A tejsavó izolátum, a “többi” tejsavó fehérjétől jó pár dologban különbözik. Ha laktózérzékeny vagy, vagy versenyre készülsz ez lesz a Te fehérjeporod!
A Whey Isolat fehérjeport volt egy időszak, hogy nem is tudtuk forgalmazni, mivel a németországi gyár úgy találta, hogy a megfelelő magas minőség előállítása irreálisan sokba kerül. Több megválaszolatlan kérdés övezi az izolátumot, miben más, mitől jobb, kinek ajánlott kiváltképp. Most tisztázzuk az alapokat.
A whey izolátum fehérjepor is tejből készül, azonban még további szűrési eljárásokon esik át a whey protein koncentrátumhoz képest. Itt az ideje, hogy Te is megtudd, miért különleges táplálékkiegészítő ez a tejsavó származék.
Nagyjából 30 éve még a sajtgyártás során keletkezett felesleges sárgás színű folyadéknak tekintették a tejsavót. Majd a kutatások során letisztult a tény, kicsit több idő-energia ráfordítással egy nagyon értékes tápanyaghoz lehet jutni. Az izoláláson belül is vannak eljárási fajták. A leggyakrabban az ioncserés előállítást alkalmazzák a gyárak. A különböző töltésű molekulák negatív és pozitív töltésű elektródok közti szétválasztás az, ami a jellemzője. A módszer során egy nagyon magas fehérjetartalmú, 1% alatti laktóztartalmú fehérjepor. A benne található aminosavak a gyártási folyamat miatt sokkal gyorsabban bekerülnek a véráramba a testedben, mivel benne lévő aminosav láncok lerövidülnek.
A Whey Isolat peptidjei a véredben maximum kb. 2 órán keresztül tarthatóak bent. Ahhoz, hogy a proteinbevitel folyamatos legyen szervezetedben, más proteinfélét is ajánlott fogyasztanod, mely lassabb hatású.
Ugyan a whey protein izolátumok nem azonos szintűek felszívódásban a jó minőségű hidrolizátumokkal, de olcsóbb a gyártásuk és mindenekelőtt nem olyan keserű az ízük, így gyakran az izomnövelés csodaszereinek nevezik őket. A whey protein izolátumok megjelenésével, a hidrolizátumok egyre inkább kiszorultak a piacról.
Mikor van szükséged whey protein izolátumra?
A Whey Isolat laktózmentes, így ha erős laktózérzékenységed van, akkor is bátran fogyaszthatod. Versenyre készülsz? Az utolsó pár hétben, amikor már a tejsavó koncentrátumot jobb ha mellőzöd, reggel és edzés után a legjobb barátod. Nem tart vissza vizet a bőröd alatt, így nem kell félned a forma romlásától.
Nem csak egy egyszerű fehérjeporról beszélünk, hiszen a Peak Whey Isolat:
– vitamin komplexet,
– laktáz, ananász és papaya emésztőenzimeket tartalmaz,
– továbbá spenót-kivonatot, ami sokszorozza az aminosavak felszívódását az izomzatba
– l-leucint, hozzáadva a fehérjeporhoz, amely tovább növeli %-os fehérjetartalmat, és mivel kötetlen tovább növeli a fehérjeporod hatékonyságát is.
A laktáz enzim felelős azért, hogy emésztőrendszered le tudja bontani azokat a táplálékokat, melyek tejszármazékot tartalmaznak. Ha szervezetedben ez a természetes enzim csökkent mennyiségben van jelen, akkor úgynevezett bakteriális fermentáció alakul ki benned. Ennek következtében tapasztalhatsz puffadást, hasmenést vagy akár migrénes fejfájást.
Erős laktózérzékenységben szenvedők 99%-ban jelezték vissza, hogy az izolátum fogyasztása után nem jelentkeztek a jellemző kellemetlen “tünetek”.
Szénhidrát, zsírtartalma szinte nulla. Egy teljesen zsírtalan, alacsony testzsírszázalékkal rendelkező szervezet máshogy reagál például a fehérje bomlástermékeire. A tejsavó koncentrátum egy része az emésztés során olyan melléktermékké alakul, amelyek vizet köthetnek meg a bőr alatt. Ez egy verseny előtt nagyon sokat számít mind a formát illetően, mind pedig mentálisan a versenyző számára.
Ezért fontos figyelned ilyen apró részletekre is, ha maximális eredményt szeretnél elérni.
Tejsavó izolátum
Tejsavó izolátum laktózérzékenység
Források:
Chermnykh, N.S., et.al. The action of methandrostenolone and ecdysterone on the physical endurance of animals and on protein metabolism in the skeletal muscles. Farmakol Tok. (USSR). 51(6):57-601988.
Syrov, V.N. Mechanisms of the anabolic action of phytoecdysteroids in mammals. Biol. Nauki. (USSR). 11:16-20, 1984.