A lencse az indiai konyha egyik alapanyaga, még lisztet is készítenek belőle, a legtöbb kultúrában pedig a termékenység, a pénz jelképe. Az egyik legjobb fehérjeforrás, fehérjetartalma 26%, ezért ha vegetáriánus vagy mindenképpen ajánlott a fogyasztása. Szénhidráttartalma is jelentős, azonban glikémiás indexe alacsony, így lassan szívódik fel és stabilizálja a vércukorszinted. Íme, egy egyszerű lencseleves, mely viszonylag gyorsan elkészíthető és rendkívül egészséges, mivel nem igényel se lisztes rántást, se tejszínes-tejfölös habarást, így kiváló méregtelenítő.
Lencseleves
Nézzük a hozzávalókat:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 zellerszár
- 250 g vörös lencse
- 1 liter víz
- só, bors
- kókuszzsír
Tipp: egy kis mustárral még ízletesebbé teheted, de a kolbászt ajánlatos elhagyni belőle!
Lencsekrémleves
Elkészítése:
- A vöröshagymát, fokhagymát pucold meg, a sárgarépát és a zellerszárakat tisztítsd meg és vágd fel apró darabokra.
- Kevés kókuszzsíron dinszteld meg a hagymát, fokhagymát.
- Add hozzá a zellerszárakat és a sárgarépát. Önts hozzá kevés vizet. Párold a zöldségeket, míg meg nem puhulnak.
- A vörös lencsét mosd át alaposan. Ha a zöldségek már megpuhultak, keverd bele a lencsét is, picit kevergesd, és végül öntsd fel 1 liter vízzel.
- Forrald fel, majd fedő alatt takaréklángon főzd kb. 20 percig.
- Amikor már megpuhult a lencse, egy kézi-turmixszal dolgozd el pépessé vagy teljesen krémszerűvé.
Jó étvágyat!