-+=
Olvasási idő: 2 perc

A címben nem arra utalok, hogy most mindenki fusson oda a zsírosbödönjéhez és tömje tele magát, hanem egy bizonyos zsírsavcsoportról van szó, az omega-3 zsírsavakról. A mai világban nagy valószínűséggel mindenki ismeri az omega-3 zsírsavakat, és valószínűleg tudja is, hogy ezer meg egy jótékony hatással rendelkeznek. Ez a legfontosabb esszenciális zsírsav az emberi szervezet számára, biokémiai reakciók ezreiben játszik fontos szerepet, az immunrendszertől kezdve a szív-és érrendszer karbantartásán keresztül, az idegrendszert védő tulajdonságáig.

Zsírok

Források, amelyből hozzájuthatunk:

Leginkább a hideg vízben élő halfajok tartalmaznak belőle, például: lazac, makréla, tonhal, pisztráng és a szardínia is gazdag zsírsavakban. Növények közül leginkább a szója,  feketeribizli és a dió is sokat tartalmaz ebből a fontos zsírsavból.

Mivel a cikket főként edzést végző személyek olvassák, nézzük csak, mit segít az edzésben :

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

  • segít csökkenteni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben ( az izomláz is egy  gyulladásos folyamat), így képes meggyorsítani a regenerációt,
  • szerepet játszik a kötőszövetek és izületek egészséges szerkezetének fenntartásában,
  • elősegíti a tesztoszteron termelését, így segít növelni az izomtömeget is.

Lehetséges hiánytünetei:

  • száraz bőr,
  • gyenge immunrendszer,
  • gyomor-és bélpanaszok,
  • keringési problémák,
  • visszamaradt növekedés,
  • koncentrációs zavarok,
  • hasmenés,
  • epekő,
  • lassú sebgyógyulás.

Betegségek, amelyek kezelésében hasznos lehet:

  • asztma,
  • bőrproblémák (ekcéma, pikkelysömör),
  • arthritisz,
  • IBS ( irritábilis bélszindróma),
  • rák,
  • menstruációs fájdalom,
  • magas vérnyomás.

Zsírok az egészségedért

A felsorolás után sem ér még véget az “ezernyi” jótékony” hatása :

A linolánsav (omega-3 zsírsav) az emberi szervezetben háromféle anyaggá alakulhat, alfa-linolénsav (ALA), eicosapentaen sav (EPA) és dokozahexánsavvá (DHA). A halolajban található zsírsav leginkább EPA és DHA-vá alakul át, tudni kell azonban, a lenmagolajban található zsírsavak is átalakulnak, csak valamivel kisebb mértékben. Ezek fontosak pár hormon termelődése szempontjából, melyek hozzájárulnak az agyi funkciók javításához és az immunrendszer megfelelő működéséhez.  A linolénsav a prosztaglandinok szintjét is tudja befolyásolni, így képes az allergiát csökkenteni. Továbbá a sejtmembránok szerkezetét is erősíti, így tud védelmet nyújtani a káros, sejteket érő hatásoktól, mint például az oxidatív molekulák, egyszóval antioxidánsként is működik a szervezetben.

Ajánlott beviteli mennyiség: vannak szakemberek, akik 2-9 grammos adagokat javasolnak naponta (1-2 teáskanálnyi olaj) a hiánytünetek kiküszöbölésére. Érdemes őket étkezés közben fogyasztani. Valamint legalább heti 1-2 alkalommal halat fogyasztani, de amelyik napokon nem halat eszünk, fedezzük a bevitelünket halolaj kapszulákból vagy akár olajból is!

Mivel a vitaminok és ásványi anyagok után, a zsírsavak a legfontosabbak a szervezet zavartalan működése szempontjából, érdemes rájuk kellő figyelmet fordítani! A szervezet mindig meghálálja az odafigyelést!

olajok

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!