-+=
Olvasási idő: 3 perc

Ez a desszert a kedvenced lesz, mert időtakarékos és annyira pikáns, hogy véged lesz, ha megkóstolod!

Szinte mindenkivel előfordul, hogy nincs kedve sütni, főzni, de mégis úgy beleharapna egy finom sütibe. Ha a megszokott ízek már kissé unalmasak és a fehérjeturmix sem az igazi már, akkor ez a recept pont neked való! Nincs szükség sok összetevőre és az elkészítése is nagyon egyszerű, sőt még a sütiformák előkeresésével és elmosásával sem kell bajlódnod.

Először is fogj egy nagyobb darab sütőpapírt, vágd le és többször hajtsd össze hosszában, hogy tartása legyen. Nem kell origamit hajtogatnod, csak készíts egy egyszerű kis kört belőle, majd rögzítsd egy kis darab ragasztószalaggal. Helyezd a formát a tányér közepére. Most pedig jöhet a belevaló! 🙂

Így készül a villámgyors fehérjés Panna cotta, amihez ezekre lesz szükséged (1 adag):

  • 1,5 dl 3,5%-os tej vagy zsírosabb magtej, például mandula
  • 1 dl tejszín, min. 30%-os – használhatsz növényi tejszínt is
  • 1 púpozott adagolókanál fehérjepor citrom-túró ízben például
  • 1 vanília rúd kikapart belseje vagy használhatsz édesítő-ízesítő cseppeket is
  • 1/2 csomag expressz zselatin fix por
  • 1 citrom reszelt héja és leve (bio, kezeletlen)
  • friss gyömbér
  • csipet fahéj vagy őrölt kardamom

Elkészítés:

Egy tálba öntjük a folyékony összetevőket, ízlés szerint adagoljuk hozzá a vaníliás cseppeket vagy a vanília rúd belsejét.

30% OFF + Ingyenes Szállítás a Peak Télapótól! Most használd ki!

Közepesen lángon óvatosan, épphogy felforraljuk és már le is kapjuk a tűzről.

A fehérjeport és a zselatint szárazon összekeverjük, majd a már langyos főzetbe finoman adagoljuk folyamatos kevergetés mellett, hogy csomómentes legyen. Használhatunk habverőt is, hogy sima állagú legyen a tejpuding. Nyugodtan csepegtethetsz még hozzá friss citromlevet és add hozzá a fűszereket.

A legjobb, ha vanília vagy semleges ízű fehérjeport használsz, mert ezekhez kitűnően illik a fahéj vagy kardamom intenzív íze, de az ízesített termékekkel is kedvedre próbálkozhatsz.

Tipp:
Micellar Casein fehérjével nagyon jó sűrű krémet lehet készíteni, már szinte a tálban megáll benne a kanál. Ha biztosra
akarsz menni és nem találod elég sűrűnek a masszát, akkor használj több zselésítő anyagot. Ezt még utólag is hozzá tudod keverni.

A masszát kanalazd bele a kis formádba és dobd be a mélyhűtőbe 10 percre, amíg elkészíted a sodót! Igen, jól olvastad Tányérostól a mélyhűtőbe, így még a dermedési időt is megspórolod. Amíg a Panna cotta megköt, addig neki is állhatsz
gyorsan az öntetnek.

Citromos hamis tejsodó:

  • 1,5 dl 3,5%-os tej vagy zsírosabb magtej
  • 1 egész tojás sárgája
  • 1 egész citrom leve
  • citrom reszelt héja
  • édesítő, amit szeretsz

A tejet keverd össze fél citrom levével, édesítővel és a tojás sárgájával, majd melegítsd fel a tűzhelyen. Vigyázz, mert pillanatok alatt felforrósodik! Inkább lassú tűzön kavargasd egyenletesen.

Ahogy elkezd sűrűsödni, már kapd is le a tűzről és kavard össze jó alaposan. Ne ijedj meg, ez a változat nem lesz túl sűrű, hiszen csak egy könnyű öntetnek kell.

Mivel nincs benne sűrítőanyag, ezért hamis citromsodó. Hagyd egy kicsit hűlni a tejsodót és add hozzá a maradék citrom levét és reszelt héját. A citromot minden esetben alaposan mosd meg!

Vedd ki a tüneményes kis Panna cottat a mélyhűtőből és óvatosan tekerd le róla sütőpapírt. Öntsd rá az öntetet, ízlés szerint szórd meg friss reszelt gyömbérrel és a citrom reszelt héjával, valamint egy kis fahéjjal, kardamommal.

Igazából az ízlésedre van bízva, hogy mit használsz, de ezek az összetevők, amellett, hogy finomak még az anyagcseréd is felturbózzák. A friss gyömbér és citrom héja erősíti az immunrendszered, antibakteriális hatású, vírusölő és nyugtatja a gyomrod. A fahéj segít a zsírégetésben és vércukor szinted szabályozásában. A kardamom pedig jó hatással van a szívműködésre, emésztésjavító, lazító, görcsoldó és nyugtató hatású. Ezeknek a csodás fűszereknek még számtalan jó hatása van a szervezetre, viszont az intenzív fűszerekkel komoly betegségek és gyulladások esetén bánjunk óvatosan. Ilyenkor inkább válasszuk a semleges ízeket.

Az összetevőkön nyugodtan változtass, ha valamire érzékeny vagy. Ha egyszerre több desszertet szeretnél készíteni, természetesen arányosan növeld a mennyiségeket. Próbálkozhatsz növényi tejekkel is, de figyelj a zsírtartalomra, mert ez nagyon fontos a tejpuding elkészítésénél. Az alapreceptet pedig kövesd bátran!

panna cotta

fehérjés panna cotta

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.