-+=
Olvasási idő: 2 perc

Mit tud a kókuszolaj, amit a hagyományos étolaj nem, ill. fordítva? Ezt a témát járom körül, hogy tisztába tegyem számodra is és megkönnyítsem a választást akkor, amikor olajos ételt szeretnél enni. A zsírokra szükségünk van, mert védelmet nyújtanak a hideg ellen, egyensúlyt biztosítanak a hormonok és az idegsejtek között, valamint a bőr és ízületek rugalmasságáért is felelnek. Mindenek előtt csak néhány adalék a pontosabb megfogalmazás érdekében és máris érthetőbb a dolog.

Telített és telítetlen zsírsavakat különböztetünk meg, amelyek másképp hatnak az egész szervezetünkre. Telített zsírokat tartalmaznak pl. az állati termékek, a feldolgozott élelmiszerek, a vaj, a húsok, tejtermékek, a chips-ek és a sütemények (ez utóbbi elsősorban a margarin jóvoltából). Nem akarok nagyon a kémiába belemenni, de ezek kettős kötést tartalmaznak, emiatt a szívre vannak negatív hatással, ezért is nevezi a köznyelv „rossz koleszterinnek”.

A telítetlen zsírsavak pedig a „jó koleszterinek” csoportjában vannak, amelyet elsősorban a magvak tartalmaznak, mint pl. a dió, avokádó, olajbogyó, mandula, vagy akár a többszörösen telítetlen zsírsavak, mint pl. a kukorica olaj, napraforgó olaj, olíva olaj, kókuszolaj, stb. Szemben a telített zsírokkal, ezek a zsírok képesek az LDL koleszterint csökkenteni és növelni a HDL koleszterin mennyiségét fogyasztáskor. (az LDL  jelentése: az alacsony sűrűségű lipoprotein, a HDL pedig nagy sűrűségű lipoprotein). Az LDL-re is szüksége van a szervezetednek, a gond akkor van, amikor már túl sok LDL tartalmú zsírt fogyasztasz, a szervezet nem tudja feldolgozni és ahelyett, hogy a májba szállítaná a zsírsejteket, az erek falára pakolja le azokat és érelmeszesedéshez, érszűkülethez vezet vagyis rugalmatlanná válnak az érfalak. Ez azért veszélyes, mert az érfalak vastagodása a véráramlat csökkenéséhez vezet, ami gátolja egy idő után a szív megfelelő vérellátását. Nyilván ez egy hosszabb folyamat, évekbe telik ennek kialakulása.

De nem csak a szívre van káros hatással, hanem ha az agyi erek záródnak el, akkor stroke keletkezhet és halált is okozhat a rendszeres fogyasztásuk. A jó hír viszont az, hogy ez a folyamat visszafordítható. A koleszterinszint csökkenéssel az érfalakról is fokozatosan leválnak az évek alatt lerakódott, raktározott zsírok és ezáltal a véráramlat is nagyon úton közvetíti az ellátó anyagot a vérsejtekbe.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Tehát a szervezetünknek telítetlen zsírsavakra van szüksége ahhoz, hogy a hormonháztartásunk rendben menjen, illetve a zsíranyagcserét fokozzák. Ez utóbbi különösen fontos az edzésben lévő embernek, hiszen a célok között előkelő helyen szerepel hogy a lehető legalacsonyabb szintre küzdje le a test zsírmennyiségét, és ebben a többszörösen telítetlen zsírok/ olajok segítenek, mint a kókuszzsír.

A napi ételkészítésben a régi sertészsírhasználatát 30-40 éve az olaj váltotta fel, mondván, hogy egészségesebb. Majd jött az extra szűz olívaolaj, most pedig itt van a kókuszzsír.

De miért is jobb a kókuszzsír, mint a hagyományos étolaj?

A kókuszzsír óriási mennyiségben tartalmaz laurinsavat és monolaurint, amelyek elpusztítják a szervezetünkre káros baktériumokat, gombákat és vírusokat. Mivel nem rakodnak le az ér falaiban, segítenek a fogyásban, és a jóllakottság érzetet is növelik. Mindemellett a bőr és a haj károsodását is megelőzik, és semleges íze miatt bármilyen étel elkészítéséhez felhasználható.

Az érrendszeri betegségek ellen kiváló helyettesítő és kiváltja a hagyományos étolajat minden tekintetben. Tehát ha lehetőséged van rá és egy kicsit többet szeretnél tenni egészséged érdekében, a kókuszolaj vagy kókuszzsír az egyik legjobb választás hogy beépítsd a mindennapjaidba és kiváltsd az egészségtelen olajokat az étrendedből.

olajok

 

Kókuszzsír

Egészséges kókuszzsír

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!