A címben nem arra utalok, hogy most mindenki fusson oda a zsírosbödönjéhez és tömje tele magát, hanem egy bizonyos zsírsavcsoportról van szó, az omega-3 zsírsavakról. A mai világban nagy valószínűséggel mindenki ismeri az omega-3 zsírsavakat, és valószínűleg tudja is, hogy ezer meg egy jótékony hatással rendelkeznek. Ez a legfontosabb esszenciális zsírsav az emberi szervezet számára, biokémiai reakciók ezreiben játszik fontos szerepet, az immunrendszertől kezdve a szív-és érrendszer karbantartásán keresztül, az idegrendszert védő tulajdonságáig.
Zsírok
Források, amelyből hozzájuthatunk:
Leginkább a hideg vízben élő halfajok tartalmaznak belőle, például: lazac, makréla, tonhal, pisztráng és a szardínia is gazdag zsírsavakban. Növények közül leginkább a szója, feketeribizli és a dió is sokat tartalmaz ebből a fontos zsírsavból.
Mivel a cikket főként edzést végző személyek olvassák, nézzük csak, mit segít az edzésben :
- segít csökkenteni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben ( az izomláz is egy gyulladásos folyamat), így képes meggyorsítani a regenerációt,
- szerepet játszik a kötőszövetek és izületek egészséges szerkezetének fenntartásában,
- elősegíti a tesztoszteron termelését, így segít növelni az izomtömeget is.
Lehetséges hiánytünetei:
- száraz bőr,
- gyenge immunrendszer,
- gyomor-és bélpanaszok,
- keringési problémák,
- visszamaradt növekedés,
- koncentrációs zavarok,
- hasmenés,
- epekő,
- lassú sebgyógyulás.
Betegségek, amelyek kezelésében hasznos lehet:
- asztma,
- bőrproblémák (ekcéma, pikkelysömör),
- arthritisz,
- IBS ( irritábilis bélszindróma),
- rák,
- menstruációs fájdalom,
- magas vérnyomás.
Zsírok az egészségedért
A felsorolás után sem ér még véget az “ezernyi” jótékony” hatása :
A linolánsav (omega-3 zsírsav) az emberi szervezetben háromféle anyaggá alakulhat, alfa-linolénsav (ALA), eicosapentaen sav (EPA) és dokozahexánsavvá (DHA). A halolajban található zsírsav leginkább EPA és DHA-vá alakul át, tudni kell azonban, a lenmagolajban található zsírsavak is átalakulnak, csak valamivel kisebb mértékben. Ezek fontosak pár hormon termelődése szempontjából, melyek hozzájárulnak az agyi funkciók javításához és az immunrendszer megfelelő működéséhez. A linolénsav a prosztaglandinok szintjét is tudja befolyásolni, így képes az allergiát csökkenteni. Továbbá a sejtmembránok szerkezetét is erősíti, így tud védelmet nyújtani a káros, sejteket érő hatásoktól, mint például az oxidatív molekulák, egyszóval antioxidánsként is működik a szervezetben.
Ajánlott beviteli mennyiség: vannak szakemberek, akik 2-9 grammos adagokat javasolnak naponta (1-2 teáskanálnyi olaj) a hiánytünetek kiküszöbölésére. Érdemes őket étkezés közben fogyasztani. Valamint legalább heti 1-2 alkalommal halat fogyasztani, de amelyik napokon nem halat eszünk, fedezzük a bevitelünket halolaj kapszulákból vagy akár olajból is!
Mivel a vitaminok és ásványi anyagok után, a zsírsavak a legfontosabbak a szervezet zavartalan működése szempontjából, érdemes rájuk kellő figyelmet fordítani! A szervezet mindig meghálálja az odafigyelést!