-+=
Olvasási idő: 4 perc

Az ételeid és a hangulatod/érzéseid között nagyon erős kapcsolat van.  Az a helyzet, hogy a nyugalom mintaképéből is vadul csapkodó szörnyeteg vállhat akkor, ha nem a megfelelő ételből eszik túl keveset vagy túl sokat. Tuti, hogy vannak olyan napjaid, amikor energikus, lelkes, tiszta fejű és kiegyensúlyozott vagy. Meg vannak olyan napjaid is, amikor nincs kedved megmozdulni, rossz kedved van, mindenki idegesít, vagy mindenki csak Téged akar cseszegetni.

Pontosan erről lesz most szó! Rossz kedvünk van!

Számos tudományos bizonyíték van már arra, hogy a mentális egészséged (lelki, és elmeállapotod) és a fizikai egészséged (testi állapotod) ABSZOLÚT egybefügg. Mára megértették a kutatók is, hogy a táplálkozás és a hangulatod között sokkal erősebb a kötelék, mint eddig gondoltuk. Az egészséges táplálkozás tudom, hogy kihívást jelenthet a mai korban. Rengeteg a finom édesség és nagy, sült csirkék várnak elérhető áron, minden utcasarkon. Van olyan amikor igenis megesszük azt a sült kolbászt, vagy csokis sütit.

A probléma akkor jelentkezik, ha ezt folytonosan tesszük. Ebben az esetben egy negatív, körkörös folyamat alakul ki az életedben, pedig azt hitted, hogy nem Te okozod ezt magadnak, hanem csak a világ egy rossz hely.

A problémáidat 100%-ban Te okozod saját magadnak, azaz MEGOLDANI is meg tudod ezeket.

Na de ez egy jóval nagyobb kérdéskör, most térjünk vissza az evés-hangulat kapcsolatához. Ha folyamatosan túleszed magad, vagy helytelen a táplálkozásod, ez stresszt és díszkomfort érzetet okozhat benned. Ezek a negatív érzések elnyomják a benned lévő, és a számodra is elérhető jó intuícióid, és már meg is van a rossz kedv.

– Amennyiben jól esett, akkor egészségedre! Ha örömmel töltött el a csokis süti, és nem követi az evést bűntudat, akkor NE VOND MEG magadtól. Az öröm is egy tápanyag.
– Ha viszont rosszul érzed magad, és egyre rosszabbul, hiszen folyamatosan többet mutat a mérleg, akkor ugye érzed, hogy ez egy érzelmi spirál lesz?

Mit kell csinálni?

1. Teljesen egyértelmű, hogy meg kell különböztetnünk az örömmel történő táplálkozást, a túlevéstől. Ha néha-néha eszel valami finomat, ez jót tehet, hiszen NEM tulajdonítasz túl nagy jelentőséget a dolognak. Ez a jó út. Megettél egy fagyit a gyerekekkel? NA ÉS?
2. Ha a túlevést vagy az egészségtelen ételek fogyasztását folytonosan csinálod, akkor valami egyéb érzelmi probléma áll a háttérben, amely ha megoldatlan marad, előreláthatólag mélyülni fog.

Pár héttel ezelőtti levelemben írtam az önészlelés fontosságáról. A mai napig olvasgatom a vevői hozzászólásokat arról, hogy adott zsírégető az egyik férfinak szárnyakat ad, a másiknak nem működik. Ilyen nincs. Bár egyénileg eltérőek vagyunk, a fajunk ugyanaz: HOMO SAPIENS, vagyis EMBER. Kisebb eltérésekkel, de ugyanúgy működik a testünk.

Totálisan INGYENES a kiszállítás + a 3ik INGYEN van a Peakshopban, amíg Fotózáson vagyunk!

A probléma ott van, hogy az emberek 95%-a KIFELÉ figyel, és befelé semmit. Egyszerűen nem veszünk tudomást a saját érzéseinkről, és a testünk jelzéseiről.

Már megint egy sokkal nagyobb kérdéskör. Bocs, visszafogom magam. Tehát vissza az eredeti témához: az ételeid érzelmileg is kiegyensúlyozatlanná tehetnek.

A kaja szomorúvá tehet, a kaja boldoggá tehet, a kaja feldühíthet!

Az első kettő egyértelmű:

– Magadból kikelt és feszült lehetsz, ha NEM eszel eleget. Az éhségérzet, megfelelő mentális attitűd nélkül, pattogós hangulatú, idegesítő embert csinálhat belőlünk. Ezt a bcaa aminosavak nagyon jól kezelik. Ekkor a szerotonin szinted csökken, és az agyadban olyan területek aktiválódnak, amelyek ellenőrizetlen érzéseket okozhatnak.

Ez fokozódhat, bizonyos tápanyagok hiánya esetén. A magnézium hiánya tudjuk, hogy milyen ingerültté tehet mindenkit. Az Oxfordi Egyetem kutatói elítéleteken már lekutatták, a tápanyagok és a viselkedés közötti összefüggéseket. A vitaminok, ásványi anyagok adása UTÁN, csökkent az agresszióra való hajlamuk, azaz megnyugodtak. Ez tehát megoldható dolog. Ha diétázol, ha nem, vizsgáld meg az érzéseid: NEM tápanyag, vagy étel hiány okozza-e?

Ezzel az egy önmagadnak feltett kérdéssel, a házasságodat mentheted meg! 🙂

– Mindannyian érezzük az agyunk jutalmazó központját bepöccenni, amikor valami különösen finomat eszünk. Elönt a boldogság, ha beindul a cukor rakéta a legújabb Milka csoki elfogyasztása után. Hidd el nekem, fokozottabb a JUTALOM-érzet, ha csak ritkán jutalmazol. A mindennapi jutalom, értéktelenné válik.
– A kutatók azt mondják, hogy ingerült viselkedés és a karakteredtől idegen gondolatok áraszthatnak el, bizonyos ételek elfogyasztása után.

Húú, ezt mindenképp vesézzük ki! Melyek ezek?

1. ÓÓ, a tranzs-zsírok!

A Kaliforniai Egyetem tudósai bizonyították, hogy minél több transz-zsírt fogyasztasz, annál mérgesebb leszel. Ez azért történik, mert a transz-zsírok interferálnak az omega-3 zsírsavakkal a testedben. Az omega-3 hiánya egyértelműen kapcsolódik a depresszióhoz és az antiszociális viselkedéshez. Most azonnal beveszem, tegnap elfelejtettem. A klinikai vizsgálat részleteit, elolvashatod itt: https://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120313122504.htm

Elolvasva a kutatási anyagot én a következőt javaslom. Ez MAGASABB SZINT. Nem mindenki fogadja be:

A junk-food, magas transz-zsír tartalmú ételek fogyasztása, mindenkinek meglátszik a testén. Az alkatodból BÁRMIKOR következtethetek arra, hogy a mentalitásod vagy a karaktered milyen.

A Kaliforniai Egyetem vizsgálata nem azt bizonyítja, hogy a tranzs-zsírok agressziót okoznak, hanem az a teória, hogy a düh alapú személyiséggel rendelkező emberek a junk ételek irányába vonzódnak, hogy csökkentsék a bennük lévő agressziót. Ez az a fenti ÖRDÖGI kör, amit már említettem – mérges, mert eszik, eszik, mert mérges. A megoldást CSAK az érzelmi világ kitisztítása fogja meghozni, az alkatodra nézve. Itt találsz ehhez segítséget.

Ebből több egyéb dolog is következik, ezzel az új ismereteddel, például:

– Nagydarab férfi vagy? Van-e valamilyen DÜH benned? Majdnem 100%, hogy van.
– Húsos alkatú a feleséged/barátnőd/anyukád? Könnyen dühbe gurul-e, vagy passzív aggresszív? Majdnem 100%, hogy igen.

2. Feldolgozott szénhidrátok, cukor

A tudósok vizsgálódásai során, a feldolgozott szénhidrátokat és a cukrokat találták még veszélyesnek az idegeinket tekintve. Nicolette Pace, az egyik kutató elmondta, hogy ezek a szénhidrátok jókedvűvé tesznek rövid távon, de ez rövid ideig tart. A vércukorszint hullámvasútba kezd hamarosan, amely újabb evésre ösztönöz majd, ezzel fokozva a bűnösség és a magunkra való megharagudás érzését.  Az egyetlen lehetőség, hogyha kerülöd ezeket az ételeket, mert ekkor sem magadra, sem másra NEM fogsz haragudni. Már nem emlékszem, hogy hol olvastam, hogy a harag olyan, mint a méreg. Azt hisszük, hogy a másiknak ártunk vele, pedig az összes negatív energiája benned dolgozik, és Neked árt, nem pedig a megharagudásodat okozó személynek. Olyan ételeket válassz, amelyek azok, amik. A zöldség zöldség, a hús hús, a tojás tojás. A tészta esetében már nem lehet tudni miből készült – remélem érted, miről beszélek.

Ezt a táplálkozást hivatottak kiegészíteni a megfelelő SZÉNHIDRÁTOK és TRANSZ-ZSÍROK nélküli táplálék kiegészítők!


Források:

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120313122504.htm
http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/415834?resultclick=1
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782708000143
https://www.researchgate.net/profile/Parris_Kidd2/publication/5775265_Omega-3_DHA_and_EPA_for_cognition_behavior_and_mood_Clinical_findings_and_structural-functional_synergies_with_cell_membrane_phospholipids/links/56fa1af508ae38d710a307e3.pdf

Étel és érzelem

Ételek és érzelmek

 

Vágj bele a futásba és éld át akár életed ELSŐ MARATONJÁT! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!