan molekulák, melyek 2-50 aminosavból állnak, míg azokat a molekulákat melyek 50-nél több aminosavból állnak fehérjéknek nevezzük. Peptideket szintetikusan vagy hidrolízissel lehet létrehozni, vagyis a fehérjék enzimek általi előemésztésével, mivel a hidrolízis során a nagy aminosav molekulák az enzimekkel irányítottan bomlanak le. Egy bonyolult eljárással reaktorokban (fermentáló) bontódnak tovább kisebb aminosav összeköttetésekké, vagyis peptidekké. Többféle peptidfélét különböztetünk meg, és a peptidek használatával gyorsabban haladhatsz előre a fejlődésben.

Mit tudnak a peptidek?

Az ilyen peptidek legfőbb előnye az volt, hogy kiváló biológiai értékkel rendelkeznek, vagyis a felhasználhatóságuk, mint „építőanyag” a testedet alkotó fehérjékhez (izmok, immun proteinek, vérproteinek, enzimek stb.) igen könnyen megy. Az utóbbi években viszont egyértelműen bebizonyították, hogy a speciális bioaktív peptidek nem csak építőanyagot  szállítanak a sejteknek, hanem megváltoztatják a testi funkciókat, mint pl.: fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcserét, az immunrendszert, a pszichés mentális funkciókat és a szervezeted enzimaktivitását.

peak_peptid_aminosav_lancMilyen anabolikus hatással rendelkeznek a peptidek, azaz építhetsz velük izomzatot?

Klinikai felmérések során kiderült, hogy normál étkezés mellett bevitt mindössze napi 1grammnyi különböző rövidláncú peptid jelentősen fokozza az izom-, és erőnövekedést.
Mivel a peptidek alacsony, 1 grammos mennyisége a normál étkezés során bevitt napi 100-200 g fehérjéhez hasonlítva elhanyagolhatóan kevés nitrogént szállít, a peptidek anabolikus hatása nem csak az izomfelépítő anyagok szállítására vezethető vissza. Ezt a felismerést alátámasztja az a tény is, hogy különböző proteinforrású peptideknek azonos 1g/nap mennyisége hasonlóan kevés nitrogént szállítanak, mégis más-más mértékű anabolikus hatást mutatnak.

Meglepő volt az a tény is, hogy a kazein proteinhez és a whey proteinhez hasonló anabolikus hatást mutattak ki, az izomfelépítő klasszikus kreatin monohidrát esetében (de lassabban, és csak pár hónapnyi használat után).

A hasonló hosszúságú peptidek a növényi-, húsfehérjéknél nem voltak ilyen hatásosak.  Mivel a whey protein biológiai értéke magasabb a kazein proteinnél, így több nitrogént szállít grammonként, ezért a körülbelül azonos anabolikus funkcionalitás elsődlegesen a speciális peptid formára, és csak másodlagosan a nitrogénszállításra vezethető vissza.

A peptidek a zsíranyagcserédre is hatással vannak!

Hihetetlen meglepetést okoztak azok a vizsgálati eredmények, melyek hasonlóan kevés 1g/napos peptid mennyiségnél kifejezetten magas változást igazoltak a zsír-, és szénhidrát anyagcserében.

Az, hogy az extrém magas fehérjetartalom az élelmiszereidben magasabb teltség érzetet és 20-30%-al megnövekedett termogenézist (kalóriaégetés) eredményez, ami pozitív hatással van diéták alatt a testzsírcsökkentésre, vagyis visszafogja a testzsír képzését, már évekkel előtt megállapították.

A globulin peptid D-ről készült új vitro, és humántanulmányok egyértelműen igazolják, hogy már napi 1gramm ebből a peptidből elegendő ahhoz, hogy a vér triglicerid értékét 35%-al csökkentse, így elérve azt, hogy a zsírsavakat nem mint testzsírt raktározza el a szervezet, hanem mint ATP-t (adenozin trifoszfát) elégesse.

Vitro tanulmányok a szója Protein Peptid S-el, és a Peptid D-vel azt is kimutatták, hogy nem csupán a zsírsavak, de a szénhidrátok is nagyobb számban kerülnek az energiakeringésbe. Ezek a funkcionális tulajdonságok által a testzsír raktározása lecsökken, és az ATP által egyidejűleg növekedik a testi/mentális teljesítőképesség, az izomépítés, és az energiaellátás.

A férfiaknál jobb hatása volt az állati proteinekből származó rövid láncolatú peptideknek, a zsír-anyagcsere módosításában a növényi proteineknél, mint a nőknél.

33% OFF az Őszi Életerődért! + akár Ingyenes kiszállítás! Le a betegségekkel!

Meglepő volt az a tény, hogy halproteinből származó rövid láncolatú peptidek fűtötték fel leginkább az anyagcserét, de a legkevésbé segítették az izomtömeg felépítését. Japán tanulmányokban mindenekelőtt rövid láncolatú globulin peptideket olyan szinten vizsgálták, hogy megkapták a hivatalos FOSHU „trigliceridcsökkentő hatás” státuszt az Egészségügyi
Minisztériumtól.

A peptidek az immunrendszeredre is hatással vannak

Mivel az endogén (a test saját) immunfehérjéket a tápanyagból származó fehérjékből kell előállítani, így minden fehérje, illetve azok peptidjei és aminosavai fontosak a jó immunrendszer számára. Az USA-ban, ahol az utóbbi években kifejezetten a Whey Isolate-ra (tejsavófehérje-izolátum) szakosodtak, bizonyították, hogy ezek a 90%-osnál magasabb fehérjék, ha megfelelő denaturációs tényezővel rendelkeznek, kifejezetten immunaktívak.

Időközben sok tanulmány igazolja, hogy szinte az összes rövidláncú proteinné hidrolizált (ezzel célzottan denaturált) fehérje immunaktiváló. Az immunrendszered tekintetében kifejezetten bioaktívnak a tejsavófehérje és a búzafehérje hidrolizátumok, melyek mind magas glutamin (növeli a testi immunrendszer működését), és/vagy ciszteinpeptid tartalommal rendelkeznek  bizonyultak.

A peptidek mentális hatásai – ha számít a szellemi felkészültséged, olvas el ezt a bekezdést!

Köztudott, hogy a dextróz (szőlőcukor), és/vagy koffein növeli a koncentrálóképességet, de ez az inzulinemelő hatás, valamint az azt követő vércukorszint csökkenés csak rövid idegig tart. A tyrozin, fenilalanin aminosavak és mint nemrég kiderült, leginkább az elágazó láncolatú aminosavaknak (BCAA-k) keveréke, melyek magas L-leucin tartalommal rendelkeznek, sokkal kellemesebbnek érezhető és hosszan tartó mentális teljesítőképességet okoznak.

A teljesítménynövelő hatás olyan jelentős, hogy az USA-ban már most élvezik a hasznát azok, akiknek magas pszicho-fizikai teljesítőképesség szükséges a sikerhez, pl.: a hadseregben, a gazdaságban dolgozóknak, egyetemistáknak, élsportolóknak, cégvezetőknek!

Mindenekelőtt küzdősportoknál (legfőképp a box), a teniszben, a fociban és minden technikai sportban, de az erőnléti sportokban is ajánlott a táplálék kiegészítés aminosavak keverékével.

Másrészt a mentális kiegyensúlyozottsághoz, stressztűrő-képességhez, és a jó alváshoz mindenekelőtt a tryptophan, és a GABA a kedvelt. Kifejezetten hatásosnak bizonyult az L-tryptophan szabad aminosav.

Peptidek – mi a bizonyíték?

1.A Japán Osakai Higashi-Hankyu Bldg. Klinikán folytatott tanulmány során a tesztalanyok normálisan étkeztek, minden élelmiszer engedélyezett volt, és a normális szokásaikat megtarthatták. A peptid csoportok 600 mg, vagy 1200 mg rövidláncú peptidet kaptak naponta 300, vagy 600 mg-os dózisokban. A placebo csoport hatástalan kapszulákat kaptak, melyek ugyanúgy néztek ki. 3 hónap elteltével a peptid csoportok 7%-10%-ot vesztettek a testzsírból, míg a nem peptid csoportok megtartották testzsírjukat.

Furcsa módon ebben a tanulmányban a férfi tesztalanyok csak 0,7%-át vesztették el a testsúlyuknak, míg a női tesztalanyok a testsúlyuk 0,5%-át.  Minden bizonnyal ezek a peptidek javítják az izom-zsír hányadost a testben, azáltal hogy zsírt leépítik, az izomtömeget pedig felépítik (ez számos állatkísérletben is bebizonyosodott). Meg kell jegyezni, hogy ebben a tanulmányban senki nem sportolt intenzíven, és az első gyakorlati felismerések alapján a testépítőknél lényegesen erősebben jelentkezik a hatása a zsír-izom aránynál.

2. A rövidláncú peptidek konkrét triglycerid csökkentő hatását Kagawa et. Al. által, a Japán Ehime Unversity, School of Medicinen is bebizonyították. A tanulmányban igazolták, hogy a peptidek a vérzsírt (koleszterin) 40%-al csökkentik, még zsíros étkezés mellett is.

A Terumo Corporation 59076022 A bejegyzésű szabadalmában kimutatták, hogy speciális rövidláncú peptidek az embernél is képesek az össznitrogén-abszorcóhányadadost megnövelni, és az így megnövekedett nitrogénszint jelentős izomtömeg-növekedéshez vezet. Számos tanulmány igazolja, hogy a peptidek funkcionalitása fajtól független. Kimutatták, hogy a halaktól a disznókig, az etetésnél hozzáadott peptidek által a hús zsírtartalma csökkent, az izomtartalma nőtt, így az íze ezeknek az élelmiszerekké feldolgozott állatoknak jobb besorolást kaptak.

Bioaktív peptidet

Melyek a leginkább bioaktív peptidek?

Sok tanulmány igazolja, hogy a peptidek funkcionalitása függ mind a proteinforrástól, a hidrolízis fajtájától, a hidrolízisnél alkalmazott enzimektől, a hidrolízis mértékétől, tehát a molekulatömegtől, illetve a peptidek lánchosszától. A proteinforrás a funkcionalitást a különböző fehérjék aminosav-összetételén keresztül irányítja. Különböző proteinek hidrolízise során különböző peptidek keletkeznek, melyek az aminosav-összetételükben különböznek, ez által más-más bioaktivitást fejtenek ki.

Pont, mint normális étkezésnél is, a peptidek is akkor a leghatásosabbak, ha változatosan, és kiegyensúlyozottan veszed őket magunkhoz. Más szóval, a legmagasabb, legkiegyensúlyozottabb, és legsokoldalúbb bioaktivitás kiegyensúlyozott, és sokoldalú peptidekkel érhető el, melyek különböző proteinekből származnak.

Alapvetően mindegy, hogy milyen proteinforrásból származnak, a kismolekulájú, illetve rövidláncú peptidek 3-6-os lánchosszal lényegesen bioaktívabbak, mint a nagyobb molekulájú, illetve középláncolatú peptidek. A középláncolatú peptidek azonban hatékonyabbak a hosszú láncú peptideknél melyek azonban hatékonyabbak a fehérjéknél, hisz azok több mint 50 aminosavláncból állnak.

Már kis mennyiségű peptid is erős hatást fejt ki!

Míg a fehérjék elsősorban nitrogént (sejtalkotó anyag) szállítanak, és még magas 30-40 grammos mennyiségben is csak moderált bioaktív hatást fejtenek ki, addig már 0,5-5 g bioaktív peptid elég, hogy jelentős hatást ér el.

Mivel a normális emberi emésztés során csak félig, és több tényezőtől függően (egyéni emésztőteljesítmény, a fehérje emészthetősége, az étkezés zsírtartalma, testi/lelki stressz stb.) többé-kevésbé véletlenszerűen emésztődnek (hidrolízis) fehérjékből peptidek, így nagyon kevés magas hatásfokú bioaktív peptid képződik. Még nagy mennyiségű fehérjefogyasztás esetén sem lehetséges a jelentős hatásfokú rövidláncú peptidek 500-5000 mg-os mennyiségének képzése az emberi/állati emésztőrendszerben.

A fermentálóban pontosan irányított hidrolízis által lehetséges a teljes emésztés (hidrolízis), és ezzel számos pontosan definiált bioaktív peptid létrehozása. Ezeknek a peptideknek az emberi, illetve állati szervezet számára, függetlenül az emésztési adottságoktól, rendelkezésre állnak, és ez által jelentős hatást eredményez napi néhány gramm esetén is.

A peptidek minősége a legfontosabb, használod őket!

A jelenleg kapható peptidek minőségben (proteinforrás, hidrolízis fajtája stb.) hatásukban, és árban jobban különböznek egymástól, mint bármely más termék. A Te számodra lehetetlen eldönteni, hogy melyik a jó, és melyik az, ami nem ér semmit, de még specialisták számára is nehéz kategorizálni a peptidek minőségét, illetve lánchosszát. A fenti fejtegetések alapján kiderül, hogy egy olcsón rész-hidrolizált fehérje, amely túl hosszú peptidekkel rendelkezik, még nagy mennyiségben sem szolgáltatja azt a mennyiségű rövidláncú peptidet, ami szükséges a kívánt hatás eléréséhez. Ezért a számodra kiemelt fontosságú, hogy olyan forgalmazóhoz forduljon, akiben teljesen megbízhat.

Milyen az optimális peptid formula!

Az, hogy milyen erős az anabolikus, zsír-anyagcsere-, és immunrendszer-módosító, illetve egyéb hatás, irányítható az ügyesen kiválasztott peptidfélékkel, és a jó adagolással. Mivel a rövidláncú peptidek már kis mennyiségnél kifejezetten magas biológiai értékkel rendelkeznek, de ez a kis mennyiség csak nagyon kevés nitrogént szállít, így ügyelni kell a megfelelő protein, és/vagy leszűkített proteinemésztés esetén  a megfelelő mennyiségű közép-, és hosszú láncolatú peptidek ellátására.

A gyakorlatban ez a három különböző fogyasztási mód vált be:

  1. Az egészséges, fiatal, normál aktivitású átlagpolgárnak lehetősége van, mint funkcionális táplálék kiegészítőt, néhány gramm rövidláncú peptiddel naponta (többnyire kapszula formájában) az immunrendszerét, az izomtömegét, testzsírtömegét, és a mentális teljesítőképességét szabályozni.
  2. Az idősebb, vagy testi/mentális stressz , esetleg betegség által emésztési problémákkal küszködő, normál aktivitású átlagpolgár, napi néhány gramm rövidláncú, és 5-10 g középhosszúságú, és esetleg 20 g hosszú láncú peptiddel szabályozhatja az immunrendszerét, az izomtömegét, testzsírtömegét, és egyidejűleg biztosíthatja a nitrogénellátását.
  3. Az élsportoló, diétás élelmiszerként, szabályozhatja intenzív izom-megerőltetéseknél, néhány gramm rövidláncú, 5-10 gramm középhosszú, 20-50 g hosszú és 50-100 g fehérjekoncentrátummal az immunrendszerét, az izomtömegét, testzsírtömegét, és egyidejűleg fedezheti a megnövekedett nitrogénszükségletét.
    Modern all-in-one formulák általában tartalmaznak még speciálisan hidrolizált szénhidrátokat, és számos ergogén (teljesítményfokozó) kivonatot, mint a kreatin monohidrát, funkcionális aminosavak stb., és ezek – már ha jó minőségű alapanyagokat használtak (ami nem mindig így van) – olyan hatékonyak, hogy lehetővé tesznek világklasszis teljesítményeket, anélkül hogy tiltott doppingszereket alkalmaztak volna.

feherjepor-kezdoknek

Források:

C. K. Sen and L. Packer. Thiol homeostasis and supplements in physical exercise. Am. J. Clin. Nutr. 72 (2 Suppl):653S-669S, 2000.

Vágj bele a futásba és éld át akár életed ELSŐ MARATONJÁT! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!