Írd csak be a keresőbe, hogy negatív kalóriás étel. Kizárólag csak női portálokat találsz majd a témában, szakcikkeket egyet sem, azt garantálom. Az alma, a spárga, a cukorrépa, a bogyós gyümölcsök, a káposzta, az uborka, a foghagyma, a brokkoli, a citrom, a grapefruit és a dinnye kapják meg ezt a fajta megnevezést. A wikipédia szerint: „A negatív kalóriatartalmú étel egyes tudományosan megalapozatlan diétákban használt gyűjtőfogalom olyan élelmiszerekre (többnyire sok rostot tartalmazó zöldségekre és gyümölcsökre), amelyek megemésztése több energiát igényel, mint amennyit kinyer belőlük a szervezet, vagyis elfogyasztásuk kalóriaegyenlege negatív.”
Negatív kalória
És ott a pont. A tudományosan megalapozatlannál! A vízen kívül csak a nulla kalóriás ételekről mondhatjuk el azt, hogy nem juttatunk be valamennyi kalóriát velük a szervezetünkbe. 1 kg testzsír körülbelül 7000 kcal energiát tartalmaz. Ennek elégetéséhez 7000 kcal energiahiányt kell felállítani. Nőknél 1200-1400, férfiaknál 1600 kcal bevitel kell ahhoz, hogy ne lassuljon be az anyagcseréd. A fent említett források szerint minél többet eszik valaki ezekből az általuk negatív kalóriásnak ítélet ételekből, annál többet fogy. Az ételek szervezetünk számára hőt adnak. Ennek a mértékegysége a kalória.
Negatív kalóriás ételek
Ételek megemésztéshez szükséges energia
Átlagban ez az ételek által biztosított energia 10%-a, amit a szervezeted az emésztésre, a felszívódásra, a lebontásra, illetve a melléktermékek kiürítésére fordít. A zsírok termikus hatása a legkisebb, az általuk bevitt energia 3%-a, a magas rosttartalmú ételek termikus hatása 20% körüli, míg a fehérjéké akár a 30%-ot is elérheti. És ugye nem vettük figyelembe, hogy ki mekkora izomtömeggel rendelkezik.
Ha a szénhidrát felemeli a vércukrot és az inzulinszintet, a plusz bevitt tápanyag raktározódik, és emiatt nő a testsúly. Ha viszont nem a szénhidrátból nyeri a szervezet az elégetni kívánt energiát, és nem emelkedik a vércukorszint olyan mértékben, akkor a súly nem is nő annyira. A szénhidrát, mint a tészta, kenyér, rizs, édességek teszik ki egy átlag ember étkezését. Napi rostanyag szükségletünk 30-40 gramm között mozog. A szénhidrát felszívódás lassításával csökkentik a glikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a vércukorszint. A zöldség-főzelékfélékben, gyümölcsökben lévő élelmi rostok gátolják a bélből a koleszterin felszívódását. A zabkorpa az egyik kedvencem, béta-glukán nevű élelmi rostanyaga hatásosan csökkenti a káros koleszterin-szintet. Rengeteg szénhidrát csökkentett lisztkeverék van, számtalan receptoldal, lehet válogatni belőlük, lehet válogatni belőlük, így tényleg csak az nem tudja magát formába hozni, aki nem akarja, mert a tudást meg lehet szerezni.
De szintén csökkenti a felszívódás gyorsaságát a zsír is. Itt viszont vedd figyelembe a zsírok magas kalóriatartalmát, és azt, hogy a termikus hatásuk a legkisebb.
A gyümölcsök, amiket felsoroltam a bevezetőben, bár tartalmaznak rostot, éppúgy tartalmaznak fruktózt is, erre most nem térek ki. Összességébe megállapítható, hogy olyan, mint negatív kalóriás étel, amiből minél többet eszel, annál többet fogysz, nem létezik!
Ki tudja, hamarosan jön egy új szer negatív kalóriatartalommal, egyszerűen csak megesszük, és mínuszban számolhatjuk az elfogyasztott kalóriákat…!?