-+=
Olvasási idő: 5 perc

A multivitaminok a legkeresettebb étrend-kiegészítők közé tartoznak. Az USA-ban becslések szerint a felnőttek mintegy 30%-a szed multivitamint. A gyermekek és serdülők esetében ez az arány körülbelül 25% (1, 2).

Az étrend-kiegészítők forgalma az USA-ban 2020-ban mintegy 55,7 milliárd dollár volt. A vitaminokat, ásványi anyagokat vagy mindkettőt tartalmazó étrend-kiegészítőkre 21,2 milliárd dollárt költöttek (3).

A 14 éves és idősebb német nyelvű népességben mintegy 9,24 millióan használtak naponta vagy majdnem naponta vitaminkiegészítőket (5).

Izgalmas, mert az olyan intézmények, mint a fogyasztói tanácsadó központ, az étrend-kiegészítőket teljes egészében nagyrészt feleslegesnek, sőt részben veszélyesnek minősítik (6).

Aki szakértő, az mindig jobban tudja….  Az esetek túlnyomó többségében az étrend-kiegészítők által jelentett veszélyeknek a helytelen használathoz van köze, és csak nagyon kevés esetben magukhoz a termékekhez. Ez vonatkozik a multivitaminokra is.

Nézzük meg ma közelebbről a multivitaminok előnyeit és hátrányait. Mi az hogy multivitamin? Sajnos, ezt sem tudjuk….

A “multivitamin” alapvetően egy olyan készítmény, amely több vitaminból vagy vitaminból és ásványi anyagból áll. Egyes gyártók a multivitamin-készítményeiket további funkcionális összetevőkkel látják el, mint például zöld tea, Q10 koenzim vagy probiotikus törzsek.

A multivitaminok esetében nincs előírás sem a tartalmazott anyagokra, sem az egyes esetekre vonatkozó mennyiségekre, ezért a piacon a legkülönfélébb összetételeket kínálják (4).

A multivitamin-készítmények hatásaival és lehetséges mellékhatásaival foglalkozó tanulmányok gyakran teljesen eltérő módon határozzák meg azokat, ami megnehezíti az általánosító kijelentéseket.

Egyrészt az étrend-kiegészítőket akkor tekintik multivitaminoknak, ha legalább három vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak UL (felső határérték) alatti mennyiségben (7).
Máskor a multivitaminokat csak akkor tekintik multivitaminoknak, ha mind a 12 vitamint és 10 ásványi anyagot tartalmazzák (8).
Azt, hogy a multivitaminok önmagukban mennyire előnyösek az egészségre, szintén nehéz a vizsgálatokból kikövetkeztetni, mivel ez számos változótól függ, beleértve a terméktől független változókat is:

  • a vizsgálati személyek ételekkel való ellátottsági állapota
  • a vizsgálati személyek életmódja
  • a vizsgálati személyek meglévő betegségei
  • Olyan gyógyszerek szedése, amelyek befolyásolhatják mind a felszívódást, mind a szükségleteket.

A multivitamin alapvetően olyan étrend-kiegészítő, amely több vitaminból vagy vitaminokból, ásványi anyagokból és egyéb funkcionális anyagokból áll. Nincs egyértelmű definíció arra vonatkozóan, hogy milyen legyen egy multivitamin. Ez megnehezíti a fogyasztó számára a megfelelő készítmény kiválasztását.

A tudomány azzal a problémával szembesül, hogy nem tud általános érvényű megállapításokat levezetni.

A fent említett, általános kijelentésekkel kapcsolatos nehézségek ellenére vannak olyan tanulmányok, amelyek a multivitamin-készítmények tápanyagbevitel növelését és ezáltal az egészségre gyakorolt hatását vagy a krónikus betegségek megelőzését vizsgálták.

Bizonyos, hogy a multivitamin növeli a tápanyagbevitelt, és így segíthet az embereknek fedezni a szükségleteiket, ha ezt a szokásos étrendjükkel nem tudják megtenni (8, 9).

A felhasználó emberek tápanyag ellátási helyzete, más fogyasztási szokásokkal együtt meghatározza, hogy a multivitamin:

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

biztosítja-e az ésszerű egyensúlyt az emberekben
elősegíti-e az egyes anyagok felső határértékeit is meghaladó bevitelt (10, 11).

Egy nagyobb kohorszvizsgálat az USA-ból 90711 szereplő bevonásával, kérdőív segítségével határozta meg a tápanyagbevitelt multivitamin-kiegészítőkkel és anélkül.

A résztvevők 23%-a számolt be multivitamin-kiegészítő használatáról. Bár az emberek jelentős hányada multivitamin nélkül is jó tápanyagbevitelt mutatott, a multivitamin-kiegészítéssel a jó bevitellel rendelkező srácok száma nőtt. A legnagyobb előnyöket az A-, az E- és a cink-vitamin esetében tapasztalták.

Az értékelések során 10-15%-ban az A-, E- és cink-vitaminok túlzott beviteléről, 48-61%-ban pedig a niacin felső határérték feletti beviteléről számoltak be (12).

Más vonatkozó tanulmányok azt találták, hogy a tápanyaghiány szempontjából nagyobb kockázatnak kitett népességcsoportok nem használnak étrend-kiegészítőket (13), míg a multivitamin-kiegészítőket használók már a táplálkozással is több mikrotápanyagot fogyasztanak, mint a nem használók (11).

Az ellátás szempontjából Dr. Julia K. Bird és munkatársai (8) magasabb tápanyagszükségletet feltételeznek ezekben az embercsoportokban:

  • Felnőtt nők általában
  • Terhes és szoptató nők
  • alul- és túlsúlyos emberek
  • Alacsony társadalmi-gazdasági státuszú emberek
  • Krónikus betegségek megelőzése

Azt, hogy a multivitamin-pótlás mennyire hasznos a krónikus betegségek megelőzésében, nagyrészt megfigyeléses vizsgálatokban vizsgálták, igen vegyes eredményekkel (15).

Abból a néhány klinikai vizsgálatból, amelyekben a vizsgálati alanyokat véletlenszerűen valódi étrend-kiegészítő vagy placebocsoportokba osztották, szintén csak potenciális egészségfejlesztő előny vagy az előny hiánya derült ki. Mint korábban említettük, a tudománynak azzal a problémával kell szembenéznie, hogy azonos tápanyagmennyiségeket és kombinációkat hasonlítson össze.

Egy ésszerű multivitamin támogatja a felhasználót a napi mikrotápanyag-szükségletének kielégítésében. Mivel a multivitaminokat “kiegészítőknek” és nem “pótlásoknak” kell tekinteni, ez az álláspont már eleve kizár minden olyan készítményt, amely 100 % RDA feletti, túlzott adagokat tartalmaz.

Az ésszerű kiegészítés és a potenciálisan veszélyes túladagolás között vékony a határvonal. A nagy kérdés, amellyel foglalkozni kell, hogy a sportolóknak a sportolás érdekében nagyobb tápanyagszükségletük van-e, mint a nem sportoló kortársaiknak.

Dr. Stella Lucia Volpe áttekintésében (16) úgy látja, hogy ez nem feltétlenül adott, de mindazonáltal arra utal, hogy úgy tűnik, sok sportoló nem elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt az étrendje révén. A legtöbb sportoló:

  • Túl alacsony teljes kalóriabevitel
  • Rossz minőségű étrend
  • Egyoldalú táplálkozási protokoll

A tanulmány szerint a sportolók meg tudnának birkózni multivitamin nélkül, ha legalább izokalóriás, kiegyensúlyozott és változatos étrendet fogyasztanának. A korlátozott energiabevitellel vagy korlátozott táplálékválasztékkal rendelkező sportolók számára előnyös lehet a megfelelő étrend-kiegészítők szedése.

Fontos, hogy a sportolók szakképzett személlyel ellenőriztessék ellátottságuk állapotát és étrendjük kialakítását. Különösen gyakori a vas, a kalcium, a magnézium, a cink és a B12-vitamin hiánya. Sportolónak lenni nem mindig jelenti automatikusan a tökéletes tápanyagellátást, épp ellenkezőleg! A tanulmányok gyakran számolnak be hiányosságokról, különösen akkor, ha az energiabevitel korlátozott vagy az ételek kiegyensúlyozatlan megválasztása miatt.

A fokozott tápanyagszükséglet nem tűnik általános szabálynak a sportolók esetében, de a jó gondosság és tervezés ezen a területen minden bizonnyal döntő fontosságú lehet a sportversenyek során jelentkező fontos előnyök szempontjából. A mikrotápanyagok, például a vitaminok vagy ásványi anyagok pótlásánál gyakorlati szempontból nagy jelentőséget tulajdonítok a célzott pótlásnak.

A legritkább esetben a saját magunk által összeállított étrend úgy optimalizálható, hogy a tápanyagok teljes spektruma felszívódjon.

Ha csak egy tanácsot adhatnék a mikrotápanyagokkal kapcsolatban, az az lenne, hogy minden sportoló olvasó vegye a fáradtságot, és a saját étrendjét kritikusan értékelje egy szakértővel az ellátottság tekintetében.

Az elemzésekből származó józan számadatok mellett fontos megnézni az adagolási formákat és a biológiai hasznosulást is, hogy meg tudjuk becsülni a tényleges ellátottságot.

Egyes tápanyagok esetében a laboratóriumi leletek is információt nyújthatnak. Ha ez az elemzés hiányosságokat tár fel az ellátásban, ezeket célzottan kell megszüntetni. Az, hogy erre a célra egy multivitamin vagy izolált tápanyagok alkalmasabbak-e, az egyedi esettől függ.

Mindazoknak, akiknek ez az erőfeszítés túl nagy, de mégis szeretnének pótolni a mikrotápanyagok terén, azt tanácsolom, hogy tartsák távol magukat a túladagolt készítményektől, és helyette olyan készítményekre hagyatkozzanak, amelyek valóban kiegészítőként és nem pótlékként működnek. A vitaminok esetében is van olyan, hogy “túl sok”!

Tehát ki ne ismerné a multivitaminokat? Még azok is, akiknek alig van közük az egészséges táplálkozáshoz vagy a sportoláshoz. Azzal, hogy ez a szó, mely termékekre illik – nem tudjuk, mert ilyen szabályozott meghatározás nincs.

A vitaminok és ásványi anyagok az úgynevezett mikrotápanyagok, melyeket ellentétben a makro tápanyagokkal (zsír, szénhidrát, fehérje) energiaként nem tud a szervezeted felhasználni, azonban építőanyagként szüksége van rá. Így az a buta kijelentés, hogy a vitaminok hizlalnak, nem állja meg a helyét! Nem a vitamintól hízol, pusztán a szervezet működését optimalizálja, mivel a szervezetedben szabályozóanyagokként működnek, tehát rengeteg életfontosságú folyamatban szerepelnek.

A vitaminok és ásványi anyagok biztosítják a megfelelő anyagcserédet, a szív-, és érrendszeri működést, felelősek az immunrendszered karbantartásáért, jótékony hatású az idegrendszerre, a szexuális erőre, hajra, bőrre, vízháztartásra. Antioxidáns hatása véd a méreganyagok ellen. „Egészségesen táplálkozom, sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztok, nincs szükségem kapszulákra!” Hát ez óriási tévedés!

A zöldségek és a gyümölcsök valóban kimagasló vitamintartalommal bírnak, azonban bizonyított tény, hogy a kereskedelmi kínálat igényei miatt a minőség, a vitamintartalom már rég nem olyan, mint évtizedekkel ezelőtt. A sok üvegházban érlelődő vagy a hosszú szállítás során beérlelt gyümölcsök vitamintartalma rohamosan csökkent.

A vegyszerek, a különböző permetezőszerekből még egészségre ártalmas anyagok is juthatnak a tányérodra! Emlékszel annak az almának vagy körtének az ízére, amit gyermekkorodban a nagyszülőknél a fáról ettél? Nem, nem csak a szép emlék miatt maradt felejthetetlenül az íze a szádban! Ezt a zamatot meg se közelíti annak a fényesen mosolygó, hatalmas piros alma jellegtelen íze, amit most megveszel egy szupermarketben!

Megoldást jelenthetne a bio táplálék, azonban a megfizethetetlen ára mellett nehézkes a hozzájutás is. De  naponta megeszel legalább 2 kg citromot, mert ennyi kell ahhoz, hogy 1000 mg C-vitamint juttass a szervezetedbe? Kétlem!

Kinek miért van szüksége a multivitaminra?

Emlékszel a Peak Man street workout átalakító programunkra? A részt vevő srácok kivétel nélkül, mindannyian használták! Ákos étrendjében az anyagcsere optimalizálása és az immunrendszer erősítése miatt szerepel. András pörgős életmódja, a heti edzések mellett a napi 10-12 órás munkája miatt az erőszint megtartásában, a gyorsabb regenerálódás miatt igényli.

Olivér életkora miatt is használja, hiszen az optimális életfunkciók mellett az öregedési folyamatokat is lassítja. Más szóval neked is érdemes fogyasztanod, hiszen egy átlagos életvitel mellett, ha még edzéseket is beiktatsz, már biztosan szükséged lesz a vitamin-utánpótlásra, főleg a változékonyabb idő beálltával.

Te használsz multivitamint?

 

Multivitamin túlzott fogyasztása

Multivitamin fogyasztás sportolóknak

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

Holger Gugg
(1) https://www.mdpi.com/2072-6643/10/8/1114
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29913013/
(3) https://store.newhope.com/products/2021-supplement-business-report
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17209208/
(5) https://de.statista.com/statistik/daten/studie/181202/umfrage/haeufigkeit-verwendung-von-vitaminpraeparaten/
(6) https://www.verbraucherzentrale.de/aktuelle-meldungen/lebensmittel/endlich-klartext-bei-nahrungsergaenzungsmitteln-13409
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK38082/
(8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28672791/
(9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29470410/
(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28792457/
(11) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17209209/
(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17209210/
(13) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17209206/
(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31225890/
(15) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17209220/
(16) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17241918/