Itt a tavasz, és az orgonaszezon! A májusi orgona népszerű, bódítóan édes illatú virága kedvelt ballagási és anyák napi ajándék. Gyakori növény a kiskertekben is, látványa, illata miatt környezete közkedvelt hely egy kis üldögélős, csillagnézős traccspartihoz. Tudtad, hogy az orgonából akár szörpöt is készíthetsz? Elsőre talán furcsállod, de érdemes kipróbálni ezt a különleges, ámde diétás szörpöt.
Orgona
Ezeket szerezd be hozzá:
- 2 dl orgonavirág
- 2 evőkanál eritrit
- 2 dl víz
- 1 citrom leve
Orgonaszörp
Elkészítése:
- A virágokat szemezd le, óvatosan mosd meg, csepegtesd le. Vigyázz, hogy a zöld részt (szár, levél) ne használd fel.
- A vizet forrald fel az eritrittel (ez oldja majd ki a színanyagokat), add hozzá az orgonát, és 1-2 percig forrald.
- Húzd le a tűzről, csavard bele a citrom levét, majd szűrd le. Melegítsd fel újra.
- Hagyd kihűlni, tedd előmelegített üvegbe, és tárold hűtőben! Vízzel hígítva, ízlés szerint fogyaszd!
- Ha orgonát tennél a pohárba díszítésképp, vigyázz, ne maradjon benne sokáig, mert keserű lesz az italod! A színe egy kicsit sárgás lesz a cukor miatt, de ez nem von le semmit az élvezeti értékéből.
Tippek:
Készítsd fehér orgonából, ha erősebb íz-és illatanyagokra vágysz! Csak olyan helyről szedd a virágot, ahol nem permeteznek, és nem jár autó.