-+=
Olvasási idő: 2 perc

A tudatos táplálkozás alapja a reggeli zabpehely vagy a müzli. Melyik a jobb? Először nézzük meg külön, miből is áll a zabpehely és miből a müzli, majd eldöntheted saját magad, melyik teszi jobbá mindennapjaid és a szervezeted.

A natúr zabpehelynek számtalan előnye van, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára, néhány példa csak, amiért fogyaszd minden nap:

– a zabpehely ún. béta-glutén-t tartalmaz, amely csökkenti a rossz és magas koleszterin arányt, amely az egyik legfontosabb kockázati tényező a szívbetegségek estén,

– erősíti az immunrendszert, és segít leküzdeni a bakteriális fertőzéseket,

– a zablisztben található rengeteg magnézium csökkenti a cukorbetegség kockázatát,

– mivel rostban gazdag, érdemes a teljes kiőrlésű változatát fogyasztani, ezáltal a mellrák ellen is hatékonyan véd, számítások szerint a rendszeres fogyasztása 41%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát,

– bár glutént tartalmaz, de nagyon kis arányban, ezáltal a gluténmentes életmód hívei is fogyaszthatják, a zabpehely nagyon jól beépíthető a lisztérzékeny emberek napi étrendjébe,

– s végül de nem utolsó sorban a fehérje aránya kiváló,a tudatos étkezők és a rendszeresen edző emberek egyik kiváló fehérje forrása, hiszen fél csésze hagyományos zabpehely 5 gramm fehérjét tartalmaz, ami zsírszegény tejjel és egy kis gyümölccsel elkeverve kiváló reggeli indító lehet.

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

Noha egy egészséges müzli összeállítás komolyan beindíthatja a napodat, sajnos a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható müzlinek nem feltétlenül ez a célja, illetve tartósítás és íz fokozás céljából más adalékanyagokat is tartalmaznak.

Müzli összetétele

Egy egészséges müzli a következőket tartalmazza:

– nagyon sok magfélét, pl. a dió, mogyoró, tökmag, lenmag, szezámmag, fenyőmag, kesudió, stb.,

– a gabonafélékből a zab, árpa, búza vagy kukoricapehely, itt a gluténmentes étrendre figyelőknek lehet más alternatívákat kiváltani,

– gyümölcsöt mindenképp, érdemes idénygyümölcsöket a müzlibe keverni, az eper a cseresznye kitűnő választás, bár magas cukortartalma miatt csak csínján kell a friss gyümölcsökkel bánni, az aszalt gyümölcsök jó dolgok, mint pl a sárgabarack, áfonya, vagy mazsola, de figyeljünk hogy ne legyenek cukrozottak!

– és végül, ha valaki édesszájú, akkor a méz vagy gyümölcscukor, ill. a stevia, eritrit megengedett a nullához közelítő kalóriatartalma miatt. De krémesre keverheted mogyoróvaj, kesudióvaj vagy diétás csokoládés mogyorókrémmel, Dietellával is.

Sajnos nagyon sok bolti müzli tartalmazza a következőket, ami kétségtelenül finom, de nem egy egészséges étkezés velejárója: a csoki darabkák, a mesterséges édesítőszerek, a cukrok és mindennemű térfogat-, súly- és kalórianövelő adalékanyagok, ezért inkább szánjunk rá minden nap 5 percet és készítsük el magunk a mi egészséges müzlinket.

Ami házi müzlinket számtalan variációban elkészíthetjük, néhány segítség:

– natúr zabpehely, reszelt vagy darabolt alma, egy kis citromlé, mandulaforgács, késhegynyi fahéj, 2%-os görög joghurt,

– a zabpelyhet megbolondíthatjuk egy kis kókusszal és szederrel, az alma és napraforgómag is remek párosítás, valamint a mandula és a zöldalma is remekül kiegészíti egymást.

Ne feledd, napi egy csésze zabpehellyel és egy kis gyümölcsöddel már egy nagy lépést tettél az egészséges életmód felé, illeszd be étrendedbe minden nap és sokkal fittebbnek, energikusabbnak és kevésbé fáradékonynak érzed magad!

Te mit teszel a müzlidbe?

zabpehely

Zabpehely

Müzli

Források:
Y Granfeldt, L Nyberg, I Björck – European journal of clinical nutrition, 2008: Muesli with 4 g oat β-glucans lowers glucose and insulin responses after a bread meal in healthy subjects

Y Granfeldt, AC Eliasson, I Björck – The Journal of nutrition, 2000: An examination of the possibility of lowering the glycemic index of oat and barley flakes by minimal processing

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!