A glutén körül elég nagy a fennforgás az utóbbi időben, különösen a gluténérzékenyek háza táján. Maga a betegség sajnálatos módon sokkal gyakoribb, mint 50 évvel ezelőtt, de elsősorban most nem ennek az okára akarunk magyarázatot találni. Lássuk, mivel is állunk szemben, és milyen összefüggés van az ételallergia és a testépítés, illetve maga a sport között?!
Gluténérzékenység
Mit jelent a gluténérzékenység?
A coeliakia egy autoimmun genetikai eredetű betegség, amely az emésztőrendszert támadja. A glutén nevű fehérjét tartalmazó gabonák, mint a búza, árpa és rozs fogyasztása az okozói a kellemetlen tünetek kialakulásának. Nagyon sok ember még csak nincs is tudatában annak, hogy ezzel a betegséggel él egy testben, aminek az oka az, hogy nem ismerjük fel a tüneteket időben, illetve hajlamosak vagyunk félrediagnosztizálni magunkat.
Kezdj el gluténérzékenységre gyanakodni, ha az alábbiakat tapasztalod magadon:
- fáradtság
- csont- és ízületi fájdalom
- köszvény
- vérszegénység
- vashiány
- depresszió, szorongás
- végtagok zsibbadása, bizsergése
- szájban jelentkező sebek, fekélyek kialakulása
- fejbőr, könyök, térd viszketése
- emésztési zavarok; haspuffadás, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, zsíros széklet
Súlyosabb szövődményei lehetnek a gluténérzékenységnek a vérszegénység és csontritkulás is, bár ezek a betegségek már előrehaladott állapotban jelentkeznek.
Milyen forrásból kerülhet a szervezetedbe glutén?
- búza, búzakeményítő, búzakorpa, hidrolizált búzafehérje
- rozs
- árpa
- graham liszt, kamut, árpamaláta
- bizonyos gyógyszerek és étrend-kiegészítők
- kozmetikai szerek
- élelmiszerek és adalékanyagok (módosított étkezési keményítő, tartósítószerek, stabilizátorok)
A gluténérzékenység kezelésére csak egyfajta módszer létezik; a gluténmentes diéta! Minden egyes kis mennyiségben is elfogyasztott glutén folyamatos roncsoló hatást eredményez a vékonybélben. Szerencsére a testépítés,illetve a sportolói gondolkodás a segítségedre lehet, hogy könnyebben ráállj a gluténmentes diétára!
Táplálkozás gluténérzékenység esetén
A testépítők és sportolók ismerik az ételeket, már-már nyomozói beállítottsággal tárják fel az egyes élelmiszerek összetevőit, adalékanyagait. Hozzá vannak szokva, tudják, hogy mi kell nekik, aminek alaposan utána is járnak, mindig részletesen megvizsgálják a termékek címkéit. Neked is ezt kell tenned, alaposnak kell lenned, hogy elkerüld a glutént! Ehhez viszont pontosan tisztában kell lenned azzal, hogy milyen forrásból is juthatsz hozzá. Ha elkezdesz a testeddel foglalkozni, érdekelni fog, hogy mit, miért eszel, milyen hatást váltanak ki az egyes tápanyagok a szervezetedben.
A sportolók gyakran járnak orvoshoz. Hajlamos lehetsz arra, hogy nem törődsz az egészségeddel, ezért még mielőtt megelőzhetnéd a problémát, már csak akkor jössz rá, amikor baj van. A sportolók tisztában vannak azzal, hogy oda kell figyelniük magukra, fontos számukra, hogy a diétájuk, mindennapos testmozgásuk hangsúlyban legyen az általános egészségi állapotukkal. Ehhez viszont elengedhetetlen a rendszeres felmérés, egy-egy általános vérkép és orvosi vizsgálat. Ne hanyagold el magadat Te sem, inkább előzd meg a bajt.
Sajnos a gluténérzékenység gyógyítására nincs mód, viszont egy szigorú gluténmentes diéta tünetmentessé is teheti az állapotodat. Ha egy kicsit is fennáll a gyanúja a betegségnek, akkor öndiagnosztizálás helyett látogasd meg a háziorvosodat. Nem lesz szükséged gyógyszerre, csak egy tudatos étkezési szokásra! Fejleszd tehát az élelmiszertanra épülő tudásodat akár úgy, hogy elhivatott sportolóvá válsz!